Pikantne palačinke

Pikantne palačinke

Opis

1. U suhoj tavi na srednjoj temperaturi tostirajte sjemenke kumina s prstohvatom soli oko 1 minute dok ne puste aromu. Dodajte malo maslinova ulja pa pirjajte čili, češnjak i đumbir još 2 minute dok ne omekša. Maknite s vatre.

2. U zdjelu stavite mješavinu začina i češnjaka. Prosijte brašno, začinite te u sredini napravite rupicu, u nju razbijte jaje te dodajte polovinu količine mlijeka. Polako umiješajte brašno u jaje dok se sve dobro ne poveže, zatim postupno dolijevajte preostalo mlijeko. Nastavite miješati dok ne dobijete glatku smjesu koja teksturom podsjeća na punomasno vrhnje. Umiješajte 1 čajnu žličicu ulja, zatim kušajte i ako je potrebno, dodatno začinite. Ostavite tijesto da odstoji 10 minuta.

3. U međuvremenu napravite pikantni nadjev od krumpira. U veliku tavu za prženje na srednjoj temperaturi zagrijte malo ulja, dodajte sjemenke gorušice i kuhajte 1 do 2 minute dok sjemenke ne počnu pucketati. Zatim dodajte luk i kuhajte još 5 minuta dok ne omekša i porumeni. Umiješajte kurkumu i kuhani krumpir te začinite. Ako je potrebno, dodajte malo maslinova ulja. Pržite na srednjoj temperaturi 3 do 4 minute dok ne omekša i zagrije se. Ostavite sa strane dok pečete palačinke.

4. Zagrijte veliku, široku tavu za prženje te dodajte ulje. Ako se tijesto previše zgusnulo, dodajte veliku žlicu ili dvije mlijeka. Kutljačom zagrabite tijesto i ulijte ga u tavu. Naginjite tavu kako bi se tijesto ravnomjerno raširilo. Pecite minutu na jednoj strani dok palačinka ne dobiju zlatnu boju i postane hrskava, zatim je okrenite i nastavite peći još jednu minutu dok se u potpunosti ne ispeče.

5. Pomiješajte jogurt i korijandar te začinite po želji.

6. Kod serviranja, u sredinu svake palačinke stavite punu veliku žlicu nadjeva od krumpira, dodajte malo jogurta i ako želite, zarolajte ih u oblik kobasice.

Sastojci

Za 6 palačinki

  • 1.5 žličice sjemenki kumina
  • maslinovo ulje
  • za prženje
  • 0.5 zelena čili-papričica
  • bez sjemenki i sitno sjeckana
  • po želji
  • 2 češnja češnjaka
  • narezana
  • 3 cm svježeg korijena đumbira
  • oguljenog i sitno nasjeckanog ili naribanog
  • 125 g običnog brašna
  • 1 veliko jaje
  • 275 ml punomasnog mlijeka plus dodatne 1 do 2 velike žlice
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Za pikantni nadjev od krumpira

  • maslinovo ulje
  • za prženje
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • 0.5 luka
  • oguljenog i narezanog na tanke ploške
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 5 hladnih
  • oguljenih
  • kuhanih krumpira
  • grubo narezanih

Za serviranje

  • 6 žlica prirodnog jogurta
  • 2 žlice sjeckanog korijandra