Pita iz Damaska s mousseom od limuna
Recept iz: Martha Stewart
1.Ugrijte pećnicu na 190 °C.
2.Na lagano pobrašnjenoj površini izvaljajte tijesto tako da bude debelo 3 mm. Stavite tijesto u kalup za pitu valovitog ruba. Pustite tijesto da prirodno padne u kutove kalupa i pazite da ga ne rastežete. Prstima ili valjkom uklonite višak tijesta, tako da kora dođe taman do vrha kalupa. Izbodite vilicom cijelu koru. Ostavite u hladnjaku dok ne bude čvrsta, barem 45 minuta.
3.Prekrijte tijesto papirom za pečenje i ispunite suhim grahom ili lećom. Prebacite u pećnicu i pecite dok kora ne poprimi boju, oko 20 minuta. Oprezno izvadite papir i grah te vratite u pećnicu da se peče dok kora ne bude tamnozlatne boje, dodatnih 15-20 minuta. Potpuno ohladite na rešetki.
4.U lončiću namočite želatinu u vodi. Dodajte limunov sok i miješajte na jako slabom plamenu tek toliko dugo koliko treba da se želatina otopi. Maknite s plamena i pustite da se potpuno ohladi iznad zdjele ledeno hladne vode. Smjesa mora biti potpuno hladna prije negoli joj dodamo bjelanjke.
5.U srednje velikoj zdjeli mutite vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto. Ostavite sa strane.
6.U samostojećem mikseru mutite bjelanjke na srednjoj brzini dok ne dobijete mekani snijeg. Povećajte brzinu i postepeno dodajte šećer. Mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Opet smanjite brzinu i polako dodajte smjesu sa želatinom. Maknite zdjelu iz miksera i nježno umiješajte šlag i ribanu koricu. Pazite da ne istisnete zrak iz snijega.
7.Stavite mousse u pečene kore i hladite barem 4 sata. Ukrasite ušećerenom koricom limuna i poslužite.
Ušećerena limunova korica
1.Pomagalom za guljenje ili oštrim nožem uklonite koricu limuna, ali pritom izbjegavajte gorki bijeli dio. Isjeckajte koricu na tanke trake.
2.Uronite koricu nakratko u vrelu vodu pa je zatim odmah prebacite u ledenu vodu. Ponovite taj postupak dva puta. Ocijedite trakice limuna i ostavite ih sa strane.
3.U lončiću pomiješajte vodu i jednu šalicu šećera. Kuhajte dok lagano ne zakuha, zatim smanjite jačinu plamena i dodajte trakice limuna. Kuhajte oko 40 minuta dok limun ne postane proziran.
4.Uklonite koricu iz sirupa i ostavite da se hladi na rešetki. Ostavite je tako dok ne postane tvrda, oko 30 minuta.
Sastojci
- Za jednu pitu promjera 18 cm pola smjese iz recepta za slatko prhko tijesto 1 ¼ žličice želatine bez okusa 2 žlice ledene vode ¼ šalice svježe iscijeđenog limunova soka ½ šalice šećera 4 bjelanjka ½ šalice slatkog vrhnja pola izribane korice limuna ušećerena korica limuna za ukrasUšećerena limunova korica korica i sok od 1 limuna ½ šalice vode 1 šalica šećera
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom