Pikantni i dimljeni vindaloo (S carskim mesom)

Pikantni i dimljeni vindaloo (S carskim mesom)

Opis

Volim jesti vindaloood djetinjstva, ali pripazite: nije za one slabog srca!
  • 2 vrhom pune žličice sjemenki korijandra
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 1 vrhom puna žličica zrna crnog papra
  • 2 sušena kašmirska čilija
  • 1 komad svježeg đumbira veličine palca
  • 6 češanja češnjaka
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 kg svinjske potrbušine iz humanog uzgoja, bez kožice
  • morska sol
  • 3 mala luka
  • 1 šaka svježih listova curryja
  • 1 svjež crveni čili
  • 1 svjež žuti čili
  • 1 žlica paste od tamarinda
  • 1 vrhom puna žlica mljevenog smeđeg šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 4 klinčića
  • maslinovo ulje
Trebat će vam: mali komad ugljena.

Zagrijte pećnicu na 170 ºC / 325 ºF /plin 3. Stavite veliku, široku, vatrostalnu posudu na srednju vatru. Dodajte sjemenke korijandra, kumina i papra, razmrvite suhe čilije i pecite 1 minutu ili dok fantastično ne zamiriše. Prebacite začine u mužar i istucite ih u fini prah. Ogulite i grubo nasjeckajte đumbir, a zatim ogulite češnjak. Dodajte ga u mužar zajedno s kurkumom, maslinovim uljem i izgnječite u pastu.

Oštrim nožem razrežite carsko meso na otprilike 2 cm velike komade. Vratite posudu na srednju vatru, dodajte svinjetinu i malo posolite. Pržite oko 15 minuta dok se ne zazlati sa svih strana.

U međuvremenu, oljuštite i tanko narežite luk. Kad se svinjetina zazlati, dodajte u posudu lišće curryja i tri četvrtine vaše curry paste (ostatak spremite u hladnjak u hermetički zatvorenoj staklenci). Dobro promiješajte, a onda ubacite luk i kuhajte još 15 minuta dok se ne zazlati. Fino nasjeckajte čilije i ubacite u posudu s pastom od tamarinda i šećerom. Stavite posudu u vruću pećnicu oko 25 minuta dok ne potamni.

Maknite posudu iz pećnice i oberite višak masnoće (spremite je u hladnjak u hermetički zatvorenoj staklenci – odlična je za povrće iz woka ili izvrsne pečene krumpire). Stavite posudu na jaku vatru. Ulijte 600 ml vruće vode, zakuhajte je, a onda smanjite vatru. Stavite ugljen i štapić cimeta izravno na plamen (ja koristim plinsku ploču). Kliještima ih okrećem dok se ugljen ne počne dimiti i ne pobijeli. Ubacite cimet i ugljen s klinčićima u malu vatrostalnu zdjelu, a onda stavite zdjelu na sredinu posude za vindaloo. Pokapajte s malo ulja dok se ugljen ne počne dimiti poput tamjana. Pokrijte posudu dvostrukim slojem aluminijske folije i probušite rupu na vrhu da dim može izaći. Kuhajte curry oko 20 minuta ili dok meso ne bude meko, ili ga kuhajte dulje dok se ne počne raspadati, podlijevajući vodom ako se previše osuši.

Odstranite i bacite ugljen, klinčiće i cimet te poslužite vindaloo s domaćim naan kruhom, baby gem salatom i raitom.

Sastojci