Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama.

Sastojci

  • Za ukiseljeno povrće:
  • 1 manja glavica cvjetače
  • 2-3 manje mrkve
  • 3 paprike (raznih boja)
  • 3 stapke celera rebraša
  • 5 češanja češnjaka
  • 100 g kalamata maslina (bez koštica)
  • klice za ukrašavanje
  • Za marinadu:
  • 500 ml vode
  • 250 ml bijelog vinskog octa
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 4 žlice šećera
  • 2 žlice meda
  • 1-2 sušene ljute papričice
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 1 lovorov list
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica papra u zrnu
  • Za pire od bijelog graha:
  • 1 limenka bijelog graha (400 g)
  • 1 žlica limunove korice
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 žličica kapara
  • 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • soli po ukusu

Priprema

  • 1. Očistite i narežite cvjetaču, mrkve, paprike i celer. Oljuštite češnjak.
  • 2. U lonac ulijte vodu i ocat za marinadu. Dodajte ružmarin, šećer, sušene ljute papričice, sol, papar u zrnu, maslinovo ulje, med, sjemenke komorača i lovorov list.
  • 3. Kad marinada zavri, dodajte češnjak.
  • 4. Ubacite pripremljeno povrće i masline pa sve kuhajte oko 5 minuta. Staklenku zatvorite tek kad se povrće ohladi, a za jelo je spremno kad odstoji 24 sata.
  • 5. Za pire, u blender stavite ocijeđen grah, naribanu koricu limuna, češnjak, sok limuna, maslinovo ulje, kapre, soli po ukusu, sjeckane listiće ružmarina i žlicu tekućine od kapara.
  • 6. Usitnite ih i po potrebi ulijte malo hladne vode da postignete željenu gustoću.
  • 7. Pire poslužite u dubokom tanjuru, a vrh ukrasite povrćem i klicama. Po želji ga pokapajte marinadom i popaprite.