Pita iz Damaska s mousseom od limuna

Martha Stewart otkriva kako napraviti slatki desert. 

Sastojci

  • Za jednu pitu promjera 18 cm pola smjese iz recepta za slatko prhko tijesto :
  • 1 ¼ žličice želatine bez okusa
  • 2 žlice ledene vode
  • ¼ šalice svježe iscijeđenog limunova soka
  • ½ šalice šećera
  • 4 bjelanjka
  • ½ šalice slatkog vrhnja
  • pola izribane korice limuna
  • ušećerena korica limuna za ukras
  • Ušećerena limunova korica:
  • korica i sok od 1 limuna
  • ½ šalice vode
  • 1 šalica šećera

Priprema

  • 1.Ugrijte pećnicu na 190 °C.
  • 2.Na lagano pobrašnjenoj površini izvaljajte tijesto tako da bude debelo 3 mm. Stavite tijesto u kalup za pitu valovitog ruba. Pustite tijesto da prirodno padne u kutove kalupa i pazite da ga ne rastežete. Prstima ili valjkom uklonite višak tijesta, tako da kora dođe taman do vrha kalupa. Izbodite vilicom cijelu koru. Ostavite u hladnjaku dok ne bude čvrsta, barem 45 minuta.
  • 3.Prekrijte tijesto papirom za pečenje i ispunite suhim grahom ili lećom. Prebacite u pećnicu i pecite dok kora ne poprimi boju, oko 20 minuta. Oprezno izvadite papir i grah te vratite u pećnicu da se peče dok kora ne bude tamnozlatne boje, dodatnih 15-20 minuta. Potpuno ohladite na rešetki.
  • 4.U lončiću namočite želatinu u vodi. Dodajte limunov sok i miješajte na jako slabom plamenu tek toliko dugo koliko treba da se želatina otopi. Maknite s plamena i pustite da se potpuno ohladi iznad zdjele ledeno hladne vode. Smjesa mora biti potpuno hladna prije negoli joj dodamo bjelanjke.
  • 5.U srednje velikoj zdjeli mutite vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto. Ostavite sa strane.
  • 6.U samostojećem mikseru mutite bjelanjke na srednjoj brzini dok ne dobijete mekani snijeg. Povećajte brzinu i postepeno dodajte šećer. Mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Opet smanjite brzinu i polako dodajte smjesu sa želatinom. Maknite zdjelu iz miksera i nježno umiješajte šlag i ribanu koricu. Pazite da ne istisnete zrak iz snijega.
  • 7.Stavite mousse u pečene kore i hladite barem 4 sata. Ukrasite ušećerenom koricom limuna i poslužite. 
  • 8.Pomagalom za guljenje ili oštrim nožem uklonite koricu limuna, ali pritom izbjegavajte gorki bijeli dio. Isjeckajte koricu na tanke trake.
  • 9.Uronite koricu nakratko u vrelu vodu pa je zatim odmah prebacite u ledenu vodu. Ponovite taj postupak dva puta. Ocijedite trakice limuna i ostavite ih sa strane.
  • 10.U lončiću pomiješajte vodu i jednu šalicu šećera. Kuhajte dok lagano ne zakuha, zatim smanjite jačinu plamena i dodajte trakice limuna. Kuhajte oko 40 minuta dok limun ne postane proziran.
  • 11.Uklonite koricu iz sirupa i ostavite da se hladi na rešetki. Ostavite je tako dok ne postane tvrda, oko 30 minuta.

Povezani recepti

Vidi sve