Pileće ballotine s pršutom, špinatom i vrganjima
Recept iz: David Skoko
Priprema
Svaku polovicu pilećih prsa prerezati na još polovice kako bi dobili 4 odreska. Postaviti 4 odreska na kuhinjsku dasku i blago ih začiniti, prekriti prozirnom folijom i kratko istući kuhinjskim batom.
U zasebnoj tavi kratko sotirati mladi špinat da omekša.
Nasjeckati pršut (mogu se koristiti okrajci pršuta).
Na odreske posložiti sotirani špinat i sjeckani pršut. Svaki odrezak zamotati u ballotinu (kuglu) te dobro omotati prozirnom kuhinjskom folijom u čvrstu kuglu.
Zagrijati vodu u loncu do 85ºC te ubaciti ballotine da se kuhaju 30 minuta.
Zgotovljene ballotine kratko zapeći u tavi na zagrijanom ulju dok ne porumene.
Vrganje očistiti i narezati pa zapeći na grill tavi te potom začiniti solju i paprom.
Zakuhati lončić posoljene vode te kratko blanširati peršin. Peršin ocijediti te odmah ohladiti tekućom vodom kako bi mu sačuvali boju. Ohlađeni peršin ubaciti u visoku plastičnu posudu te dodati maslinovog ulja. Štapnim mikserom izraditi peršin i ulje u emulziju. Kroz sito procijediti ulje te ostatak peršina sačuvati za buduća kuhanja (npr. u kalupu za kockice leda u frizeru).
Servirati grilane vrganje kao prilog uz ballotine prerezane na pola kako bi se vidio unutrašnji dio. Dodati peršinovo ulje te garnirati s par grančica timijana.
Sastojci
- Namirnice
- 2 komada pilećih prsa
- 150 g pršuta
- 200 g mladog špinata
- 400 g vrganja
- 1 vezica peršina
- sol i papar
- muškatni orašćić
- svježi timijan
- maslinovo ulje
- prozirna kuhinjska folija
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti David Skoko
Bruskete s tapenadom (namazom od maslina, kapera i inćuna)
Recepti David Skoko
Svinjski lungić u aromatičnom bilju s pireom od buče (bundeve/tikve)
Recepti David Skoko
Skuta s karameliziranim smokvama
Recepti David Skoko
Buzara
Recepti David Skoko
Pljukanci s pašticadom od tune
Recepti David Skoko
Okruglice od suhog voća
Recepti David Skoko
Bakalar na bilo s posuticama
Recepti David Skoko
Bakalar s krumpirom
Recepti David Skoko
Kroštule
Recepti David Skoko
Pomidori (rajčice) punjene skutom, kaperima i slanim inćunima