Pikantne palačinke

Sastojci

  • 1.5 žličice sjemenki kumina
  • maslinovo ulje za prženje
  • 0.5 zelena čili-papričica bez sjemenki i sitno sjeckana po želji
  • 2 češnja češnjaka narezana
  • 3 cm svježeg korijena đumbira oguljenog i sitno nasjeckanog ili naribanog
  • 125 g običnog brašna
  • 1 veliko jaje
  • 275 ml punomasnog mlijeka plus dodatne 1 do 2 velike žlice
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • 0.5 luka oguljenog i narezanog na tanke ploške
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 5 hladnih oguljenih kuhanih krumpira grubo narezanih
  • 6 žlica prirodnog jogurta
  • 2 žlice sjeckanog korijandra

Priprema

  • 1. U suhoj tavi na srednjoj temperaturi tostirajte sjemenke kumina s prstohvatom soli oko 1 minute dok ne puste aromu. Dodajte malo maslinova ulja pa pirjajte čili, češnjak i đumbir još 2 minute dok ne omekša. Maknite s vatre.
  • 2. U zdjelu stavite mješavinu začina i češnjaka. Prosijte brašno, začinite te u sredini napravite rupicu, u nju razbijte jaje te dodajte polovinu količine mlijeka. Polako umiješajte brašno u jaje dok se sve dobro ne poveže, zatim postupno dolijevajte preostalo mlijeko. Nastavite miješati dok ne dobijete glatku smjesu koja teksturom podsjeća na punomasno vrhnje. Umiješajte 1 čajnu žličicu ulja, zatim kušajte i ako je potrebno, dodatno začinite. Ostavite tijesto da odstoji 10 minuta.
  • 3. U međuvremenu napravite pikantni nadjev od krumpira. U veliku tavu za prženje na srednjoj temperaturi zagrijte malo ulja, dodajte sjemenke gorušice i kuhajte 1 do 2 minute dok sjemenke ne počnu pucketati. Zatim dodajte luk i kuhajte još 5 minuta dok ne omekša i porumeni. Umiješajte kurkumu i kuhani krumpir te začinite. Ako je potrebno, dodajte malo maslinova ulja. Pržite na srednjoj temperaturi 3 do 4 minute dok ne omekša i zagrije se. Ostavite sa strane dok pečete palačinke.
  • 4. Zagrijte veliku, široku tavu za prženje te dodajte ulje. Ako se tijesto previše zgusnulo, dodajte veliku žlicu ili dvije mlijeka. Kutljačom zagrabite tijesto i ulijte ga u tavu. Naginjite tavu kako bi se tijesto ravnomjerno raširilo. Pecite minutu na jednoj strani dok palačinka ne dobiju zlatnu boju i postane hrskava, zatim je okrenite i nastavite peći još jednu minutu dok se u potpunosti ne ispeče.
  • 5. Pomiješajte jogurt i korijandar te začinite po želji.
  • 6. Kod serviranja, u sredinu svake palačinke stavite punu veliku žlicu nadjeva od krumpira, dodajte malo jogurta i ako želite, zarolajte ih u oblik kobasice.

Povezani recepti

Vidi sve