Pileća krilca u ljepljivom umaku
Recept iz: Božana Katsarova
Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.
Sastojci
- 8 pilećih krilaca
- 100 g tamarinda
- 2 naranče
- 150 g cherry rajčica
- 2 glavice luka
- 3 češnja češnjaka
- 50 g šećera
- 3 žlice senfa
- 1 žlica ljutog umaka
- 50 ml ulja
- 300 g slatkog kukuruza
- 200 g sirovih krumpira
- 50 ml balzamičnog octa
- 1 žličica meda
- 50 g maslaca
- sol i papar
Priprema
- 1. Nekoliko krilaca oblikujte kao lizalice tako da skinete meso s kosti. Druga krilca ostavite cijela.
- 2. Krilca posložite u lim prekriven papirom za pečenje. Pospite solju i paprom i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 20 minuta na 180.
- 3. Izvadite sjemenke iz svake mahunarke tamarinda i odvojite mesnati dio. Dobivenu pastu ispržite u tavi na 20 g maslaca i fino naribanoj korici i soku od 1 naranče. Dodajte narezan luk i češnjak. Dodajte i narezane polovice cherry rajčica (dodajte i stabljike od rajčica za aromu, ali ih izvadite prije pasiranja), šećer, senf, ljuti umak i ulje. Promiješjte i ostavite umak da ključa dok se ne zgusne. Na kraju začinite solju i dodajte ulje od sezama. Umak izlijte u posudu i pasirajte.
- 4. Pečena krilca stavite u umak i dobro ih uvaljajte. Ponovno ih posložite u lim i prelijte preostalim umakom. Pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
- 5. Za prilog u ugrijanu tavu dodajte procijeđen kukuruz i 30 g maslaca. Ispržite kratko. Začinite solju.
- 6. Blanširajte sirove krumpire oko 10 minuta. Zatim ih prebacite u lim s krilcima i pecite dok se ne ispeku.
- 7. Krajeve krilaca lizalica umotajte u komade aluminijske folije da se mogu lakše držati. U pravokutni tanjur stavite temelj od kukuruza. Po njemu posložite krilca. Poslužite s pečenim krumpirima, kiselim krastavcima, mariniranim paprikama i listovima zelene salate.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada