Pide s bundevom i umakom od jogurta

Sarin je otac Amerikanac francuskog podrijetla i vlasnik obiteljskog restorana i hotela u New Yorku, a majka joj je Finkinja i umjetnica po zanimanju. Nakon što su joj se roditelji rastali, Sara se preselila s majkom u Finsku. Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama.

Sastojci

  • 250 ml mlake vode
  • 5 g suhoga kvasca
  • 5 g soli
  • 550 g brašna
  • 1 kg bundeve
  • 4 češnja češnjaka
  • 4-6 grančica svježeg ružmarina
  • 45 ml maslinova ulja
  • 15 ml meda
  • 5 g soli
  • papar
  • 5 g mljevenog cimeta
  • 5 g mljevenog kardamoma
  • 5 g mljevenog kumina
  • 200 g sira kašar ili cheddar
  • 50 g pinjola
  • 50 g svježeg špinata
  • 200 ml jogurta
  • 10 g sitno sjeckane svježe metvice
  • limun – kora
  • narezana na kriške
  • limun – sok
  • prstohvat soli

Priprema

  • 1. Mlaku vodu, kvasac, sol i 150 g brašna uspite u veliku posudu i promiješajte. Pričekajte 10-15 minuta da se digne. Dodajte ostatak brašna i još 10-15 minuta dobro mijesite tijesto dok ne postane čvrsto i elastično. Ostavite 30-60 minuta da se digne i udvostruči volumen.
  • 2. Dok se tijesto diže, počnite pripremati bundevu. Nakon što je ogulite, narežite bundevu na kockice veličine jednog zalogaja. Ogulite češnjak i zgnječite nožem.
  • 3. Stavite bundevu i češnjak u posudu za pečenje i dodajte svježe listiće ružmarina. Obogatite bundevu maslinovim uljem, solju, paprom, medom i začinima. Dobro promiješajte i uvjerite se da su svi komadi bundeve u posudi pokupili jednaku količinu svih sastojaka.
  • 4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
  • 5. Tijesto stavite na stol. Pritišćući ga po površini, pobrinite se da iz njega izađe zrak. Prema veličini u kojoj želite pripremiti pide, razdijelite tijesto na dva ili četiri komada. Valjajte tijesto valjkom dok ne postane tanko. Po njemu pospite sir kašar. Potom dodajte pečenu bundevu, listove špinata i pinjole. Po vrhu pospite još malo sira kašara.
  • 6. Pecite u vrlo vrućoj peći, po mogućnosti kamenoj, pet minuta na 250 stupnjeva, dok tijesto ne postane hrskavo.
  • 7. Dok se vaše pide peku, možete napraviti praktičan umak s jogurtom. U jogurt dodajte sjeckanu metvicu, limunovu koru i sol, promiješajte i dobro istucite. Umak prelijte po pidama ili poslužite kao prilog.

Povezani recepti

Vidi sve