Opis
Način pripreme:
1. Stavite pileće batake u lonac. Dodajte na četiri razrezanu glavicu luka i lovorov list. Zalijte s 2 litre vode. Kuhajte batake na slaboj vatri, poklopljene, dok meso ne bude gotovo – oko 1 sat. Povremeno uklanjajte pjenu s površine vode.
2. Procijedite temeljac. Očistite batake od kože i otkoštajte ih. Narežite piletinu na kockice.
3. Očistite poriluk i narežite ga na tanke kolute. Gljive očistite četkom te ih narežite na kockice. I celer isto narežite na kockice. U loncu sotirajte poriluk i celer na maslacu. Kad omekšaju, dodajte gljive da se zaprže. Dodajte brašno i nalijte temeljac. Za desetak minuta dodajte piletinu te začinite solju i crnim paprom. Dodajte vrhnje i promiješajte.
4. Poslužite pileću juhu s gljivama i porilukom posipanu sitno nasjeckanim peršinom.
Sastojci
Sastojci
- 2 cijela pileća bataka
- 1 glavica luka
- 1 lovorov list
- 2 poriluka
- 1 stabljika celera
- 250 g većih gljiva
- 30 g maslaca
- 1 žlica brašna
- soli i crnog papra po ukusu
- 150 ml vrhnja za kuhanje