Pereci
Recept iz: Božana Katsarova

Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.
Sastojci
- 250 g brašna
- prstohvat soli
- prstohvat šećera
- 15 g suhog kvasca
- 50 ml mlake vode
- 1 žlica meda
- 1.5 l vode
- 1 žlica sezama
- 1 žlica finih zobenih mekinja
- 1 žumanjak
- kremasti sir
- avokado
- pršut
- sir brie s gljivama
Priprema
- 1. U veliku posudu isipajte brašno, sol i šećer i promiješajte. U manju posudicu isipajte suhi kvasac i prstohvat šećera te 1-2 žlice tople vode. Promiješajte i smjesu dodajte brašnu. Dodajte postupno 50 ml vode. Umijesite glatko i elastično tijesto bez dodavanja brašna. Oblikujte u kuglu i stavite u namašćenu posudu. Pokrijte folijom i ostavite da se diže 20-30 minuta. Važno je da ne stoji predugo. Izvadite i mijesite.
- 2. Tijesto podijelite na 5 dijelova. Od svakog komada oblikujte kuglu. Svaku kuglu u sredini probijte prstom, a zatim proširite rupu koristeći dva prsta.
- 3. U lonac ulijte 1,5 litru vode i ostavite da proključa. Dodajte žlicu meda i promiješajte. Perece stavite u vodu i ostavite ih dok ne isplivaju na površinu.
- 3. Nakon što ste ih izvadili, premažite ih s malo ulja i razmućenog žumanjka i pospite sezamom ili finim zobenim mekinjama. Stavite ih u lim pokriven papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15-20 minuta.
- 4. Svaki perec prerežite na dva dijela. Namažite ih kremastim sirom i posložite kriškama avokada, pršutom i sirom brie s gljivama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Grčki kruščići sa sirom
Recepti Lora i Stoyan
Žemljice s maslinama
Recepti Lora i Stoyan
Mlinci
Recepti Lora i Stoyan
Burek paprike
Recepti Adam Liaw
Pogačice roti canai
Recepti Silvia Colloca
Focaccia sa smokvama i pecorinom bez glutena
Recepti Silvia Colloca
Ligurska peciva
Recepti Donal Skehan
Peciva s curryjem od piletine
Recepti Nico Reynolds
Pogača s dimljenim hummusom i povrćem sa žara
Recepti Nico Reynolds
Kozice na žaru s mangom i krvavicom