Piletina s marelicama i kokosovim mlijekom
Recept iz: Nigel Slater
Nigel Slater rođen je 9. travnja 1958. u Wolverhamptonu, u Engleskoj.
Autor je nekoliko najprodavanijih knjiga i voditelj devet BBC-jevih televizijskih serija. 26 godina bio je food kolumnist za The Observer.
Sastojci
- 3 stabljike limunske trave
- 50g svježeg đumbira
- 2 ljutih crvenih papričica
- 2 češnja češnjaka
- vezica korijandera
- 2 limete
- 1 žlica kokosovog ulja (plus dodatno za pastu)
- 200 g rajčica, narezane na veće komade
- 1 žlica ribljeg umaka (nam pla)
- 2 žlice tamnog soja umaka
- 8 pilećih zabatka
- 8 marelica
- 400 ml kokosovog mlijeka
Priprema
- 1. Ogulite i uklonite vanjske listove limunske trave kako biste otkrili mekani unutarnji dio. Narežite na kraće dijelove i stavite u procesor za hranu. Ogulite đumbir, narežite na tanke ploške i dodajte limunskoj travi.
- 2. Narežite ljute papričice, uklonite unutarnji dio biljke, zatim ih dodajte đumbiru i oguljenim češnjevima češnjaka, te narezanim stabljikama i polovici količine korijandera. U procesor za hranu naribajte zest dvije limete, uključite stroj i sjeckajte dok sve ne postane gruba pasta, uz dodavanje malo ulja.
- 3. Dodajte rajčicu, riblji umak i tamni soja umak, nastavite miksati.
- 4. U dubokoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj ili jakoj vatri, te na taj način malo posmeđite komade piletine, povremeno ih okrećite kako bi dobili boju sa svih strana.
- 5. U međuvremenu, marelice prepolovite i izvadite koštice, ostavite ih sa strane. Izvadite piletinu i uklonite višak ulja, ostavite samo jednu žlicu ulja u tavi. Dodajte pola količine začinske paste i pržite na slaboj vatri otprilike dvije minute, do ne pusti miris, zatim vratite piletinu u tavu.
- 6. Ulijte kokosovo mlijeko, promiješajte, poklopite i ostavite da se lagano krčka na slaboj vatri deset minuta. (Preostalu začinsku pastu možete čuvati u hladnjaku, prekrivenu s malo ulja i poklopcem, otprilike tjedan dana.)
- 7. Marelice ubacite u umak i kuhajte deset minuta, dok ne omekšaju. Provjerite je li piletina i voće gotovo, zatim dodajte sok limeta i preostali korijander, grubo nasjeckan.
- 8. Začinite po ukusu sa soli ako je potrebno.
- 9.Poslužite s rižom ili kruhom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Pileći tartiflette
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem