Pita od limuna i beze-smjese

Pita od limuna i beze-smjese

Opis

Za slatko prhko tijesto u kuhinjski robot (multipraktik) stavite brašno, maslac i šećer te miksajte dok ne dobijete smjesu sličnu sitnim krušnim mrvicama. Dok se oštrica i dalje vrti, dodajte žumanjak i vodu. Miksajte dok ne dobijete tijesto.

Izvadite tijesto i stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu te ga nježno umijesite u oblik kugle i zatim stisnite dok ne poprimi oblik diska. Razvaljajte tijesto na debljinu od 3 mm između dva papira za pečenje te ga hladite u hladnjaku jedan sat.

 

Dok se tijesto hladi, napravite kremu od limuna. Stavite jaja, žumanjke, šećer, limunovu koricu i limunov sok u srednje veliku zdjelu i mutite dok se sve ne sjedini. Prebacite smjesu u velik lonac te miješajući kuhajte na srednje jakom plamenu oko 2 minute ili dok se šećer ne otopi. Smanjite plamen i dodajte maslac, 3 kockice odjednom. Miješajte dok se ne otopi. Kuhajte neprestano miješajući 4-6 minuta ili dok se krema toliko ne zgusne da ostaje na stražnjoj strani kuhače. Kremu odmah procijedite u zdjelu, bacite sve grudice, pustite da se malo ohladi te prekrijete plastičnom folijom. Hladite u hladnjaku jedan sat ili dok se ne ohladi.

Tijestom obložite kalup za pitu promjera 22 cm. Odrežite rubove, a dno izbodite vilicom. Ostavite u hladnjaku 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prekrijte tijestom obložen kalup papirom za pečenje i prekrijte utezima za pečenje ili rižom. Pecite 15 minuta, uklonite papir za pečenje i utege (ili rižu) te pecite još 15 minuta ili dok tijesto ne bude zlatno i potpuno pečeno. Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu.

Zagrijte gornji grijač pećnice (gril-opcija). Stavite pečeno tijesto za pitu (i dalje u kalupu) na lim za pečenje. Prelijte  kremom od limuna i izravnajte vrh. Dodajte beze-smjesu preko kreme od limuna i pecite 2-3 minute ispod gornjega grijača ili dok vrhovi beze-smjese ne budu zlatnosmeđi. Ostavite da se ohladi i isijecite prije posluživanja. Količina je dovoljna za osam osoba.

 

SAVJETI

Ako želite, možete koristiti kupovnu kremu od limuna (lemon curd) umjesto domaće. Trebat će vam 1 ½ šalica kreme (480 g).

Beze-smjesu možete zapeći i malim kuhinjskim plamenikom. Možete ih naći u trgovinama kuhinjskom opremom, a praktični su jer je njima lakše dovršiti deserte koji sadrže beze-smjesu.

 

Sastojci

Beze

  • 1 količina beze-smjese koja uvijek dobro ispadne (pogledajte osnovni recept)

Za slatko prhko tijesto

  • 300 g glatkog bijelog brašna
  • 175 g hladnog maslaca
  • narezanog
  • 40 g šećera u prahu
  • prosijanog
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice ledeno hladne vode

Krema od limuna (lemon curd)

  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 220 g šećera
  • 1 žlica naribane limunove korice
  • 125 ml soka od limuna
  • 150 g hladnog maslaca
  • narezanog na kockice od 2 cm

Povezani recepti