Piletina na južnjački način
- 4 pileća zabatka iz slobodnog uzgoja, s kožom i kosti
- 4 pileća bataka iz slobodnog uzgoja
- 200 ml mlaćenice
- 4 batate
- 200 g običnog brašna
- 1 ravna žličica praška za pecivo, kajenskog papra, ljute dimljene paprike, luka u prahu, češnjaka u prahu
- 2 l ulja od kikirikija
- 1 žlica zrna crnog papra
- 100 g morske soli
- 100 g smeđeg šećera
- 4 grančice svježe majčine dušice
- 4 svježa lovorova lista
- 4 češnja češnjaka
Rasol
- 1 žličica sjemenki komorača
- 100 ml crnog vinskog octa
- 1 vrhom puna žlica zlatnog sitnog šećera
- ½ glavice crvenog kupusa (500 g)
Za salamuru, popržite zrna crnog papra u velikoj posudi 1 minutu na jakoj vatri, zatim dodajte ostale sastojke za salamuru i 400 ml hladne vode. Zakuhajte, a onda ostavite da se ohladi te dodajte još 400 ml hladne vode. U međuvremenu, zarežite zabatke nekoliko puta duboko do kosti, no zadržite kožu zbog što više okusa. Kad se salamura ohladi, ubacite svu piletinu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 12 sati – ja to radim preko noći. Nakon salamurenja, stavite piletinu u zdjelu, bacite salamuru i prelijte mlaćenicom, pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na još 8 sati, da piletina postane supermekana.
Kad ste spremni za kuhanje, zagrijte pećnicu na 190 ºC/ 375 ºF/ plin 5. Dobro operite batate, zarolajte ih u malo morske soli, stavite na lim i pecite 30 minuta. U međuvremenu, napravite rasol – popecite sjemenke komorača u velikoj posudi 1 minutu, onda maknite s vatre. Ulijte ocat, dodajte šećer i dobar prstohvat morske soli, zatim fino isjeckajte i dodajte kupus. Stavite u hladnjak, i sjetite se da je promiješate svako malo dok kuhate piletinu.
U velikoj zdjeli, pomiješajte brašno i prašak za pecivo, kajenski papar, papriku te luk i češnjak u prahu. Napunite velik, kršan lonac gotovo do pola uljem – ulje bi trebalo biti 8 cm duboko, ali nikad nemojte napuniti lonac više od pola – te stavite na srednje jaku vatru. Termometrom provjerite kada je spremno (180 ºC) ili ubacite komadić krumpira i čekajte da se zazlati – to je znak da je spremno. Izvadite piletinu iz hladnjaka, a zatim vadite po jedan ili dva komada odjedanput iz mlaćenice i umočite u zdjelu s brašnom dok se dobro ne obloži. Malo ih protresite i stavite na veliku dasku, te ponovite s ostalim komadima piletine.
Smanjite pećnicu na 170 ºC/ 325 ºF/ plin 3 i prebacite batate na donju rešetku. Kad se ulje dovoljno zagrijalo, počnite s 2 zabatka – brzo ih umočite opet u brašno, a onda oprezno žlicom za cijeđenje spustite u vruće ulje. Pržite 5 minuta, okrenuvši zabatke na pola tog vremena, a onda stavite na rešetku iznad lima za pečenje. Ponovno zagrijte temperaturu ulja i ponovite postupak s preostala 2 zabatka, a zatim stavite lim u pećnicu. Popržite 4 bataka odjedanput, te ih dodajte na rešetku sa zabatcima u pećnici na 30 minuta ili dok se sva piletina ne ispeče. Poslužite s pečenim batatama, kiselim kupusom i listovima salate.
Preuzeto iz "Jamiejeve hrane za utjehu", izdavač Michael Joseph. Recept © Jamie Oliver. Fotografija © Jamie Oliver Enterprises Limited 2014., fotografirao David Loftus.