Pikalili

Pikalili

Opis

Način pripreme:

2. U mužaru istucite sjeme slačice. Dodajte curry, đumbir, kurkumu i gorušicu u prahu.

2. Cvjetaču nakidajte na sitne cvjetiće.

3. Ogulite i narežite mrkve na krupnije kocke (0,5 x 0,5 cm, tehnika brunoise). Na isti način narežite rotkvice, kisele krastavce i ljute paprike.

4. Preostali ocat ulijte zajedno sa šećerom u lonac. Nakon što smjesa proključa, dodajte samljevene začine. Dodajte cvjetaču, mrkvu i rotkvice. Ostavite da kuha 5 minuta. Narežite na sitno i lagano propasirajte luk. Dodajte ga zajedno s narezanim kiselim krastavcima. Ostavite smjesu da kuha još 5 minuta.

5. Gustin umiješajte s 1-2 žlice hladne vode dok ne nastane kaša. S pomoću rešetkaste žlice izvadite povrće iz lonca i stavite u posudu. Ulijte gustin u tekućinu, miješajte 1-2 minute i izlijte po povrću.

6. Pikalili raspodijelite u sterilizirane staklenke. Čim se pikalili ohladi, stavite ga u hladnjak.

Sastojci

Sastojci

  • 300 g cvjetače
  • 300 g mrkve
  • 8 rotkvica
  • 6 kiselih krastavaca
  • 1 ljuta paprika
  • 100 g luka
  • 1.5 žlice sjemena slačice
  • 2.5 žlice curryja u prahu
  • 1 žlica mljevenog đumbira
  • 1 žlica kurkume
  • 1.5 žlice gorušice u prahu
  • 1.5 žlice maslinova ulja
  • 750 g bijelog vinskog octa
  • 300 g šećera
  • 40 g gustina