Opis
Priprema:
Narežite naranču i limun na deblje kriške.
Ogulite crveni luk i grubo ga narežite na komade.
U tavu ulijte malo maslinova ulja, komade limuna i naranče stavite u nju tako da rezovi dodiruju dno tave. Poredajte i luk. Po vrhu pospite listiće ružmarina koje ste odvojili od grančice i malo soli. Ostavite da se lagano prži na srednjoj vatri. Okrenite ih kako bi se obje strane zapržile.
Odrežite stražnjicu i višak masnoće s pileta. Odrežite i vrške krila.
Za umak u odvojeni lonac stavite narančin sok i kristal-šećer te promiješajte.
Ogulite češnjak i sitno ga nasjeckajte. I čili-papričice sitno nasjeckajte, ubacite ih u narančin sok, dodajte kardamom, promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se umak ne zapjeni i zgusne.
Naranče koje su dobile boju s obiju strana, limun i luk nagurajte u pile.
Otvoreni dio pileta naberite laganim povlačenjem kože i zatvorite dužom čačkalicom ili štapićem za ražnjić kao da radite šav.
Kako bi pile u pečenju ostalo cijelo i ne bi izgubilo oblik, svežite ga mesarskom vrpcom. Kako biste to učinili, za jednu nogu zavežite mesarsku vrpcu, prekrižite mu noge, vrpcu provucite okolo pa gore, učvrstite krila za trup i svežite je.
U vezano pile rukama utrljajte maslac sobne temperature.
Vlasac i bosiljak sitno nasjeckajte, prilijepite na obje strane nauljenog pileta i rasporedite. Po vrhu naribajte i koru jednog limuna.
U posudu za pečenje stavite masni papir, na njega smjestite pile i pecite ga oko 40 minuta na 180 stupnjeva.
Nakon 40 minuta izvadite pile iz pećnice, s pomoću kista namažite ga umakom koji se stvorio oko njega i vratite ga u pećnicu na još 20 minuta, dok se ne zapeče.
Zapečeno pile izvadite iz pećnice, skinite vrpcu i razrežite na komade po želji.
Pile stavite na tanjur za posluživanje, prelijte umakom, pospite s malo bosiljka i soli i poslužite.
Sastojci
Sastojci
- cijelo pile
Za punjenje pileta
- naranča
- limun
- crveni luk
- maslinovo ulje
- grančica ružmarina
- prstohvat soli
Za vanjski dio pileta
- komad maslaca
- 8 grančica bosiljka
- 6 komada vlasca
- limun
Za umak
- 1
- 5 čaša soka od naranče
- ½ čaše kristal-šećera
- 7 komada kardamoma
- 2 češnja češnjaka
- čili-papričica