Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • Za preljev od jogurta i estragona
  • 300ml prirodnog jogurta
  • ½ limuna, samo sok
  • 15g narezanih listova estragona
  • 2 manja mlada luka, sitno narezana
  • 1 žlica Dijon senfa
  • 1 žličica sitnog šećera
  • 2 žličice bijelog vinskog octa
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • Za salatu
  • 1 skuhano pile, kožica uklonjena i meso narezano na komade
  • 6 dugačkih, tanko rezanih ploški dimljene slanine
  • 2 glavice Little Gem salate, listovi razdvojeni
  • 50g rukole
  • 2 manja avokada, narezana
  • 25g sjemenki bundeve, tostiranih
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Kako bi napravili preljev od jogurta i estragona, u zdjelu stavite sve izmjerene sastojke. Začinite sa soli i paprom. Dodajte kuhanu piletinu u preljev i promiješajte. Prekrijte i ostavite da se marinira 2 sata u hladnjaku ili preko noći.
  • 2. Slaninu pecite na grilu ili na tavi dok ne postane hrskava i zlatno smeđa. Ostavite sa strane na komadu kuhinjskog ručnika. Kada se ohladi, razlomite na manje dijelove.
  • 3. Dva ili tri lista salate posložite jedan do drugog tako da izgledaju kao zdjelice na veliki tanjur. Pospite rukolom. Ponovite, tako da dobijete šest zdjelica salate posloženih u krug, izgledat će kao vijenac.
  • 4. Žlicom na njih slažite salatu od piletine. Po vrhu piletine posložite avokado. Pospite sjemenkama bundeve i komadićima slanine. Začinite sa soli i paprom, te poslužite.
  • Naputci za recept
  • Piletina se može marinirati do 24 sata unaprijed – počnite slagati salatu do 2 sata prije posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve