Piletina Bresse s hrskavom palentom
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw donosi dašak azijske kuhinje u vaš dom.
Sastojci
- Sastojci
- 5 Bresse pilećih prsa, s kožicom
- sol i svježe mljeveni crni papar, o ukusu
- 10 g crnog tartufa, sitno sjeckanog
- 15 zelenih šparoga, donji djelovi stabljike uklonjeni
- 50 ml maslinovog ulja
- 225 g gljiva lisičarka ili bilo koju drugu vrstu malih divljih gljiva, prebrisanih
- listovi salate ili jestivo cvijeće, za posluživanje (po želji)
- Palenta:
- 190 ml mlijeka
- 35 g neslanog maslaca
- 90 g palente
- 15 g crnog tartufa, sitno sjeckanog
- Sok od tartufa:
- 60 ml pilećeg temeljca
- 60 g neslanog maslaca
- 100 ml soka od tartufa (vidi bilješku)
- 15 g crnog tartufa, sitno sjeckanog
Priprema
- Postupak
- Vrijeme hlađenja je 45 minuta
- Kako biste napravili palentu, u mali lonac stavite mlijeko, maslac i 110 ml vode, zatim zakuhajte na slaboj vatri. Uz neprestano miješanje, uspite palentu. Smanjite vatru i kuhajte, mijašajući bez prestanka 20 minuta. Maknite s vatre, umiješajte sjeckani tartuf i začinite po ukusu. Prebacite u malu ravnu posudu, tako da smjesa bude debljine 1–1.5 cm. Poravnajte povšinu i ostavite u hladnjaku dok se ne stisne.
- U međuvremenu, na radnu površinu stavite pileća prsa, kožicom prema dolje. Pomoću oštrog noža, oprezno otvorite prsa u oblik leptira, ali pazite da ne prerežete do kraja. Začinite sa soli i paprom, zatim rezanu stranu velikodušno pospite sitno nasjeckanim tartufom. Obradite jedna po jedna prsa i stavite ih na komad plastične folije, te zarolajte u oblik kobasice. Zatvorite čvrsto krajeve i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- Vodenu kupku zagrijte na 58°C. Dodajte piletinu i poširajte 28 minuta. Kada vrijeme istekne, izvadite i stavite u veliku zdjelu s ledenom vodom, kako biste zaustavili proces kuhanja. Kada se ohladi, piletinu odmotajte i svaki komad narežite dijagonalno na pola.
- Dok se piletina kuha, u malo zasoljenoj vodi prokuhajte šparoge 90 sekundi, zatim ih procijedite i prebacite u zdjelu s ledenom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja. Kada se ohlade, procijedite ih i ostavite sa strane.
- Izvadite palentu iz hladnjaka i narežite je na pet jednakih pravokutnika, zatim svaki prerežite dijagonalno na pola. U velikoj teflonskoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Palentu pecite dok ne poprimi zlatnu boju s obje strane. Ocijedite višak ulja kuhinjskim ručnikom. U tavu dodajte još malo maslinovog ulja i pecite prepolovljenu piletinu dok ne poprimi zlatnu boju s obje strane i u potpunosti se ispeče.
- U međuvremenu, za sok od tartufa, u lonac stavite temeljac i zakuhajte. Umiješajte maslac i sok tartufa, zatim prilagodite začinjenost i ubacite nasjeckane tartufe. Dodajte šparoge i gljive, te nježno protresite tavu, tako da se sve obloži i zagrije.
- Palentu podijelite na pet tanjura, zatim na njih stavite piletinu, te šparoge i gljive. Žlicom prelijte sokom od tartufa po vrhu i odmah poslužite uz salatu i cvjetove, ako ih koristite.
- Bilješka
- Sok od tartufa je tekućina koju tartufi otpuštaju kada se čuvaju u limenci ili boci. Možete ga pronaći u specijaliziranim trgovinama ili putem interneta.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju
Recepti Nadiya Hussain
Kus-kus s piletinom u umaku od grejpa
Recepti Nadiya Hussain
Nadiyin nedjeljni ručak
Recepti Lora i Stoyan
Pileća prsa na naglo s kremastim kukuruzom
Recepti Lora i Stoyan
„Kokice“ od piletine s umakom od jogurta
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom
Recepti Mary Berry
Piletina sa šparogama i umakom od creme fraiche s limunom
Recepti Mary Berry
Piletina s pestom i limunom