Pita od borovnica

Pita od borovnica

Opis

PRIPREMA:

Počnite tako da prvo napravite tijesto.

U zdjeli ili multipraktiku pomiješajte brašno, maslac, svinjsku mast i sol. Kada dobijete krušne mrvice, u drugu posudu dodajte vodu, jedno umućeno jaje, fini šećer i limunov sok te promiješajte.

Dobivenom smjesom polako prelijevajte krušne mrvice, usput pulsirajući, dok ne dobijete lopticu od tijesta. Možda nećemo morati sve upotrijebiti. Zato dodajte polako i stanite kada loptica poprimi teksturu tijesta.

Dlanom spljoštite lopticu te odrežite jednu veću (oko 2/3 tijesta) i jednu manju lopticu (oko 1/3 tijesta).

Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C.

Izvaljajte veću lopticu na čistoj površini koju ste prethodno pobrašnili te prebacite tijesto u kalup širok 23 cm i dubok 4 cm, s nareckanim rubom i odvojivim dnom. Pazite da tijesto u potpunosti ispuni kalup i malo prijeđe preko ruba. Višak tijesta možete odrezati nakon pečenja.

Pustite da izvaljano tijesto odleži u hladnjaku 30 minuta.

U međuvremenu, u velikoj posudi pomiješajte sastojke za nadjev.

Zgužvajte komad papira za pečenje u ruci i stavite ga na dno kalupa. Lagano izbodite vilicom. Pokrijte voštanim papirom i dodajte sirovu rižu ili grah. Pecite 25 minuta u pećnici na srednjoj razini. Maknite papir i pecite još 5 minuta. Izvadite iz pećnice i brzo premažite smjesom od jaja i vode te vratite u pećnicu da se peče još 10 minuta ili dok tijesto nije gotovo. Kad tijesto poprimi zlatnu boju, izvadite ga iz pećnice i ulijte pripremljeni nadjev. Stavite pitu u hladnjak da se ohladi dok izvaljate trakice.

Izvaljajte manju lopticu od tijesta i izrežite 12 trakica kojima ćete ukrasiti pitu.

Kako biste napravili rešetku od tijesta, predlažem da posjetite YouTube i pogledate kako se to radi. Vrlo je teško opisati to riječima, ali s pomoću videa vrlo ćete brzo ući u štos.

Kada posložite trakice na nadjev s borovnicama, pecite 45 minuta bez pokrivanja. Izvadite pitu iz pećnice, prekrijte aluminijskom folijom i pecite još 45 minuta (ukupno sat i pol kada stavite nadjev). Borovnice moraju ključati kroz rešetku od tijesta. 

Sastojci

Za tijesto

  • 170 g vrlo hladnog maslaca
  • narezanog na kocke
  • 60 g vrlo hladne svinjske masti
  • narezane na kocke
  • 350 g običnog brašna
  • 1 čajna žlica soli
  • 2 jaja srednje veličine
  • odvojeno umutiti
  • 2 žličice limunova soka
  • 2 žlice šećera u pra
  • 120 ml hladne vode

Za nadjev

  • 3 žlice škrobnog brašna
  • 25 g maslaca
  • otopiti da bude tekući
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 100 g finog šećera
  • 2 žlice limunova soka
  • 750 g borovnica
  • oprati pod mlazom vode

Povezani recepti