Opis
- Odvojite filete pilećih prsa, ostavite kožu. Izrežite preostale dijelove pileta. Prelijte vodom kosti pilećih prsa i sitno nasjeckanu mrkvu, celer i luk. Dodajte sol i kuhajte na srednjoj vatri najmanje 40 minuta dok se ne zgusne u temeljac.
- Kako biste pripremili pire od mrkve, operite mrkvu i narežite je na komade. Ubacite je u posudu s češnjom češnjaka i prelijte vodom koja će prekriti povrće. Posolite i skuhajte dok ne omekša. Iscijedite tekućinu, načinite pire, dodajte maslac, zagrijano vrhnje i muškatni oraščić, promiješajte i posolite. Ostavite na toplome mjestu.
- Kako biste pripremili rižu, sitno nasjeckajte luk na kockice. Isperite rižu. Nakratko popržite luk na maslacu, dodajte rižu i lovorov list i nakon 1-2 minute, prelijte s 350 ml procijeđenog pilećeg temeljca. Dodajte sol i kuhajte poklopljeno 10 -15 minuta. Maknite s vatre i ostavite poklopljeno još 10 minuta. Promiješajte.
- Premažite filete maslinovim uljem. Začinite solju i curryjem. Stavite u zagrijanu grill tavu s kožom na donjoj strani. Kad su pečeni s jedne strane, okrenite. Pecite dok meso nije posve pečeno.
- Za posluživanje, stavite pire od mrkve na tanjur, dodajte rižu i na kraju postavite pileće filete.
Savjeti:
Ostavite preostalu piletinu za druga jela. Preostali temeljac zamrznite za buduću uporabu.
Sastojci
- Fileti pilećih prsa 1 pileta
- 1/2 žličice curryja
- Maslinovo ulje za premazivanje
- Sol i papar
Temeljac:
- Kosti pilećih prsa
- 1/4 mrkve
- 1 stabljika celera
- 1 luk
- sol
- Pire od mrkve
- 500 g mrkve
- 1 češanj češnjaka
- 30 g maslaca
- 50 ml slatkog vrhnja (32%)
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- sol
Riža:
- 150 g Basmati riža
- 50 g maslaca
- 1 luk šalot
- 1 lovorov list
- 350 ml pilećeg temeljca
- sol