Pirjana lignja s rajčicama i orasima

Priprema:

  1. Stavite lignju u zdjelu, prelijte suncokretovim uljem i odložite sa strane.
  2. Stavite rajčice u zdjelu i prelijte ih vrućom vodom. Nakon 30 sekundi izvadite rajčice te ih prije guljenja ohladite pod mlazom hladne vode.
  3. Izvadite sjemenke iz sredine i stavite u cjedilo iznad posude da biste dobili sok. Zatim narežite mesnati dio i dodajte ga u sok.
  4. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U tavi otopite maslac te pirjajte ljutiku s paprom u zrnu, listovima lovora i klinčićima dok ljutika ne poprimi zlatnu boju i omekša. Oko 12 minuta. Dodajte mljevenu papričicu i češnjak, umiješajte te kuhajte još oko 2 minute.
  5. Dodajte šeri i neka lagano ključa dok gotovo ne ispari prije negoli dodate rajčice i orahe.
  6. Kuhajte umak oko 10 minuta dok ne postane što glađi. Protisnite kroz cjedilo pazeći da prođe što je više moguće.
  7. Ispržite komade lignje u vrlo vrućoj tavi dok dobro ne porumene. Možda ćete morati peći u više tura da biste to postigli. Razrijedite karamelizirane komadiće lignje na dnu tave s malo šerija i vratite u umak.
  8. Stavite umak i lignju u vatrostalnu posudu, neka provre na štednjaku. Pokrijte posudu i stavite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva te pecite oko 60-80 minuta ili dok posve ne omekša. Provjeravajte lignju dok se peče. Umak bi trebao imati teksturu umaka od curryja. Ako nema, reducirajte ga na štednjaku dok je lignja još unutra.
  9. Umiješajte vrhnje te dobro začinite solju.
  10. Dok se lignja kuha, kratko popržite punu šaku listova korijandra na malo maslinova ulja.
  11. Lignju stavite u pliće duboke tanjure te tu i tamo kapnite ulje s korijandrom.

 

Sastojci

  • Sastojci1 vrlo velika lignja očišćena sačuvati pipke i peraje ne skidati crvenu kožu 2 velike žlice maslinova ulja 2 rajčice volovsko srce ukloniti peteljku i zarezati kožicu s donje strane 60 g maslaca 6 ljutika vrlo sitno nasjeckanih 6 zrna papra 2 lovorova lista 5 klinčića 1 mala žličica papričice ancho u prahu 3 češnja češnjaka narezana 100 ml srednje slatkog šerija ili brendija (zasladiti s malo smeđeg šećera) Puna šaka tostiranih oraha. ukloniti što je moguće više kožice i sitno nasjeckati 100 ml punomasnog vrhnja 1.5 čajne žlice krupne morske soli puna šaka listova korijandra maslinovo ulje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve