Pita od limuna i beze-smjese
Recept iz: Donna Hay

S osam je godina Donna Hay ušla u kuhinju, zgrabila kuhaču i više se nije osvrtala. Donna je danas vodeća kulinarska urednica i najprodavanija autorica kuharica u Australiji. Njezina hrana, recepti i aranžmani koncentrirani su na uporabu jednostavnih sastojaka, jednostavnu pripremu i lijepu prezentaciju. To je njezin zaštitni znak koji podiže standarde za kuhanje i časopisima diljem svijeta inspirira novu generaciju kuhara.
Sastojci
- Beze
- 1 količina beze-smjese koja uvijek dobro ispadne (pogledajte osnovni recept)
- Za slatko prhko tijesto
- 300 g glatkog bijelog brašna
- 175 g hladnog maslaca narezanog
- 40 g šećera u prahu prosijanog
- 1 žumanjak
- 2 žlice ledeno hladne vode
- Krema od limuna (lemon curd)
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 220 g šećera
- 1 žlica naribane limunove korice
- 125 ml soka od limuna
- 150 g hladnog maslaca
- narezanog na kockice od 2 cm
Priprema
- 1. Za slatko prhko tijesto u kuhinjski robot (multipraktik) stavite brašno, maslac i šećer te miksajte dok ne dobijete smjesu sličnu sitnim krušnim mrvicama.
- 2. Dok se oštrica i dalje vrti, dodajte žumanjak i vodu.
- 3. Miksajte dok ne dobijete tijesto.
- 4. Izvadite tijesto i stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu te ga nježno umijesite u oblik kugle i zatim stisnite dok ne poprimi oblik diska.
- 5. Razvaljajte tijesto na debljinu od 3 mm između dva papira za pečenje te ga hladite u hladnjaku jedan sat.
- 6. Dok se tijesto hladi, napravite kremu od limuna. Stavite jaja, žumanjke, šećer, limunovu koricu i limunov sok u srednje veliku zdjelu i mutite dok se sve ne sjedini.
- 7. Prebacite smjesu u velik lonac te miješajući kuhajte na srednje jakom plamenu oko 2 minute ili dok se šećer ne otopi.
- 8. Smanjite plamen i dodajte maslac, 3 kockice odjednom.
- 9. Miješajte dok se ne otopi.
- 10. Kuhajte neprestano miješajući 4-6 minuta ili dok se krema toliko ne zgusne da ostaje na stražnjoj strani kuhače. Kremu odmah procijedite u zdjelu, bacite sve grudice, pustite da se malo ohladi te prekrijete plastičnom folijom.
- 11. Hladite u hladnjaku jedan sat ili dok se ne ohladi.
- 12. Tijestom obložite kalup za pitu promjera 22 cm.
- 13. Odrežite rubove, a dno izbodite vilicom.
- 14. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- 15. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- 16. Prekrijte tijestom obložen kalup papirom za pečenje i prekrijte utezima za pečenje ili rižom.
- 17. Pecite 15 minuta, uklonite papir za pečenje i utege (ili rižu) te pecite još 15 minuta ili dok tijesto ne bude zlatno i potpuno pečeno.
- 18. Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu.
- 19. Zagrijte gornji grijač pećnice (gril-opcija).
- 20. Stavite pečeno tijesto za pitu (i dalje u kalupu) na lim za pečenje.
- 21. Prelijte kremom od limuna i izravnajte vrh.
- 22. Dodajte beze-smjesu preko kreme od limuna i pecite 2-3 minute ispod gornjega grijača ili dok vrhovi beze-smjese ne budu zlatnosmeđi.
- 23. Ostavite da se ohladi i isijecite prije posluživanja.
- 24. Količina je dovoljna za osam osoba.
- SAVJETI
- 1. Ako želite, možete koristiti kupovnu kremu od limuna (lemon curd) umjesto domaće.
- 2. Trebat će vam 1 ½ šalica kreme (480 g).
- 3. Beze-smjesu možete zapeći i malim kuhinjskim plamenikom.
- 4. Možete ih naći u trgovinama kuhinjskom opremom, a praktični su jer je njima lakše dovršiti deserte koji sadrže beze-smjesu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća