Pirjani goveđi odresci uz Toskanski kelj

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.

 

Sastojci

  • 2 goveđa odreska oko 750 g (1 lb 10 oz.) ukupne težine (svaki odrezak da teži oko 375 g/13 oz.) narezan na komade od 3-cm (1¼-in)
  • 125 g (4½ oz.) dimljene slanine narezane na komadiće od 2-cm (¾-in)
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 200 g (7 oz.) poriluka očišćenog opranog prepolovljenog i narezanog na kriške od 1-cm (½-in) 200 g (7 oz.) celera očišćenog i narezanog na kriške od 1-cm (½-in)
  • 6 češnja češnjaka oguljenog i narezanog
  • 200 ml (7 fl oz.) irskog stout piva
  • 200 ml (7 fl oz.) pilećeg ili goveđeg temeljca
  • 200 g ( 7oz.) toskanski kelj (listovi s peteljkama)

Priprema

  • 1. Prethodno zagrijte pećnicu na 170°C (325°F), plinsku na 3.
  • 2. Stavite vatrostalnu zdjelu ili tavu koja može u pećnicu na srednje jaku vatru te dodajte maslinovo ulje. Začinite goveđe odreske i slaninu solju i paprom, a zatim stavite u vruću tavu tako da posmeđi s obje strane. Izvadite iz tave. Dodajte poriluk, celer i češnjak te začinite, a zatim kuhajte 3 – 4 minute dok ne postane blago rumeno. Vratite goveđe odreske i slaninu u tavu, dodajte pivo i temeljac te ostavite da zakipi. Poklopite tavu, prebacite u pećnicu i kuhajte tri sata ili dok govedina ne postane mekana toliko da se topi. Kad je meso pečeno, žlicom s urezima prenesite govedinu i slaninu na tanjur.
  • 3. Prebacite sve sokove i povrće u cjedilo smješteno nad zdjelu otpornu na toplinu i protisnite da dobijete glatki umak. Ulijte natrag u zdjelu, dodajte govedinu i slaninu te dajte da zakipi na ploči.
  • 4. Maknite s vatre i izvadite stabljike toskanskog kelja, a zatim narežite listove. Dodajte listove u zdjelu, promiješajte, poklopite i kuhajte 1-2 minute dok kelj ne omekša.

Povezani recepti

Vidi sve