Pile s narančom iz pećnice
Recept iz: Hazer Amani
Priprema:
Narežite naranču i limun na deblje kriške.
Ogulite crveni luk i grubo ga narežite na komade.
U tavu ulijte malo maslinova ulja, komade limuna i naranče stavite u nju tako da rezovi dodiruju dno tave. Poredajte i luk. Po vrhu pospite listiće ružmarina koje ste odvojili od grančice i malo soli. Ostavite da se lagano prži na srednjoj vatri. Okrenite ih kako bi se obje strane zapržile.
Odrežite stražnjicu i višak masnoće s pileta. Odrežite i vrške krila.
Za umak u odvojeni lonac stavite narančin sok i kristal-šećer te promiješajte.
Ogulite češnjak i sitno ga nasjeckajte. I čili-papričice sitno nasjeckajte, ubacite ih u narančin sok, dodajte kardamom, promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se umak ne zapjeni i zgusne.
Naranče koje su dobile boju s obiju strana, limun i luk nagurajte u pile.
Otvoreni dio pileta naberite laganim povlačenjem kože i zatvorite dužom čačkalicom ili štapićem za ražnjić kao da radite šav.
Kako bi pile u pečenju ostalo cijelo i ne bi izgubilo oblik, svežite ga mesarskom vrpcom. Kako biste to učinili, za jednu nogu zavežite mesarsku vrpcu, prekrižite mu noge, vrpcu provucite okolo pa gore, učvrstite krila za trup i svežite je.
U vezano pile rukama utrljajte maslac sobne temperature.
Vlasac i bosiljak sitno nasjeckajte, prilijepite na obje strane nauljenog pileta i rasporedite. Po vrhu naribajte i koru jednog limuna.
U posudu za pečenje stavite masni papir, na njega smjestite pile i pecite ga oko 40 minuta na 180 stupnjeva.
Nakon 40 minuta izvadite pile iz pećnice, s pomoću kista namažite ga umakom koji se stvorio oko njega i vratite ga u pećnicu na još 20 minuta, dok se ne zapeče.
Zapečeno pile izvadite iz pećnice, skinite vrpcu i razrežite na komade po želji.
Pile stavite na tanjur za posluživanje, prelijte umakom, pospite s malo bosiljka i soli i poslužite.
Sastojci
- Sastojci cijelo pileZa punjenje pileta naranča limun crveni luk maslinovo ulje grančica ružmarina prstohvat soliZa vanjski dio pileta komad maslaca 8 grančica bosiljka 6 komada vlasca limunZa umak 15 čaša soka od naranče ½ čaše kristal-šećera 7 komada kardamoma 2 češnja češnjaka čili-papričica
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Hazer Amani
Šareni svitak
Recepti Hazer Amani
Brancin na pari
Recepti Hazer Amani
Inćuni s rajčicom u papiru
Recepti Hazer Amani
Losos na žaru
Recepti Hazer Amani
Okruglice i špageti
Recepti Hazer Amani
Ružice od jabuke i smoothie od lubenice
Recepti Hazer Amani
Juha od zapečenih paprika i rajčice
Recepti Hazer Amani
Juha od patlidžana i humusa
Recepti Hazer Amani
Juha od kelja i cikle
Recepti Hazer Amani
Fajita