Opis
Priprema:
Tijesto
Mlaku vodu, kvasac, sol i 150 g brašna uspite u veliku posudu i promiješajte. Pričekajte 10-15 minuta da se digne. Dodajte ostatak brašna i još 10-15 minuta dobro mijesite tijesto dok ne postane čvrsto i elastično. Ostavite 30-60 minuta da se digne i udvostruči volumen.
Bundeva
Dok se tijesto diže, počnite pripremati bundevu. Nakon što je ogulite, narežite bundevu na kockice veličine jednog zalogaja. Ogulite češnjak i zgnječite nožem. Stavite bundevu i češnjak u posudu za pečenje i dodajte svježe listiće ružmarina. Obogatite bundevu maslinovim uljem, solju, paprom, medom i začinima. Dobro promiješajte i uvjerite se da su svi komadi bundeve u posudi pokupili jednaku količinu svih sastojaka. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
Pide
Tijesto stavite na stol. Pritišćući ga po površini, pobrinite se da iz njega izađe zrak. Prema veličini u kojoj želite pripremiti pide, razdijelite tijesto na dva ili četiri komada. Valjajte tijesto valjkom dok ne postane tanko. Po njemu pospite sir kašar. Potom dodajte pečenu bundevu, listove špinata i pinjole. Po vrhu pospite još malo sira kašara. Pecite u vrlo vrućoj peći, po mogućnosti kamenoj, pet minuta na 250 stupnjeva, dok tijesto ne postane hrskavo.
Umak s jogurtom
Dok se vaše pide peku, možete napraviti praktičan umak s jogurtom. U jogurt dodajte sjeckanu metvicu, limunovu koru i sol, promiješajte i dobro istucite. Umak prelijte po pidama ili poslužite kao prilog.
Sastojci
Tijesto
- 250 ml mlake vode
- 5 g suhoga kvasca
- 5 g soli
- 550 g brašna
Topping od bundeve
- 1 kg bundeve
- 4 češnja češnjaka
- 4-6 grančica svježeg ružmarina
- 45 ml maslinova ulja
- 15 ml meda
- 5 g soli
- papar
- 5 g mljevenog cimeta
- 5 g mljevenog kardamoma
- 5 g mljevenog kumina
Dodatno
- 200 g sira kašar ili cheddar
- 50 g pinjola
- 50 g svježeg špinata
Umak od jogurta
- 200 ml jogurta
- 10 g sitno sjeckane svježe metvice
- limun – kora narezana na kriške
- limun – sok
- prstohvat soli