Pikantne polpete od tunjevine
Sastojci
- 400 g kvalitetne tunjevine iz konzerve
- 6 kestena iz konzerve ocijeđenih i sitno sjeckanih
- 3 mlada luka očišćena i nasjeckana
- 3 cm svježeg korijena đumbira oguljenog i sitno nasjeckanog ili naribanog
- 3 žlice sjeckanog korijandra
- 1 crvena čili-papričica bez sjemenki i sitno sjeckana
- 3 lista kaffir limete sitno sjeckana (redehidrirana 5 minuta u kipućoj vodi ako su sušena)
- 2 žličice tajlandskog ribljeg umaka
- 2 istučena jaja
- biljno ulje za prženje
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- prstohvat finog šećera
- 2 žlice tajlandskog ribljeg umaka
- 1 žlica octa od riže
- sok ½ limete
- 2 žlice sjeckanog korijandra
Priprema
- 1. Prvo napravite umak. Stavite zajedno sve sastojke za umak dobro miješajući da se rastopi šećer. Kušajte i prilagodite okuse ako je potrebno. Odložite sa strane.
- 2. Ocijedite tunjevinu i istresite je u zdjelu, vilicom je razdvojite u manje komadiće. Dodajte kestene, mladi luk, đumbir, korijandar, čili-papričicu i listove limete te začinite solju i paprom. Dodajte riblji umak i istučena jaja. Dobro promiješajte.
- 3. Dobro stisnite mješavinu kako biste ocijedili višak tekućine, oblikujte je u loptice veličine loptice za golf. Lagano ih spljoštite da dobijete polpete.
- 4. Na srednjoj temperaturi zagrijte tavu za prženje, dodajte malo ulja te pržite polpete sa svake stranu 1 do 2 minute dok se ne zagriju i porumene sa svih strana. Poslužite s umakom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)