Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!

Sastojci

  • Kora:
  • 400 g glatkog brašna, plus još za posipanje
  • 3 žlice šećera, plus još za radnu površinu
  • ¼ žličice soli
  • 115 g plus 3 žlice hladnog biljnog margarina, narezanog na kockice
  • 115 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 veliko jaje
  • 180 ml ledene vode, plus 2 do 4 žlice, po potrebi
  • 1 žlica destiliranog bijelog octa
  • 1 veliki bjelanjak, lagano istučen
  • Punjenje:
  • 150 g šećera
  • 3 žlice glatkog brašna
  • ½ žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića
  • ½ žličice mljevenog kardamoma
  • ¼ žličice soli
  • 115 g maslaca
  • 1 mahuna vanilije, razrezana i oguljena
  • 4 velika jaja
  • 300 ml dobro protresene mlaćenice

Priprema

  • 1. Kora: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Uz pomoć kuhinjskog robota ili prstiju, ubacite margarin i maslac dok ne dobijete teksturu pijeska, s maslacem veličine graška ili badema (radite brzo da maslac i margarin ostanu hladni).
  • 2. U manjoj zdjeli istucite jaja s 1/3 vode i octa. Izlijte mješavinu oko rubova mješavine brašna dok radite s vilicom, dok se tijesto ne počne pretvarati u grudice. Dodajte još vode, žlicu po žlicu, po potrebi. Nemojte previše miješati. Blago pobrašnite ruke i mijesite tijesto. Okrenite tijesto na radnu površinu i stisnite sve zajedno. Podijelite tijesto na pola, oblikujte diskove, zamotajte u prianjajuću foliju. Stavite u hladnjak na barem 30 minuta do tri dana.
  • 3. Stavite jedan disk tijesta na blago pobrašnjenu površinu (drugi disk sačuvajte za nešto drugo). Ako je tijesto pretvrdo, ostavite ga da se opušta pet do deset minuta prije valjanja. Pobrašnite valjak brašnom i izvaljajte tijesto na promjer 30 cm i tri milimetra debljine. Maknite višak brašna nakon valjanja. Presavijte tijesto na pola ili ga nježno podignite valjkom i stavite u kalup promjera 23 cm. Lagano utisnite tijesto u dno i sa strane. Kuhinjskim škarama ili oštrim nožem ostavite da vam visi jedan centimetar kore. Stisnite rubove po želji. Dno tijesta izbockajte vilicom. Pokrijte prianjajućom folijom. Stavite u hladnjak ili zamrzivač na najmanje pola sata.
  • 4. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Tijesto obložite papirom za pečenje i utisnite ga u rubove; napunite ga suhim grahom ili rižom. Pecite 10 do 15 minuta. Maknite grah ili rižu i papir; pecite do zlatne boje, oko pet minuta. Prebacite na podlogu i odmah lagano premažite bjelanjkom. Smanjite temperaturu pećnice na 175 °C.
  • 5. Punjenje: u velikoj zdjeli pomiješajte šećer, brašno, muškatni oraščić, kardamom i sol. U lončiću zagrijte maslac i sjeme vanilije na laganoj vatri uz povremeno miješanje, dok se maslac ne otopi. Dodajte smjesu maslaca u smjesu šećera i miješajte dok se sve ne spoji. Dodajte jaja, jedno po jedno, i promiješajte nakon svakog dodanog. Umutite mlaćenicu dok sve ne bude ujednačeno i glatko.
  • 6. Izlijte punjenje u toplu koru. Stavite pitu na pleh za pečenje; pecite na sredini i zavrtite usred pečenja, sve dok se punjenje ne stisne oko rubova, ali bude nemirno u sredini, 50 minuta do jednog sata. Prebacite na podlogu i neka se hladi barem jedan sat prije posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve