Opis

  1. Kako biste izvukli sjeme kardamoma iz ljuske, stavite ljuske na dasku za rezanje, pritisnite ih ravnom stranom noža i lagano zdrobite. Izvadite sjemenke i bacite ljuske. Blago zdrobite sjemenke u mužaru.
  2. Stavite rižu u vatrostalnu posudu, začinite solju i prekrijte kipućom vodom.
  3. Istopite maslac u velikom loncu na srednje jakoj vatri i, kad se zapjeni, dodajte luk, češnjak, đumbir, kurkumu, kim, korijander, kajenski papar, lovorov list, štapić cimeta i zdrobljene sjemenke kardamoma. Povremeno promiješajte i dinstajte 10 minuta ili dok luk ne omekša i blago ne posmeđi. Dodajte komade piletine i pecite tri minute, odnosno dok piletina ne bude pečena.
  4. Ocijedite rižu i isperite pod mlazom hladne vode, zatim je dodajte u lonac uz grožđice. Ulijte temeljac, začinite solju i paprom i pomiješajte sastojke. Pustite da zakuha, a zatim smanjite vatru, pokrijte poklopcem i pustite da se kuha osam do deset minuta, odnosno dok riža ne bude skuhana.
  5. Maknite s vatre, pogledajte treba li dodati još začina, a zatim umiješajte korijander i listiće badema.
  6. Ulijte u zagrijane zdjelice i poslužite.

Sastojci

  • 5 sjemenki kardamoma
  • 300 g riže basmati
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 25 g maslaca
  • 1 veliki luk (oguljen i sitno nasjeckan)
  • 4 češnja češnjaka (oguljena i sitno nasjeckana)
  • 1 žlica oguljenog i sitno nasjeckanog korijena đumbira
  • 0,5 žličice kurkume
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevenog korijandra
  • 0,5 žličice kajenskog papra
  • 1 lovorov list
  • 1 x 5 cm štapić cimeta
  • 4 oguljena i otkoštena pileća prsta ili batkovi (narezani na komadiće)
  • 75 g grožđica
  • 800 ml temeljca od piletina
  • 2 žlice narezanog korijandera
  • 4 žlice listića badema

Povezani recepti