Pileći bataci
Recept iz: Bondi Harvest
Sastojci
- Sastojci
- 2 kg pilećih bataka krilaca ili cijelo pile
- Marinada s Jamajke
- 1 krupno narezan luk
- 3 cm dug komad đumbira sitno nariban
- 3 jalapeno papričice
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevene paprike
- 125 ml ruma “Bundaberg”
- 2 žlice smeđeg šećera
- 100 g umaka za roštilj
- 1 stručak timijana sa skinutim lišćem
- 4 korijena korijandera
- Ananas salsa
- 300 g ananasa isjeckanog na kriške debljine 2 cm
- 1 avokado nasjeckan na kockice
- 1 crveni luk nasjeckan na kockice
- 1 šaka sitno sjeckanih listova mente
- 1 šaka sitno sjeckanih listova korijandera
- 1 jalapeno papričica sitno nasjeckana
- 1 sitno nasjeckan češanj češnjaka
- korica od 3 limete
- sok 1 naranče
- 50 ml maslinovog ulja
Priprema
- 1. Za marinadu, staviti sve sastojke u multipraktik i izmiješati dok se sve ne sjedini.
- 2. Staviti piletinu u lim ili vrećicu. Uliti marinadu i utrljati u piletinu.
- 3. Prekriti ili zatvoriti vrećicu i staviti u hladnjak preko noći da se marinira.
- 4. Zagrijati polovicu roštilja na srednju temperaturu. Začinjenu piletinu staviti na roštilj i peći 5 do 8 minuta ili dok koža ne posmeđi. Okrenuti piletinu i peći još 5 minuta,dok se ne karamelizira i ne bude ujednačene boje.
- 5. Podesiti temperaturu na umjereno, zatvoriti poklopac i nastaviti s pečenjem još 10 do 15 minuta,okrećući meso svakih 5 minuta dok se ne ispeče ili dok termometar u mesu ne dostigne 75 °C.
- 6. Ostaviti sa strane da se slegne, prekriveno folijom, 5 minuta prije posluživanja.
- 7. Za ananas salsu, očistiti roštilj i staviti ananas na njega.
- Peći ananas dok ne postane taman i ispečen u sredini. Narezati ananas na kockice i staviti u posudu srednje veličine. Dodati avokado, luk, mentu, korijander, jalapeno papričice, češnjak i koru limete te blago promiješati. Umutiti sok od naranče i maslinovo ulje te preliti preko salse. Začiniti solju i paprom i izmiješati.
- Poslužiti piletinu sa salsom, uz mnogo ubrusa i zdjelu za kosti.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju
Recepti Nadiya Hussain
Kus-kus s piletinom u umaku od grejpa