Pita od limuna i limete s meringom

Francisco Moreira portugalski je chef koji je radio u raznim luksuznim hotelima i restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Trenutno predaje umjetnost čokolade na prestižnoj Akademiji za čokoladu u Belgiji. 

 

 

Sastojci

  • 125 g maslaca bez soli, na sobnoj temperaturi
  • 75 g šećera u prahu
  • 1 jaje veličine S
  • 175 g brašna
  • 2 g kuhinjske soli
  • 25 g bademovog brašna
  • sirovi slanutak (količina po želji)
  • 150 g limunovog soka
  • 225 g šećera
  • 150 g maslaca bez soli
  • 4 jajeta veličine L
  • 1 korica limuna
  • 3 listića želatine
  • 3 bjelanjka jajeta veličine L
  • 200 g šećera
  • 75 ml vode
  • 1 svježi kokos
  • 1 limeta (za ukras)

Priprema

  • U mikseru promiješajte 125 g maslaca bez soli, 75 g šećera u prahu, 25 g bademovog brašna i 2 g soli. Dodajte 1 jaje i ponovno promiješajte. Na kraju, dodajte 175 g brašna i mutite dok ne dobijete homogenu smjesu.
  • Umotajte tijesto u prianjajuću foliju i držite u hladnjaku 30 minuta.
  • Razvaljajte tijesto uz pomoć brašna i stavite u kalup za pite. Probodite tijesto vilicom, stavite papir za pečenje i dodajte sirovi slanutak. Stavite u pećnicu na 170° i pecite 15 minuta.
  • Za punjenje, u posudu stavite 4 jajeta, 225 g šećera, 150 g limunskog soka, 150 g maslaca bez soli i naribanu koricu limuna. Neprestano miješajte i pustite da se kuha na pari dok ne dobijete gustu smjesu (otprilike 30 minuta).
  • Dodajte 3 listića želatine koje ste prethodno potopili u vodi i ledu. Promiješajte štapnim mikserom i ulijte u bazu za pitu.
  • Za meringu, u posudi pomiješajte 75 ml vode i 200 g šećera. Istucite 3 bjelanjka. Upalite vatru.
  • Kad se zagrije na 118°, dodajte smjesu u posudu s bjelanjcima. Nastavite miješati dok se meringa ne ohladi.
  • Rasporedite meringu po kremi od limuna i pređite kuhinjskim upaljačem.
  • Za kraj, naribajte koricu limuna.

Povezani recepti

Vidi sve