Pileća salata s avokadom i slaninom
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- Za preljev od jogurta i estragona
- 300ml prirodnog jogurta
- ½ limuna, samo sok
- 15g narezanih listova estragona
- 2 manja mlada luka, sitno narezana
- 1 žlica Dijon senfa
- 1 žličica sitnog šećera
- 2 žličice bijelog vinskog octa
- sol i svježe mljeveni crni papar
- Za salatu
- 1 skuhano pile, kožica uklonjena i meso narezano na komade
- 6 dugačkih, tanko rezanih ploški dimljene slanine
- 2 glavice Little Gem salate, listovi razdvojeni
- 50g rukole
- 2 manja avokada, narezana
- 25g sjemenki bundeve, tostiranih
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Kako bi napravili preljev od jogurta i estragona, u zdjelu stavite sve izmjerene sastojke. Začinite sa soli i paprom. Dodajte kuhanu piletinu u preljev i promiješajte. Prekrijte i ostavite da se marinira 2 sata u hladnjaku ili preko noći.
- 2. Slaninu pecite na grilu ili na tavi dok ne postane hrskava i zlatno smeđa. Ostavite sa strane na komadu kuhinjskog ručnika. Kada se ohladi, razlomite na manje dijelove.
- 3. Dva ili tri lista salate posložite jedan do drugog tako da izgledaju kao zdjelice na veliki tanjur. Pospite rukolom. Ponovite, tako da dobijete šest zdjelica salate posloženih u krug, izgledat će kao vijenac.
- 4. Žlicom na njih slažite salatu od piletine. Po vrhu piletine posložite avokado. Pospite sjemenkama bundeve i komadićima slanine. Začinite sa soli i paprom, te poslužite.
- Naputci za recept
- Piletina se može marinirati do 24 sata unaprijed – počnite slagati salatu do 2 sata prije posluživanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Salata iz Lyona s kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Salata od zapečene naranče i začinjenih badema
Recepti Ainsley Harriott
Salata od manga
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena zelena i crna salata s orasima i šalšom
Recepti Curtis Stone
Havajski poke s rižom
Recepti Adam Liaw
Umai od kozica
Recepti Silvia Colloca
Dvije salate s tjesteninom
Recepti Nadiya Hussain
Tabbouleh od nara i peršina
Recepti Nico Reynolds
Salata od bijelog graha s mladim lukom sa žara
Recepti Lora i Stoyan
Afganistanska salata