Pita od borovnica
PRIPREMA:
Počnite tako da prvo napravite tijesto.
U zdjeli ili multipraktiku pomiješajte brašno, maslac, svinjsku mast i sol. Kada dobijete krušne mrvice, u drugu posudu dodajte vodu, jedno umućeno jaje, fini šećer i limunov sok te promiješajte.
Dobivenom smjesom polako prelijevajte krušne mrvice, usput pulsirajući, dok ne dobijete lopticu od tijesta. Možda nećemo morati sve upotrijebiti. Zato dodajte polako i stanite kada loptica poprimi teksturu tijesta.
Dlanom spljoštite lopticu te odrežite jednu veću (oko 2/3 tijesta) i jednu manju lopticu (oko 1/3 tijesta).
Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C.
Izvaljajte veću lopticu na čistoj površini koju ste prethodno pobrašnili te prebacite tijesto u kalup širok 23 cm i dubok 4 cm, s nareckanim rubom i odvojivim dnom. Pazite da tijesto u potpunosti ispuni kalup i malo prijeđe preko ruba. Višak tijesta možete odrezati nakon pečenja.
Pustite da izvaljano tijesto odleži u hladnjaku 30 minuta.
U međuvremenu, u velikoj posudi pomiješajte sastojke za nadjev.
Zgužvajte komad papira za pečenje u ruci i stavite ga na dno kalupa. Lagano izbodite vilicom. Pokrijte voštanim papirom i dodajte sirovu rižu ili grah. Pecite 25 minuta u pećnici na srednjoj razini. Maknite papir i pecite još 5 minuta. Izvadite iz pećnice i brzo premažite smjesom od jaja i vode te vratite u pećnicu da se peče još 10 minuta ili dok tijesto nije gotovo. Kad tijesto poprimi zlatnu boju, izvadite ga iz pećnice i ulijte pripremljeni nadjev. Stavite pitu u hladnjak da se ohladi dok izvaljate trakice.
Izvaljajte manju lopticu od tijesta i izrežite 12 trakica kojima ćete ukrasiti pitu.
Kako biste napravili rešetku od tijesta, predlažem da posjetite YouTube i pogledate kako se to radi. Vrlo je teško opisati to riječima, ali s pomoću videa vrlo ćete brzo ući u štos.
Kada posložite trakice na nadjev s borovnicama, pecite 45 minuta bez pokrivanja. Izvadite pitu iz pećnice, prekrijte aluminijskom folijom i pecite još 45 minuta (ukupno sat i pol kada stavite nadjev). Borovnice moraju ključati kroz rešetku od tijesta.
Sastojci
- Za tijesto170 g vrlo hladnog maslaca narezanog na kocke 60 g vrlo hladne svinjske masti narezane na kocke 350 g običnog brašna 1 čajna žlica soli 2 jaja srednje veličine odvojeno umutiti 2 žličice limunova soka 2 žlice šećera u pra 120 ml hladne vodeZa nadjev3 žlice škrobnog brašna 25 g maslaca otopiti da bude tekući 1 žličica mljevenog cimeta 100 g finog šećera 2 žlice limunova soka 750 g borovnica oprati pod mlazom vode
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom