Pita od limuna i beze-smjese

S osam je godina Donna Hay ušla u kuhinju, zgrabila kuhaču i više se nije osvrtala. Donna je danas vodeća kulinarska urednica i najprodavanija autorica kuharica u Australiji. Njezina hrana, recepti i aranžmani koncentrirani su na uporabu jednostavnih sastojaka, jednostavnu pripremu i lijepu prezentaciju. To je njezin zaštitni znak koji podiže standarde za kuhanje i časopisima diljem svijeta inspirira novu generaciju kuhara.

Sastojci

  • Beze
  • 1 količina beze-smjese koja uvijek dobro ispadne (pogledajte osnovni recept)
  • Za slatko prhko tijesto
  • 300 g glatkog bijelog brašna
  • 175 g hladnog maslaca narezanog
  • 40 g šećera u prahu prosijanog
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice ledeno hladne vode
  • Krema od limuna (lemon curd)
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 220 g šećera
  • 1 žlica naribane limunove korice
  • 125 ml soka od limuna
  • 150 g hladnog maslaca
  • narezanog na kockice od 2 cm

Priprema

  • 1. Za slatko prhko tijesto u kuhinjski robot (multipraktik) stavite brašno, maslac i šećer te miksajte dok ne dobijete smjesu sličnu sitnim krušnim mrvicama.
  • 2. Dok se oštrica i dalje vrti, dodajte žumanjak i vodu.
  • 3. Miksajte dok ne dobijete tijesto.
  • 4. Izvadite tijesto i stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu te ga nježno umijesite u oblik kugle i zatim stisnite dok ne poprimi oblik diska.
  • 5. Razvaljajte tijesto na debljinu od 3 mm između dva papira za pečenje te ga hladite u hladnjaku jedan sat.
  • 6. Dok se tijesto hladi, napravite kremu od limuna. Stavite jaja, žumanjke, šećer, limunovu koricu i limunov sok u srednje veliku zdjelu i mutite dok se sve ne sjedini.
  • 7. Prebacite smjesu u velik lonac te miješajući kuhajte na srednje jakom plamenu oko 2 minute ili dok se šećer ne otopi.
  • 8. Smanjite plamen i dodajte maslac, 3 kockice odjednom.
  • 9. Miješajte dok se ne otopi.
  • 10. Kuhajte neprestano miješajući 4-6 minuta ili dok se krema toliko ne zgusne da ostaje na stražnjoj strani kuhače. Kremu odmah procijedite u zdjelu, bacite sve grudice, pustite da se malo ohladi te prekrijete plastičnom folijom.
  • 11. Hladite u hladnjaku jedan sat ili dok se ne ohladi.
  • 12. Tijestom obložite kalup za pitu promjera 22 cm.
  • 13. Odrežite rubove, a dno izbodite vilicom.
  • 14. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  • 15. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  • 16. Prekrijte tijestom obložen kalup papirom za pečenje i prekrijte utezima za pečenje ili rižom.
  • 17. Pecite 15 minuta, uklonite papir za pečenje i utege (ili rižu) te pecite još 15 minuta ili dok tijesto ne bude zlatno i potpuno pečeno.
  • 18. Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu.
  • 19. Zagrijte gornji grijač pećnice (gril-opcija).
  • 20. Stavite pečeno tijesto za pitu (i dalje u kalupu) na lim za pečenje.
  • 21. Prelijte  kremom od limuna i izravnajte vrh.
  • 22. Dodajte beze-smjesu preko kreme od limuna i pecite 2-3 minute ispod gornjega grijača ili dok vrhovi beze-smjese ne budu zlatnosmeđi.
  • 23. Ostavite da se ohladi i isijecite prije posluživanja.
  • 24. Količina je dovoljna za osam osoba.
  • SAVJETI
  • 1. Ako želite, možete koristiti kupovnu kremu od limuna (lemon curd) umjesto domaće.
  • 2. Trebat će vam 1 ½ šalica kreme (480 g).
  • 3. Beze-smjesu možete zapeći i malim kuhinjskim plamenikom.
  • 4. Možete ih naći u trgovinama kuhinjskom opremom, a praktični su jer je njima lakše dovršiti deserte koji sadrže beze-smjesu.

Povezani recepti

Vidi sve