Piletina s rižom na maslacu i pireom od mrkve
Recept iz: Lora i Stoyan
Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama.
Sastojci
- Fileti pilećih prsa 1 pileta
- 1/2 žličice curryja
- Maslinovo ulje za premazivanje
- Sol i papar
- Temeljac:
- Kosti pilećih prsa
- 1/4 mrkve
- 1 stabljika celera
- 1 luk
- sol
- Pire od mrkve
- 500 g mrkve
- 1 češanj češnjaka
- 30 g maslaca
- 50 ml slatkog vrhnja (32%)
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- sol
- Riža:
- 150 g Basmati riža
- 50 g maslaca
- 1 luk šalot
- 1 lovorov list
- 350 ml pilećeg temeljca
- sol
Priprema
- 1. Odvojite filete pilećih prsa, ostavite kožu. Izrežite preostale dijelove pileta. Prelijte vodom kosti pilećih prsa i sitno nasjeckanu mrkvu, celer i luk. Dodajte sol i kuhajte na srednjoj vatri najmanje 40 minuta dok se ne zgusne u temeljac.
- 2. Kako biste pripremili pire od mrkve, operite mrkvu i narežite je na komade. Ubacite je u posudu s češnjom češnjaka i prelijte vodom koja će prekriti povrće. Posolite i skuhajte dok ne omekša. Iscijedite tekućinu, načinite pire, dodajte maslac, zagrijano vrhnje i muškatni oraščić, promiješajte i posolite. Ostavite na toplome mjestu.
- 3. Kako biste pripremili rižu, sitno nasjeckajte luk na kockice. Isperite rižu. Nakratko popržite luk na maslacu, dodajte rižu i lovorov list i nakon 1-2 minute, prelijte s 350 ml procijeđenog pilećeg temeljca. Dodajte sol i kuhajte poklopljeno 10 -15 minuta. Maknite s vatre i ostavite poklopljeno još 10 minuta. Promiješajte.
- 4. Premažite filete maslinovim uljem. Začinite solju i curryjem. Stavite u zagrijanu grill tavu s kožom na donjoj strani. Kad su pečeni s jedne strane, okrenite. Pecite dok meso nije posve pečeno.
- 5. Za posluživanje, stavite pire od mrkve na tanjur, dodajte rižu i na kraju postavite pileće filete.
- Savjeti:
- Ostavite preostalu piletinu za druga jela. Preostali temeljac zamrznite za buduću uporabu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju