Pile s narančom iz pećnice

Pile s narančom iz pećnice

Opis

Priprema:

Narežite naranču i limun na deblje kriške.

Ogulite crveni luk i grubo ga narežite na komade.

U tavu ulijte malo maslinova ulja, komade limuna i naranče stavite u nju tako da rezovi dodiruju dno tave. Poredajte i luk. Po vrhu pospite listiće ružmarina koje ste odvojili od grančice i malo soli. Ostavite da se lagano prži na srednjoj vatri. Okrenite ih kako bi se obje strane zapržile.

Odrežite stražnjicu i višak masnoće s pileta. Odrežite i vrške krila.

Za umak u odvojeni lonac stavite narančin sok i kristal-šećer te promiješajte.

Ogulite češnjak i sitno ga nasjeckajte. I čili-papričice sitno nasjeckajte, ubacite ih u narančin sok, dodajte kardamom, promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se umak ne zapjeni i zgusne.

Naranče koje su dobile boju s obiju strana, limun i luk nagurajte u pile.

Otvoreni dio pileta naberite laganim povlačenjem kože i zatvorite dužom čačkalicom ili štapićem za ražnjić kao da radite šav.

Kako bi pile u pečenju ostalo cijelo i ne bi izgubilo oblik, svežite ga mesarskom vrpcom. Kako biste to učinili, za jednu nogu zavežite mesarsku vrpcu, prekrižite mu noge, vrpcu provucite okolo pa gore, učvrstite krila za trup i svežite je.

U vezano pile rukama utrljajte maslac sobne temperature.

Vlasac i bosiljak sitno nasjeckajte, prilijepite na obje strane nauljenog pileta i rasporedite. Po vrhu naribajte i koru jednog limuna.

U posudu za pečenje stavite masni papir, na njega smjestite pile i pecite ga oko 40 minuta na 180 stupnjeva.

Nakon 40 minuta izvadite pile iz pećnice, s pomoću kista namažite ga umakom koji se stvorio oko njega i vratite ga u pećnicu na još 20 minuta, dok se ne zapeče.

Zapečeno pile izvadite iz pećnice, skinite vrpcu i razrežite na komade po želji.

Pile stavite na tanjur za posluživanje, prelijte umakom, pospite s malo bosiljka i soli i poslužite.

Sastojci

Sastojci

  • cijelo pile

Za punjenje pileta

  • naranča
  • limun
  • crveni luk
  • maslinovo ulje
  • grančica ružmarina
  • prstohvat soli

Za vanjski dio pileta

  • komad maslaca
  • 8 grančica bosiljka
  • 6 komada vlasca
  • limun

Za umak

  • 1
  • 5 čaša soka od naranče
  • ½ čaše kristal-šećera
  • 7 komada kardamoma
  • 2 češnja češnjaka
  • čili-papričica

Povezani recepti