Pita od limuna i beze-smjese
Recept iz: Donna Hay
Za slatko prhko tijesto u kuhinjski robot (multipraktik) stavite brašno, maslac i šećer te miksajte dok ne dobijete smjesu sličnu sitnim krušnim mrvicama. Dok se oštrica i dalje vrti, dodajte žumanjak i vodu. Miksajte dok ne dobijete tijesto.
Izvadite tijesto i stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu te ga nježno umijesite u oblik kugle i zatim stisnite dok ne poprimi oblik diska. Razvaljajte tijesto na debljinu od 3 mm između dva papira za pečenje te ga hladite u hladnjaku jedan sat.
Dok se tijesto hladi, napravite kremu od limuna. Stavite jaja, žumanjke, šećer, limunovu koricu i limunov sok u srednje veliku zdjelu i mutite dok se sve ne sjedini. Prebacite smjesu u velik lonac te miješajući kuhajte na srednje jakom plamenu oko 2 minute ili dok se šećer ne otopi. Smanjite plamen i dodajte maslac, 3 kockice odjednom. Miješajte dok se ne otopi. Kuhajte neprestano miješajući 4-6 minuta ili dok se krema toliko ne zgusne da ostaje na stražnjoj strani kuhače. Kremu odmah procijedite u zdjelu, bacite sve grudice, pustite da se malo ohladi te prekrijete plastičnom folijom. Hladite u hladnjaku jedan sat ili dok se ne ohladi.
Tijestom obložite kalup za pitu promjera 22 cm. Odrežite rubove, a dno izbodite vilicom. Ostavite u hladnjaku 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prekrijte tijestom obložen kalup papirom za pečenje i prekrijte utezima za pečenje ili rižom. Pecite 15 minuta, uklonite papir za pečenje i utege (ili rižu) te pecite još 15 minuta ili dok tijesto ne bude zlatno i potpuno pečeno. Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu.
Zagrijte gornji grijač pećnice (gril-opcija). Stavite pečeno tijesto za pitu (i dalje u kalupu) na lim za pečenje. Prelijte kremom od limuna i izravnajte vrh. Dodajte beze-smjesu preko kreme od limuna i pecite 2-3 minute ispod gornjega grijača ili dok vrhovi beze-smjese ne budu zlatnosmeđi. Ostavite da se ohladi i isijecite prije posluživanja. Količina je dovoljna za osam osoba.
SAVJETI
Ako želite, možete koristiti kupovnu kremu od limuna (lemon curd) umjesto domaće. Trebat će vam 1 ½ šalica kreme (480 g).
Beze-smjesu možete zapeći i malim kuhinjskim plamenikom. Možete ih naći u trgovinama kuhinjskom opremom, a praktični su jer je njima lakše dovršiti deserte koji sadrže beze-smjesu.
Sastojci
- Beze
- 1 količina beze-smjese koja uvijek dobro ispadne (pogledajte osnovni recept)
- Za slatko prhko tijesto
- 300 g glatkog bijelog brašna
- 175 g hladnog maslaca
- narezanog
- 40 g šećera u prahu
- prosijanog
- 1 žumanjak
- 2 žlice ledeno hladne vode
- Krema od limuna (lemon curd)
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 220 g šećera
- 1 žlica naribane limunove korice
- 125 ml soka od limuna
- 150 g hladnog maslaca
- narezanog na kockice od 2 cm
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom