Pikalili
Način pripreme:
2. U mužaru istucite sjeme slačice. Dodajte curry, đumbir, kurkumu i gorušicu u prahu.
2. Cvjetaču nakidajte na sitne cvjetiće.
3. Ogulite i narežite mrkve na krupnije kocke (0,5 x 0,5 cm, tehnika brunoise). Na isti način narežite rotkvice, kisele krastavce i ljute paprike.
4. Preostali ocat ulijte zajedno sa šećerom u lonac. Nakon što smjesa proključa, dodajte samljevene začine. Dodajte cvjetaču, mrkvu i rotkvice. Ostavite da kuha 5 minuta. Narežite na sitno i lagano propasirajte luk. Dodajte ga zajedno s narezanim kiselim krastavcima. Ostavite smjesu da kuha još 5 minuta.
5. Gustin umiješajte s 1-2 žlice hladne vode dok ne nastane kaša. S pomoću rešetkaste žlice izvadite povrće iz lonca i stavite u posudu. Ulijte gustin u tekućinu, miješajte 1-2 minute i izlijte po povrću.
6. Pikalili raspodijelite u sterilizirane staklenke. Čim se pikalili ohladi, stavite ga u hladnjak.
Sastojci
- Sastojci300 g cvjetače 300 g mrkve 8 rotkvica 6 kiselih krastavaca 1 ljuta paprika 100 g luka 1.5 žlice sjemena slačice 2.5 žlice curryja u prahu 1 žlica mljevenog đumbira 1 žlica kurkume 1.5 žlice gorušice u prahu 1.5 žlice maslinova ulja 750 g bijelog vinskog octa 300 g šećera 40 g gustina