Pile s narančom iz pećnice

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.

Sastojci

  • cijelo pile
  • Za punjenje pileta
  • naranča
  • limun
  • crveni luk
  • maslinovo ulje
  • grančica ružmarina
  • prstohvat soli
  • Za vanjski dio pileta
  • komad maslaca
  • 8 grančica bosiljka
  • 6 komada vlasca
  • limun
  • Za umak
  • 15 čaša soka od naranče
  • ½ čaše kristal-šećera
  • 7 komada kardamoma
  • 2 češnja češnjaka
  • čili-papričica

Priprema

  • 1. Narežite naranču i limun na deblje kriške.
  • 2. Ogulite crveni luk i grubo ga narežite na komade.
  • 3. U tavu ulijte malo maslinova ulja, komade limuna i naranče stavite u nju tako da rezovi dodiruju dno tave. Poredajte i luk. Po vrhu pospite listiće ružmarina koje ste odvojili od grančice i malo soli. Ostavite da se lagano prži na srednjoj vatri. Okrenite ih kako bi se obje strane zapržile.
  • 4. Odrežite stražnjicu i višak masnoće s pileta. Odrežite i vrške krila.
  • 5. Za umak u odvojeni lonac stavite narančin sok i kristal-šećer te promiješajte.
  • 6. Ogulite češnjak i sitno ga nasjeckajte. I čili-papričice sitno nasjeckajte, ubacite ih u narančin sok, dodajte kardamom, promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se umak ne zapjeni i zgusne.
  • 7. Naranče koje su dobile boju s obiju strana, limun i luk nagurajte u pile.
  • 8. Otvoreni dio pileta naberite laganim povlačenjem kože i zatvorite dužom čačkalicom ili štapićem za ražnjić kao da radite šav.
  • 9. Kako bi pile u pečenju ostalo cijelo i ne bi izgubilo oblik, svežite ga mesarskom vrpcom. Kako biste to učinili, za jednu nogu zavežite mesarsku vrpcu, prekrižite mu noge, vrpcu provucite okolo pa gore, učvrstite krila za trup i svežite je.
  • 10. U vezano pile rukama utrljajte maslac sobne temperature.
  • 11. Vlasac i bosiljak sitno nasjeckajte, prilijepite na obje strane nauljenog pileta i rasporedite. Po vrhu naribajte i koru jednog limuna.
  • 12. U posudu za pečenje stavite masni papir, na njega smjestite pile i pecite ga oko 40 minuta na 180 stupnjeva.
  • 13. Nakon 40 minuta izvadite pile iz pećnice, s pomoću kista namažite ga umakom koji se stvorio oko njega i vratite ga u pećnicu na još 20 minuta, dok se ne zapeče.
  • 14. Zapečeno pile izvadite iz pećnice, skinite vrpcu i razrežite na komade po želji.
  • 15. Pile stavite na tanjur za posluživanje, prelijte umakom, pospite s malo bosiljka i soli i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve