Pereci

Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.

Sastojci

  • 250 g brašna
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • 15 g suhog kvasca
  • 50 ml mlake vode
  • 1 žlica meda
  • 1.5 l vode
  • 1 žlica sezama
  • 1 žlica finih zobenih mekinja
  • 1 žumanjak
  • kremasti sir
  • avokado
  • pršut
  • sir brie s gljivama

Priprema

  • 1. U veliku posudu isipajte brašno, sol i šećer i promiješajte. U manju posudicu isipajte suhi kvasac i prstohvat šećera te 1-2 žlice tople vode. Promiješajte  i smjesu dodajte brašnu. Dodajte postupno 50 ml vode. Umijesite glatko i elastično tijesto bez dodavanja brašna. Oblikujte u kuglu i stavite u namašćenu posudu. Pokrijte folijom i ostavite da se diže 20-30 minuta. Važno je da ne stoji predugo. Izvadite i mijesite.
  • 2. Tijesto podijelite na 5 dijelova. Od svakog komada oblikujte kuglu. Svaku kuglu u sredini probijte prstom, a zatim proširite rupu koristeći dva prsta.
  • 3. U lonac ulijte 1,5 litru vode i ostavite da proključa. Dodajte žlicu meda i promiješajte. Perece stavite u vodu i ostavite ih dok ne isplivaju na površinu.
  • 3. Nakon što ste ih izvadili, premažite ih s malo ulja i razmućenog žumanjka i pospite sezamom ili finim zobenim mekinjama. Stavite ih u lim pokriven papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15-20 minuta.
  • 4. Svaki perec prerežite na dva dijela. Namažite ih kremastim sirom i posložite kriškama avokada, pršutom i sirom brie s gljivama.

Povezani recepti

Vidi sve