Pide s bundevom i umakom od jogurta

Pide s bundevom i umakom od jogurta

Opis

Priprema:

Tijesto

 

Mlaku vodu, kvasac, sol i 150 g brašna uspite u veliku posudu i promiješajte. Pričekajte 10-15 minuta da se digne. Dodajte ostatak brašna i još 10-15 minuta dobro mijesite tijesto dok ne postane čvrsto i elastično. Ostavite 30-60 minuta da se digne i udvostruči volumen.

 


Bundeva

 

Dok se tijesto diže, počnite pripremati bundevu. Nakon što je ogulite, narežite bundevu na kockice veličine jednog zalogaja. Ogulite češnjak i zgnječite nožem. Stavite bundevu i češnjak u posudu za pečenje i dodajte svježe listiće ružmarina. Obogatite bundevu maslinovim uljem, solju, paprom, medom i začinima. Dobro promiješajte i uvjerite se da su svi komadi bundeve u posudi pokupili jednaku količinu svih sastojaka. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

Pide

 

Tijesto stavite na stol. Pritišćući ga po površini, pobrinite se da iz njega izađe zrak. Prema veličini u kojoj želite pripremiti pide, razdijelite tijesto na dva ili četiri komada. Valjajte tijesto valjkom dok ne postane tanko. Po njemu pospite sir kašar. Potom dodajte pečenu bundevu, listove špinata i pinjole. Po vrhu pospite još malo sira kašara. Pecite u vrlo vrućoj peći, po mogućnosti kamenoj, pet minuta na 250 stupnjeva, dok tijesto ne postane hrskavo.

 

 

Umak s jogurtom

 

Dok se vaše pide peku, možete napraviti praktičan umak s jogurtom. U jogurt dodajte sjeckanu metvicu, limunovu koru i sol, promiješajte i dobro istucite. Umak prelijte po pidama ili poslužite kao prilog.

Sastojci

Tijesto

  • 250 ml mlake vode
  • 5 g suhoga kvasca
  • 5 g soli
  • 550 g brašna

Topping od bundeve

  • 1 kg bundeve
  • 4 češnja češnjaka
  • 4-6 grančica svježeg ružmarina
  • 45 ml maslinova ulja
  • 15 ml meda
  • 5 g soli
  • papar
  • 5 g mljevenog cimeta
  • 5 g mljevenog kardamoma
  • 5 g mljevenog kumina

Dodatno

  • 200 g sira kašar ili cheddar
  • 50 g pinjola
  • 50 g svježeg špinata

Umak od jogurta

  • 200 ml jogurta
  • 10 g sitno sjeckane svježe metvice
  • limun – kora narezana na kriške
  • limun – sok
  • prstohvat soli

Povezani recepti