Pire od bijelog graha s brzo ukiseljenim povrćem
Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama.
Sastojci
- Za ukiseljeno povrće:
- 1 manja glavica cvjetače
- 2-3 manje mrkve
- 3 paprike (raznih boja)
- 3 stapke celera rebraša
- 5 češanja češnjaka
- 100 g kalamata maslina (bez koštica)
- klice za ukrašavanje
- Za marinadu:
- 500 ml vode
- 250 ml bijelog vinskog octa
- 100 ml maslinovog ulja
- 4 žlice šećera
- 2 žlice meda
- 1-2 sušene ljute papričice
- 1 žličica sjemenki komorača
- 1 lovorov list
- 1 grančica ružmarina
- 1 žlica soli
- 1 žličica papra u zrnu
- Za pire od bijelog graha:
- 1 limenka bijelog graha (400 g)
- 1 žlica limunove korice
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice soka od limuna
- 1 grančica ružmarina
- 1 žličica kapara
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- soli po ukusu
Priprema
- 1. Očistite i narežite cvjetaču, mrkve, paprike i celer. Oljuštite češnjak.
- 2. U lonac ulijte vodu i ocat za marinadu. Dodajte ružmarin, šećer, sušene ljute papričice, sol, papar u zrnu, maslinovo ulje, med, sjemenke komorača i lovorov list.
- 3. Kad marinada zavri, dodajte češnjak.
- 4. Ubacite pripremljeno povrće i masline pa sve kuhajte oko 5 minuta. Staklenku zatvorite tek kad se povrće ohladi, a za jelo je spremno kad odstoji 24 sata.
- 5. Za pire, u blender stavite ocijeđen grah, naribanu koricu limuna, češnjak, sok limuna, maslinovo ulje, kapre, soli po ukusu, sjeckane listiće ružmarina i žlicu tekućine od kapara.
- 6. Usitnite ih i po potrebi ulijte malo hladne vode da postignete željenu gustoću.
- 7. Pire poslužite u dubokom tanjuru, a vrh ukrasite povrćem i klicama. Po želji ga pokapajte marinadom i popaprite.