Pile s limunom i orzo tjesteninom
Recept iz: Nigella Lawson
- Odvežite pile i uklonite sve uzice. Ako vrijeme dozvoli, ostavite na dasci 40 minuta da se opusti. Zagrijte pećnicu na 180 C.
- Zagrijte ulje u velikoj vatrostalnoj posudi s čvrstim poklopcem; ja koristim emajliranu posudu od kovanog željeza veličine 29 cm, u koju stane pile, ostavljajući dovoljno malo prostora okolo za povrće kasnije. Stavite pile u vruće ulje, prsima prema dolje i pecite 3-5 minuta na jakoj vatri dok kožica ne postane bogato zlatna. Zatim okrenite pile na pravu stranu.
- Maknite posudu s vatre i ciljajući na prostor oko pileta, naribajte zest limuna, dodajte češnjak i sušeni estragon (ili timijan) i brzo promiješajte s ulje najbolje što možete. Razbacajte povrće oko pileta, zatim pospite sa soli i čili pahuljicama (ako ih koristite), te istisnite sok limuna.
- Uspite 1.5 litru hladne vode - prekrijte sve osim vrha prsa - vratite na jaku vatru i neka zakuha. Kada počne krčkati, stavite poklopac i pažljivo prebacite u pećnicu neka se peče sat i 15 minuta, ali provjerite da je pile u potpunosti ispečeno, a mrkve mekane.
- Izvadite posudu iz pećnice i dodajte orzo tjesteninu oko pileta, gurajte je ispod tekućine i promiješajte koliko možete u limitiranom prostoru. Ponovo poklopite i vratite posudu u pećnicu na dodatnih 15 minuta, za to vrijeme orzo bi trebala biti mekana i napuhnuta.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji, otkriveno, na 15 minuta prije serviranja. Za to vrijeme će Orzo nastaviti upijati tekućinu.
- Umiješajte 60 g peršina, zatim još malo peršina pospite po vrhu. Stavite drugu posudu pored, vilicom malo razdvojite meso pileta, uklonite kosti i kožicu koja se opustila tijekom pečenja. Smatram da je najjednostavnije to napraviti dok je pile još u posudi u kojoj se peklo, ali ako vam je draže, možete je prebaciti na dasku za rezanje, iako će se vjerojatno u procesu micanja raspasti. Promiješajte piletinu i orzo ponovo, te servirajte u zdjelice i pospite peršinom. Možete ponuditi i parmezan za posipanje; meni je draže bez, ali u mojoj kući je previše ljubitelja parmezana.
Sastojci
- 1 cijelo pile, otprilike 1.5 kg
- 15 ml maslinovog ulja
- 2 limuna, zest i sok
- 3 velika češnja češnjaka, ribani
- 10 g sušenog estragona (ili sušenog timijana)
- 2 srednje velike mrkve, oguljene i narezane na cilindre
- 2 srednje velika poriluka, narezani na ploške debljine 2 cm
- 10 g krupne morske soli (ili 5 g sitne morske soli)
- pola žličice čili pahuljica (po želji)
- 300 g orzo tjestenine
- 90 g sitno sjeckanog peršina, plus dodatno za posluživanje
- svježe ribanog Parmezana, za posluživanje (po želji)
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nigella Lawson
Staromodna sendvič štruca
Recepti Nigella Lawson
Odrezak s eliksirom od inćuna
Recepti Nigella Lawson
Tjestenina s toskanskim keljom i 'Ndujom
Recepti Nigella Lawson
Riblji štapići s bhortom
Recepti Nigella Lawson
Čokoladna torta s maslacem od kikirikija
Recepti Nigella Lawson
Talijansko pečeno pile s paprikom i maslinama
Recepti Nigella Lawson
Čokoladni kolač s maslinovim uljem
Recepti Nigella Lawson
JanjećI kotleti s mentom, čilijem i zlatnim krumpirima
Recepti Nigella Lawson
Tiramisini
Recepti Nigella Lawson
Mali patlidžani s origanom i crvenim lukom