Opis
Način pripreme:
1. U ekspres-lonac stavite želuce, vratove, pačji batak, povrće i začine. Zatvorite ekspres-lonac i kuhajte minimalno 40 minuta.
2. Izvadite meso i krupno narezane komade povrća. Oprezno odvojite meso od pilećih vratova i želudaca i procijedite kuhani temeljac.
3. U drugu tavu sitno narežite 1 krumpir, celer i poriluk i pirjajte na slaboj vatri.
4. Pasirajte 100 g pilećeg mesa s 1 bjelanjkom.
5. Vratite procijeđeni temeljac na vatru i u njega dodajte pasirano meso s bjelanjkom i ostavite da krčka na slaboj vatri dok se temeljac ne razbistri. Nakon 20 minuta pasirano će meso upiti višak masnoće.
6. Na kraju temeljac procijedite i začinite s malo soli i papra.
7. U drugoj posudi pomiješajte 100 g brašna s 1 jajetom i 50 ml temeljca, dodajte i sitno narezane stabljike 1 vezice peršina. Miješajte dok ne nastane gusto i ljepljivo tijesto.
8. Ulijte vodu u lonac i čim proključa oblikujte male kuglice od tijesta s pomoću žlice i kuhajte ih ne duže od 30 sekundi u proključaloj vodi.
9. Poslužite juhu tako da u duboki tanjur posložite malo od svake komponente – malo mesa, nekoliko komada kuglica od tijesta, malo pirjanog povrća. S pomoću zaimače ulijte bistri temeljac i ukrasite kriškom limuna.
Sastojci
Sastojci
- 1 l pilećeg temeljca (500 g pilećih vratova
- 500 g pilećih želudaca
- 1 pačji batak
- 1 stabljika poriluka
- 1 glavica luka
- 1 pastrnjak
- lovorov list)
- 100 g pilećih prsa
- 50 g maslaca
- 3 veća krumpira
- 2 mrkve
- 1 češanj češnjaka
- 1 stabljika poriluka
- 1 vezica peršina
- sol i papar
- 200 g mesa pilećih vratova / 200 g mesa pilećih želudaca
- 1 jaje
- 10 žlica brašna
- 100 ml vode