Pileći tartiflette

Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 8 kriški Parme ili Black Forest šunke
  • 2 luka, tanko narezana
  • 500g mladih krumpira, tanko narezanih
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, smrvljenih
  • 6 malih pilećih prsa, bez kosti i kože (oko 125–150g po komadu)
  • 200g šampinjona
  • 200ml bijelog vina
  • 150ml slatkog vrhnja
  • 115g Reblochon sira, bez kore, narezanog na kockice
  • 1 žlica zrnatog senfa
  • ½ limuna, samo sok
  • 1 žlica svježe narezanog timijana
  • 2 žlice svježe narezanog peršina
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Ugrijte pećnicu na 200°C. Dvije kriške Parma šunke narežite na male komade.
  • 2. U plitku pliticu za pečenje stavite narezanu šunku, luk, krumpir, ulje i češnjak. Začinite soli i svježe mljevenim crnim paprom i pomiješajte. Pecite 25 minuta dok se kriške krumpira ne smekšaju.
  • 3. Za to vrijeme stavite preostale kriške parma šunke na dasku. Položite pileća prsa na šunku i omotajte je. Začinite soli i svježe mljevenim crnim paprom.
  • 4. Izvadite pliticu iz pećnice. Umiješajte gljive, vino i vrhnje, i dodajte sir. Stavite omotana pileća prsa na vrh i vratite u pećnicu na 20-22 minute, ili dok se sve ne smekša, a piletina se ne propeče.
  • 5. Uklonite piletinu iz plitice i odložite na topli pladanj. U pliticu umiješajte senf, limunov sok i trave.
  • 6. Pileća prsa narežite na tri dijela, prelijte povrćem i umakom, i poslužite uza zelenje.

Povezani recepti

Vidi sve