Piletina u kori (Sa začinjenim maslacem s gljivama)
Pečenje pileta u kori od tijesta osigurat će nevjerojatan okus i mekoću.

  • 1 x 2,5 kg pileta iz slobodnog uzgoja
  • 2 kg običnog brašna
Za začinjeni maslac
  • 20 g sušenih vrganja
  • 1 češanj češnjaka
  • 120 g šumskih gljiva, na primjer lisičarki
  • ½ svežnja svježeg timijana, skinuti listiće
  • maslinovo ulje
  • morska sol i svježe mljeveni papar
  • ½ svežnja peršina, listovi
  • ulje od tartufa
  • 170 g omekšanog maslaca

Za začinjeni maslac stavite vrganje u zdjelicu, prelijte ih vrućom vodom i namočite 5 do 10 min. Sitno nasjeckajte češnjak i natrgajte gljive i pirjajte ih 5 do 8 min na srednjem plamenu na malo maslinova ulja, dodajući timijan, dok se ne zazlate. Rupičastom žlicom prebacite vrganje na dasku. Krupno ih narežite i dodajte u tavu, potom prelijte procijeđenom vodom u kojoj su se močili. Kuhajte još 3 ili 4 min, dok se ne zgusne i reducira, začinite po ukusu i ostavite da odstoji.

Zagrijte pećnicu na 200 ºC (400 ºF), plinsku na 6. Izvadite pile iz hladnjaka da poprimi sobnu temperaturu.

Stavite brašno u zdjelu, polako ulijte 1,2 litre hladne vode, neprestano miješajući. Rukama zamijesite mekano, elastično tijesto, pokrijte vlažnom krpom i odložite.

Kad se smjesa s gljivama ohladi, prebacite na dasku s peršinom i malo ulja od tartufa i krupno narežite. Prebacite u zdjelu, iscijedite i umiješajte omekšali maslac.

Umetnite prste ili žlicu između pilećih prsa i kože i podignite je s obje strane kako biste stvorili džepove za maslac, pazeći da je ne poderete. Utrljajte većinu maslaca u prsa, vratite kožu i ostatak rasporedite po cijelom piletu. Zavežite noge/batake komadićem konopca da biste ih učvrstili.
Razvaljajte tijesto u pravokutnik, dijagonale oko 30 cm, na debljinu 1 cm. Odrežite jednu trećinu pravokutnika poprečno i stavite pile na manji dio tijesta. Prekrijte ga preostalim tijestom, pritišćući uglove tako da dobijete paketić. Stavite u veliki lim za pečenje u vruću pećnicu na 1 h i 40 min - strogo ste držite vremena jer nećete moći procijeniti je li pile pečeno dok ne prerežete koricu.

Stavite da odstoji na dasci oko 30 min, potom otvorite koru nožem i uklonite je (ona se ne jede). Provjerite je li pile pečeno, razrežite ga i poslužite s kremastim pireom i povrćem na pari.
Pečenje pileta u kori od tijesta osigurat će nevjerojatan okus i mekoću.

  • 1 x 2,5 kg pileta iz slobodnog uzgoja
  • 2 kg običnog brašna
Za začinjeni maslac
  • 20 g sušenih vrganja
  • 1 češanj češnjaka
  • 120 g šumskih gljiva, na primjer lisičarki
  • ½ svežnja svježeg timijana, skinuti listiće
  • maslinovo ulje
  • morska sol i svježe mljeveni papar
  • ½ svežnja peršina, listovi
  • ulje od tartufa
  • 170 g omekšanog maslaca

Za začinjeni maslac stavite vrganje u zdjelicu, prelijte ih vrućom vodom i namočite 5 do 10 min. Sitno nasjeckajte češnjak i natrgajte gljive i pirjajte ih 5 do 8 min na srednjem plamenu na malo maslinova ulja, dodajući timijan, dok se ne zazlate. Rupičastom žlicom prebacite vrganje na dasku. Krupno ih narežite i dodajte u tavu, potom prelijte procijeđenom vodom u kojoj su se močili. Kuhajte još 3 ili 4 min, dok se ne zgusne i reducira, začinite po ukusu i ostavite da odstoji.

Zagrijte pećnicu na 200 ºC (400 ºF), plinsku na 6. Izvadite pile iz hladnjaka da poprimi sobnu temperaturu.

Stavite brašno u zdjelu, polako ulijte 1,2 litre hladne vode, neprestano miješajući. Rukama zamijesite mekano, elastično tijesto, pokrijte vlažnom krpom i odložite.

Kad se smjesa s gljivama ohladi, prebacite na dasku s peršinom i malo ulja od tartufa i krupno narežite. Prebacite u zdjelu, iscijedite i umiješajte omekšali maslac.

Umetnite prste ili žlicu između pilećih prsa i kože i podignite je s obje strane kako biste stvorili džepove za maslac, pazeći da je ne poderete. Utrljajte većinu maslaca u prsa, vratite kožu i ostatak rasporedite po cijelom piletu. Zavežite noge/batake komadićem konopca da biste ih učvrstili.
Razvaljajte tijesto u pravokutnik, dijagonale oko 30 cm, na debljinu 1 cm. Odrežite jednu trećinu pravokutnika poprečno i stavite pile na manji dio tijesta. Prekrijte ga preostalim tijestom, pritišćući uglove tako da dobijete paketić. Stavite u veliki lim za pečenje u vruću pećnicu na 1 h i 40 min - strogo ste držite vremena jer nećete moći procijeniti je li pile pečeno dok ne prerežete koricu.

Stavite da odstoji na dasci oko 30 min, potom otvorite koru nožem i uklonite je (ona se ne jede). Provjerite je li pile pečeno, razrežite ga i poslužite s kremastim pireom i povrćem na pari.

Sastojci

    Priprema

      Povezani recepti

      Vidi sve