Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio. Kuha i piše kulinarski blog.

Sastojci

  • 300 g bijelog brašna
  • 70 g šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g maslaca
  • žumanjak
  • 350 g mascarponea
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • tri žumanjka
  • dva limuna iz ekološkog uzgoja

Priprema

  • Maslac narežite na komadiće.
  • Maslac ostavite na sobnoj temperaturi najmanje pola sata da omekša.
  • U stroj za miješenje tijesta stavite brašno, šećer, maslac i žumanjak.
  • Dodajte žličicu soli pa zamijesite tijesto.
  • Pladanj za pečenje dobro namastite maslacem, uključujući i rubove.
  • Kad je tijesto gotovo i još toplo, možete ga rasporediti po pladnju za pečenje, izbušiti vilicom i odložiti pladanj s tijestom u hladnjak na pola sata.
  • Pecite ga desetak minuta na 180°.
  • Pripremite zdjelu.
  • U zdjelu stavite mascarpone, kiselo vrhnje i žumanjke.
  • Naribajte dva limuna i dodajte koricu od dva limuna u smjesu nadjeva.
  • Iscijedite limune i dodajte sok u smjesu.
  • Sve dobro promiješajte.
  • Otvorite staklenku s kruškama, izvadite ih i dobro ocijedite.
  • Narežite ih na otprilike tri dijela.
  • Ravnomjerno stavite kruške na tijesto, pazeći da svaki komad pite ima komadić kruške.
  • Prelijte ovu kremastu smjesu mascarponea, kiselog vrhnja i limuna i rasporedite je; malo protresite posudu za pečenje, tako da smjesa ispuni svaku rupicu.
  • Zagrijte pećnicu na 180°C i uključite i gornji i donji grijač.
  • Stavite pitu u pećnicu na deset minuta.
  • Smanjite temperaturu na 160°C i pecite pitu još 30 minuta.
  • Izvadite pitu iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
  • Izrežite komad pite.

Povezani recepti

Vidi sve