Opis

Unaprijed zagrijte pećnicu na 165°C.

Zagrijte dvije žlice ulja u velikom vatrostalnom loncu debelog dna na jakoj vatri. Začinite volovski rep solju i paprom, a zatim stavite meso u lonac te zapecite sa svake strane 4–5 minuta dok ne posmeđi. Izvadite meso i stavite ga na tanjur.

Smanjite vatru i dodajte preostalo ulje; dodajte povrće, češnjak, čili, bilje i prstohvat soli te sotirajte poklopljeno 10-15 minuta da omekša. Ostružite tu i tamo dno lonca kako biste odvojili karamelizirane dijelove za vrijeme kuhanja i kako se povrće ne bi zalijepilo za dno.  

Umiješajte pire od rajčica u povrće i kuhajte 1 minutu, a zatim vratite meso i sve sokove te ga obložite mješavinom luka. Dodajte vino i promiješajte da se deglazira. Neka zakipi i smanji se za polovicu prije nego dodate rajčice. Zgnječite rajčice drvenom kuhačom te kuhajte još 5 minuta pa dodajte temeljac. Prekrijte odgovarajućim komadom papira za pečenje pa poklopite i pecite u pećnici 2 sata. Izvadite iz pećnice, preokrenite meso pa vratite u pećnicu na još jedan sat kuhanja ili dok se meso ne počne lagano odvajati od kosti.  

Poslužite tako kako je, skupa s kosti uz kremasti pire krumpir i povrće kuhano na pari ili uz rižu ili tjesteninu.

 

Sastojci

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 10 komada mesnatih, okruglo narezanih komada volovskog repa
  • 2 luka, sitno nasjeckana
  • 1 velika mrkva, naribana
  • 5 češnjeva češnjaka, nasjeckana
  • ½ žličice čili pahuljica ili u prahu
  • 2 lista lovora
  • 5 grančica timijana
  • 1 žlica paste od rajčica
  • 300ml crnog vina poput shiraza ili cabernet sauvignona
  • 1 x 410g limenka Ardmona pelata
  • 1 x 410g limenka Ardmona gustog pirea od rajčica
  • 600ml goveđeg ili kokošjeg temeljca

Povezani recepti