Piletina u kori (Sa začinjenim maslacem s gljivama)
Pečenje pileta u kori od tijesta osigurat će nevjerojatan okus i mekoću.
Za začinjeni maslac stavite vrganje u zdjelicu, prelijte ih vrućom vodom i namočite 5 do 10 min. Sitno nasjeckajte češnjak i natrgajte gljive i pirjajte ih 5 do 8 min na srednjem plamenu na malo maslinova ulja, dodajući timijan, dok se ne zazlate. Rupičastom žlicom prebacite vrganje na dasku. Krupno ih narežite i dodajte u tavu, potom prelijte procijeđenom vodom u kojoj su se močili. Kuhajte još 3 ili 4 min, dok se ne zgusne i reducira, začinite po ukusu i ostavite da odstoji.
Zagrijte pećnicu na 200 ºC (400 ºF), plinsku na 6. Izvadite pile iz hladnjaka da poprimi sobnu temperaturu.
Stavite brašno u zdjelu, polako ulijte 1,2 litre hladne vode, neprestano miješajući. Rukama zamijesite mekano, elastično tijesto, pokrijte vlažnom krpom i odložite.
Kad se smjesa s gljivama ohladi, prebacite na dasku s peršinom i malo ulja od tartufa i krupno narežite. Prebacite u zdjelu, iscijedite i umiješajte omekšali maslac.
Umetnite prste ili žlicu između pilećih prsa i kože i podignite je s obje strane kako biste stvorili džepove za maslac, pazeći da je ne poderete. Utrljajte većinu maslaca u prsa, vratite kožu i ostatak rasporedite po cijelom piletu. Zavežite noge/batake komadićem konopca da biste ih učvrstili.
Razvaljajte tijesto u pravokutnik, dijagonale oko 30 cm, na debljinu 1 cm. Odrežite jednu trećinu pravokutnika poprečno i stavite pile na manji dio tijesta. Prekrijte ga preostalim tijestom, pritišćući uglove tako da dobijete paketić. Stavite u veliki lim za pečenje u vruću pećnicu na 1 h i 40 min - strogo ste držite vremena jer nećete moći procijeniti je li pile pečeno dok ne prerežete koricu.
Stavite da odstoji na dasci oko 30 min, potom otvorite koru nožem i uklonite je (ona se ne jede). Provjerite je li pile pečeno, razrežite ga i poslužite s kremastim pireom i povrćem na pari.
Pečenje pileta u kori od tijesta osigurat će nevjerojatan okus i mekoću.
Za začinjeni maslac stavite vrganje u zdjelicu, prelijte ih vrućom vodom i namočite 5 do 10 min. Sitno nasjeckajte češnjak i natrgajte gljive i pirjajte ih 5 do 8 min na srednjem plamenu na malo maslinova ulja, dodajući timijan, dok se ne zazlate. Rupičastom žlicom prebacite vrganje na dasku. Krupno ih narežite i dodajte u tavu, potom prelijte procijeđenom vodom u kojoj su se močili. Kuhajte još 3 ili 4 min, dok se ne zgusne i reducira, začinite po ukusu i ostavite da odstoji.
Zagrijte pećnicu na 200 ºC (400 ºF), plinsku na 6. Izvadite pile iz hladnjaka da poprimi sobnu temperaturu.
Stavite brašno u zdjelu, polako ulijte 1,2 litre hladne vode, neprestano miješajući. Rukama zamijesite mekano, elastično tijesto, pokrijte vlažnom krpom i odložite.
Kad se smjesa s gljivama ohladi, prebacite na dasku s peršinom i malo ulja od tartufa i krupno narežite. Prebacite u zdjelu, iscijedite i umiješajte omekšali maslac.
Umetnite prste ili žlicu između pilećih prsa i kože i podignite je s obje strane kako biste stvorili džepove za maslac, pazeći da je ne poderete. Utrljajte većinu maslaca u prsa, vratite kožu i ostatak rasporedite po cijelom piletu. Zavežite noge/batake komadićem konopca da biste ih učvrstili.
Razvaljajte tijesto u pravokutnik, dijagonale oko 30 cm, na debljinu 1 cm. Odrežite jednu trećinu pravokutnika poprečno i stavite pile na manji dio tijesta. Prekrijte ga preostalim tijestom, pritišćući uglove tako da dobijete paketić. Stavite u veliki lim za pečenje u vruću pećnicu na 1 h i 40 min - strogo ste držite vremena jer nećete moći procijeniti je li pile pečeno dok ne prerežete koricu.
Stavite da odstoji na dasci oko 30 min, potom otvorite koru nožem i uklonite je (ona se ne jede). Provjerite je li pile pečeno, razrežite ga i poslužite s kremastim pireom i povrćem na pari.
- 1 x 2,5 kg pileta iz slobodnog uzgoja
- 2 kg običnog brašna
- 20 g sušenih vrganja
- 1 češanj češnjaka
- 120 g šumskih gljiva, na primjer lisičarki
- ½ svežnja svježeg timijana, skinuti listiće
- maslinovo ulje
- morska sol i svježe mljeveni papar
- ½ svežnja peršina, listovi
- ulje od tartufa
- 170 g omekšanog maslaca
Za začinjeni maslac stavite vrganje u zdjelicu, prelijte ih vrućom vodom i namočite 5 do 10 min. Sitno nasjeckajte češnjak i natrgajte gljive i pirjajte ih 5 do 8 min na srednjem plamenu na malo maslinova ulja, dodajući timijan, dok se ne zazlate. Rupičastom žlicom prebacite vrganje na dasku. Krupno ih narežite i dodajte u tavu, potom prelijte procijeđenom vodom u kojoj su se močili. Kuhajte još 3 ili 4 min, dok se ne zgusne i reducira, začinite po ukusu i ostavite da odstoji.
Zagrijte pećnicu na 200 ºC (400 ºF), plinsku na 6. Izvadite pile iz hladnjaka da poprimi sobnu temperaturu.
Stavite brašno u zdjelu, polako ulijte 1,2 litre hladne vode, neprestano miješajući. Rukama zamijesite mekano, elastično tijesto, pokrijte vlažnom krpom i odložite.
Kad se smjesa s gljivama ohladi, prebacite na dasku s peršinom i malo ulja od tartufa i krupno narežite. Prebacite u zdjelu, iscijedite i umiješajte omekšali maslac.
Umetnite prste ili žlicu između pilećih prsa i kože i podignite je s obje strane kako biste stvorili džepove za maslac, pazeći da je ne poderete. Utrljajte većinu maslaca u prsa, vratite kožu i ostatak rasporedite po cijelom piletu. Zavežite noge/batake komadićem konopca da biste ih učvrstili.
Razvaljajte tijesto u pravokutnik, dijagonale oko 30 cm, na debljinu 1 cm. Odrežite jednu trećinu pravokutnika poprečno i stavite pile na manji dio tijesta. Prekrijte ga preostalim tijestom, pritišćući uglove tako da dobijete paketić. Stavite u veliki lim za pečenje u vruću pećnicu na 1 h i 40 min - strogo ste držite vremena jer nećete moći procijeniti je li pile pečeno dok ne prerežete koricu.
Stavite da odstoji na dasci oko 30 min, potom otvorite koru nožem i uklonite je (ona se ne jede). Provjerite je li pile pečeno, razrežite ga i poslužite s kremastim pireom i povrćem na pari.
Pečenje pileta u kori od tijesta osigurat će nevjerojatan okus i mekoću.
- 1 x 2,5 kg pileta iz slobodnog uzgoja
- 2 kg običnog brašna
- 20 g sušenih vrganja
- 1 češanj češnjaka
- 120 g šumskih gljiva, na primjer lisičarki
- ½ svežnja svježeg timijana, skinuti listiće
- maslinovo ulje
- morska sol i svježe mljeveni papar
- ½ svežnja peršina, listovi
- ulje od tartufa
- 170 g omekšanog maslaca
Za začinjeni maslac stavite vrganje u zdjelicu, prelijte ih vrućom vodom i namočite 5 do 10 min. Sitno nasjeckajte češnjak i natrgajte gljive i pirjajte ih 5 do 8 min na srednjem plamenu na malo maslinova ulja, dodajući timijan, dok se ne zazlate. Rupičastom žlicom prebacite vrganje na dasku. Krupno ih narežite i dodajte u tavu, potom prelijte procijeđenom vodom u kojoj su se močili. Kuhajte još 3 ili 4 min, dok se ne zgusne i reducira, začinite po ukusu i ostavite da odstoji.
Zagrijte pećnicu na 200 ºC (400 ºF), plinsku na 6. Izvadite pile iz hladnjaka da poprimi sobnu temperaturu.
Stavite brašno u zdjelu, polako ulijte 1,2 litre hladne vode, neprestano miješajući. Rukama zamijesite mekano, elastično tijesto, pokrijte vlažnom krpom i odložite.
Kad se smjesa s gljivama ohladi, prebacite na dasku s peršinom i malo ulja od tartufa i krupno narežite. Prebacite u zdjelu, iscijedite i umiješajte omekšali maslac.
Umetnite prste ili žlicu između pilećih prsa i kože i podignite je s obje strane kako biste stvorili džepove za maslac, pazeći da je ne poderete. Utrljajte većinu maslaca u prsa, vratite kožu i ostatak rasporedite po cijelom piletu. Zavežite noge/batake komadićem konopca da biste ih učvrstili.
Razvaljajte tijesto u pravokutnik, dijagonale oko 30 cm, na debljinu 1 cm. Odrežite jednu trećinu pravokutnika poprečno i stavite pile na manji dio tijesta. Prekrijte ga preostalim tijestom, pritišćući uglove tako da dobijete paketić. Stavite u veliki lim za pečenje u vruću pećnicu na 1 h i 40 min - strogo ste držite vremena jer nećete moći procijeniti je li pile pečeno dok ne prerežete koricu.
Stavite da odstoji na dasci oko 30 min, potom otvorite koru nožem i uklonite je (ona se ne jede). Provjerite je li pile pečeno, razrežite ga i poslužite s kremastim pireom i povrćem na pari.
Sastojci
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom