Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. S više od nekoliko desetljeća iskustva u kulinarstvu, s nama dijeli svakodnevne recepte za slano i slatko!

Sastojci

  • Sastojci
  • 50g maslaca
  • 2 žlicaulja
  • 6 manjih pilećih prsa, bez kostiju i kože
  • 6 ljutika, prerezanih po dužini na četvrtine
  • 30g brašna
  • 400ml pilećeg temeljca
  • 1½ žlicelistića limunskog timijana
  • 12 šparoga, odrezanih drvenih vrhova
  • 1 veliki limun, samo sok
  • 200ml punomasnog crème fraîche
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • Sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 180°C.
  • Zagrijte polovicu maslaca i pola količine ulja u velikoj i dubokoj vatrostalnoj tavi. Začinite pileća prsa solju i paprom pa ih popržite, u više navrata ako je potrebno, po 2 minute sa svake strane dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Izvadite ih iz tave i stavite sa strane.
  • Dodajte ostatak maslaca i ulja u tavu, stavite ljutiku i pržite na jakoj vatri 5–10 minuta ili dok ne poprime lagano zlatnosmeđu boju.
  • Stavite brašno u zdjelu i umiješajte 8 žlica pilećeg temeljca dok smjesa ne postane glatka. Prebacite sve u tavu i pričekajte da zakipi, pa na to prelijte ostatak pilećeg temeljca. Dodajte limunski timijan i vratite piletinu u tavu.
  • Poklopite i stavite u pećnicu na 20 minuta, ili dok piletina ne bude pečena.
  • Neposredno prije posluživanja, otkinite vrhove šparoga i narežite ih na manje, podjednake komade.Kuhajte vrhove i narezane stabljke u kipućoj zasoljenoj vodi 2-3 minute. Procijedite i ostavite vrhove za ukrašavanje.
  • Umiješajte limunov sok, crème fraîche i peršin u tavu zajedno s piletinom.Dodajte narezane stabljike šparoga i pustite da zakipi. Izvadite piletinu i narežite sva prsa na po tri komada i složite na pladanj. Prelijte umakom i stavite dva prekrižena vrha šparoga preko svega.

Povezani recepti

Vidi sve