Piletina pod ciglom s broskvom (zimski kelj s krumpirom)
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 4 komada batka sa zabatkom
- 1 kg zimskog kelja (broskva
- zelje...)
- 300 g krumpira
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol i papar
- 1 žlica mljevene dimljene paprike
- 2 grančice ružmarina
- 1 stručak kadulje
- 2 cigle
- aluminijska folija
Priprema
- 1. Očistimo krumpir, operemo i narežemo. Krumpir narezan na kockice stavimo kuhati u kipuću posoljenu vodu.
- 2. Piletini odstranimo višak masnoće i odkostimo je. Napravimo par plitkih rezova te začinimo solju, paprom, dimljenom paprikom, malo maslinova ulja, kaduljom i ružmarinom.
- Dobro utrljajte začine.
- 3.Očistimo kelj i narežemo ugrubo te stavimo kuhati zajedno s krumpirom.
- 4. Aromatiziramo maslinovo ulje češnjakom, minutu-dvije.
- Izvadimo češnjak i na njemu kratko sotiramo kelj i krumpir. Dodamo soli.
- 5. U tavu stavimo maslinovo ulje.
- 6. 2 cigle omotamo aluminijskom folijom.
- Stavimo odkoštene batke-zabatke na grill tavu na stranu od kože te poklopimo ciglom. Okrenemo jedanput i onda dodamo ljutiku i cherry rajčice na tavu.
- Ciglu koristimo kao uteg kako se meso ne bi izvinulo i da bi se čim prije ispeklo te kako bi dobili finu hrskavu koricu.
- Grilanu piletinu izrežemo i serviramo s prilozima. Pokapamo maslinovim uljem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju
Recepti Nadiya Hussain
Kus-kus s piletinom u umaku od grejpa