Opis
Priprema:
- Stavite lignju u zdjelu, prelijte suncokretovim uljem i odložite sa strane.
- Stavite rajčice u zdjelu i prelijte ih vrućom vodom. Nakon 30 sekundi izvadite rajčice te ih prije guljenja ohladite pod mlazom hladne vode.
- Izvadite sjemenke iz sredine i stavite u cjedilo iznad posude da biste dobili sok. Zatim narežite mesnati dio i dodajte ga u sok.
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U tavi otopite maslac te pirjajte ljutiku s paprom u zrnu, listovima lovora i klinčićima dok ljutika ne poprimi zlatnu boju i omekša. Oko 12 minuta. Dodajte mljevenu papričicu i češnjak, umiješajte te kuhajte još oko 2 minute.
- Dodajte šeri i neka lagano ključa dok gotovo ne ispari prije negoli dodate rajčice i orahe.
- Kuhajte umak oko 10 minuta dok ne postane što glađi. Protisnite kroz cjedilo pazeći da prođe što je više moguće.
- Ispržite komade lignje u vrlo vrućoj tavi dok dobro ne porumene. Možda ćete morati peći u više tura da biste to postigli. Razrijedite karamelizirane komadiće lignje na dnu tave s malo šerija i vratite u umak.
- Stavite umak i lignju u vatrostalnu posudu, neka provre na štednjaku. Pokrijte posudu i stavite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva te pecite oko 60-80 minuta ili dok posve ne omekša. Provjeravajte lignju dok se peče. Umak bi trebao imati teksturu umaka od curryja. Ako nema, reducirajte ga na štednjaku dok je lignja još unutra.
- Umiješajte vrhnje te dobro začinite solju.
- Dok se lignja kuha, kratko popržite punu šaku listova korijandra na malo maslinova ulja.
- Lignju stavite u pliće duboke tanjure te tu i tamo kapnite ulje s korijandrom.
Sastojci
Sastojci
- 1 vrlo velika lignja
- očišćena
- sačuvati pipke i peraje
- ne skidati crvenu kožu
- 2 velike žlice maslinova ulja
- 2 rajčice volovsko srce
- ukloniti peteljku i zarezati kožicu s donje strane
- 60 g maslaca
- 6 ljutika
- vrlo sitno nasjeckanih
- 6 zrna papra
- 2 lovorova lista
- 5 klinčića
- 1 mala žličica papričice ancho u prahu
- 3 češnja češnjaka
- narezana
- 100 ml srednje slatkog šerija ili brendija (zasladiti s malo smeđeg šećera)
- Puna šaka tostiranih oraha. ukloniti što je moguće više kožice i sitno nasjeckati
- 100 ml punomasnog vrhnja
- 1.5 čajne žlice krupne morske soli
- puna šaka listova korijandra
- maslinovo ulje