Pileći bataci
Recept iz: Bondi Harvest

Sastojci
- Sastojci
- 2 kg pilećih bataka krilaca ili cijelo pile
- Marinada s Jamajke
- 1 krupno narezan luk
- 3 cm dug komad đumbira sitno nariban
- 3 jalapeno papričice
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevene paprike
- 125 ml ruma “Bundaberg”
- 2 žlice smeđeg šećera
- 100 g umaka za roštilj
- 1 stručak timijana sa skinutim lišćem
- 4 korijena korijandera
- Ananas salsa
- 300 g ananasa isjeckanog na kriške debljine 2 cm
- 1 avokado nasjeckan na kockice
- 1 crveni luk nasjeckan na kockice
- 1 šaka sitno sjeckanih listova mente
- 1 šaka sitno sjeckanih listova korijandera
- 1 jalapeno papričica sitno nasjeckana
- 1 sitno nasjeckan češanj češnjaka
- korica od 3 limete
- sok 1 naranče
- 50 ml maslinovog ulja
Priprema
- 1. Za marinadu, staviti sve sastojke u multipraktik i izmiješati dok se sve ne sjedini.
- 2. Staviti piletinu u lim ili vrećicu. Uliti marinadu i utrljati u piletinu.
- 3. Prekriti ili zatvoriti vrećicu i staviti u hladnjak preko noći da se marinira.
- 4. Zagrijati polovicu roštilja na srednju temperaturu. Začinjenu piletinu staviti na roštilj i peći 5 do 8 minuta ili dok koža ne posmeđi. Okrenuti piletinu i peći još 5 minuta,dok se ne karamelizira i ne bude ujednačene boje.
- 5. Podesiti temperaturu na umjereno, zatvoriti poklopac i nastaviti s pečenjem još 10 do 15 minuta,okrećući meso svakih 5 minuta dok se ne ispeče ili dok termometar u mesu ne dostigne 75 °C.
- 6. Ostaviti sa strane da se slegne, prekriveno folijom, 5 minuta prije posluživanja.
- 7. Za ananas salsu, očistiti roštilj i staviti ananas na njega.
- Peći ananas dok ne postane taman i ispečen u sredini. Narezati ananas na kockice i staviti u posudu srednje veličine. Dodati avokado, luk, mentu, korijander, jalapeno papričice, češnjak i koru limete te blago promiješati. Umutiti sok od naranče i maslinovo ulje te preliti preko salse. Začiniti solju i paprom i izmiješati.
- Poslužiti piletinu sa salsom, uz mnogo ubrusa i zdjelu za kosti.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Pileći tartiflette
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem