Pileći tartiflette
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.
Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.
Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 8 kriški Parme ili Black Forest šunke
- 2 luka, tanko narezana
- 500g mladih krumpira, tanko narezanih
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, smrvljenih
- 6 malih pilećih prsa, bez kosti i kože (oko 125–150g po komadu)
- 200g šampinjona
- 200ml bijelog vina
- 150ml slatkog vrhnja
- 115g Reblochon sira, bez kore, narezanog na kockice
- 1 žlica zrnatog senfa
- ½ limuna, samo sok
- 1 žlica svježe narezanog timijana
- 2 žlice svježe narezanog peršina
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Ugrijte pećnicu na 200°C. Dvije kriške Parma šunke narežite na male komade.
- 2. U plitku pliticu za pečenje stavite narezanu šunku, luk, krumpir, ulje i češnjak. Začinite soli i svježe mljevenim crnim paprom i pomiješajte. Pecite 25 minuta dok se kriške krumpira ne smekšaju.
- 3. Za to vrijeme stavite preostale kriške parma šunke na dasku. Položite pileća prsa na šunku i omotajte je. Začinite soli i svježe mljevenim crnim paprom.
- 4. Izvadite pliticu iz pećnice. Umiješajte gljive, vino i vrhnje, i dodajte sir. Stavite omotana pileća prsa na vrh i vratite u pećnicu na 20-22 minute, ili dok se sve ne smekša, a piletina se ne propeče.
- 5. Uklonite piletinu iz plitice i odložite na topli pladanj. U pliticu umiješajte senf, limunov sok i trave.
- 6. Pileća prsa narežite na tri dijela, prelijte povrćem i umakom, i poslužite uza zelenje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem
Recepti Dal od slanutka i piletine sa začinskim biljem