Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.

Sastojci

  • 1 cijelo pile, otprilike 1.5 kg
  • 15 ml maslinovog ulja
  • 2 limuna, zest i sok
  • 3 velika češnja češnjaka, ribani
  • 10 g sušenog estragona (ili sušenog timijana)
  • 2 srednje velike mrkve, oguljene i narezane na cilindre
  • 2 srednje velika poriluka, narezani na ploške debljine 2 cm
  • 10 g krupne morske soli (ili 5 g sitne morske soli)
  • pola žličice čili pahuljica (po želji)
  • 300 g orzo tjestenine
  • 90 g sitno sjeckanog peršina, plus dodatno za posluživanje
  • svježe ribanog Parmezana, za posluživanje (po želji)

Priprema

  • 1. Odvežite pile i uklonite sve uzice. Ako vrijeme dozvoli, ostavite na dasci 40 minuta da se opusti.
  • 2. Zagrijte pećnicu na 180 C.
  • 3. Zagrijte ulje u velikoj vatrostalnoj posudi s čvrstim poklopcem; ja koristim emajliranu posudu od kovanog željeza veličine 29 cm, u koju stane pile, ostavljajući dovoljno malo prostora okolo za povrće kasnije.
  • 4. Stavite pile u vruće ulje, prsima prema dolje i pecite 3-5 minuta na jakoj vatri dok kožica ne postane bogato zlatna.
  • 5. Zatim okrenite pile na pravu stranu.
  • 6. Maknite posudu s vatre i ciljajući na prostor oko pileta, naribajte zest limuna, dodajte češnjak i sušeni estragon (ili timijan) i brzo promiješajte s ulje najbolje što možete.
  • 7. Razbacajte povrće oko pileta, zatim pospite sa soli i čili pahuljicama (ako ih koristite), te istisnite sok limuna.
  • 8. Uspite 1.5 litru hladne vode - prekrijte sve osim vrha prsa - vratite na jaku vatru i neka zakuha.
  • 9. Kada počne krčkati, stavite poklopac i pažljivo prebacite u pećnicu neka se peče sat i 15 minuta, ali provjerite da je pile u potpunosti ispečeno, a mrkve mekane.
  • 10. Izvadite posudu iz pećnice i dodajte orzo tjesteninu oko pileta, gurajte je ispod tekućine i promiješajte koliko možete u limitiranom prostoru.
  • 11. Ponovo poklopite i vratite posudu u pećnicu na dodatnih 15 minuta, za to vrijeme orzo bi trebala biti mekana i napuhnuta.
  • 12. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji, otkriveno, na 15 minuta prije serviranja. Za to vrijeme će Orzo nastaviti upijati tekućinu.
  • 13. Umiješajte 60 g peršina, zatim još malo peršina pospite po vrhu. Stavite drugu posudu pored, vilicom malo razdvojite meso pileta, uklonite kosti i kožicu koja se opustila tijekom pečenja.
  • 14. Smatram da je najjednostavnije to napraviti dok je pile još u posudi u kojoj se peklo, ali ako vam je draže, možete je prebaciti na dasku za rezanje, iako će se vjerojatno u procesu micanja raspasti.
  • 15. Promiješajte piletinu i orzo ponovo, te servirajte u zdjelice i pospite peršinom.
  • 16. Možete ponuditi i parmezan za posipanje; meni je draže bez, ali u mojoj kući je previše ljubitelja parmezana.

Povezani recepti

Vidi sve