Pekmez od smokve s ciklom

Priprema:

 

Ogulite ciklu koju ste 30 minuta pekli u pećnici zagrijanoj na 180 °C i izrežite je na komade po želji.

Da ne obojite daščicu za rezanje, na nju stavite dva sloja papira za pečenje.

Narezanu ciklu stavite u lonac.

10 svježih smokava razrežite na četvrtine. Da bi pekmez ostao bistar, odvojite meso od kore.

Kriške smokve s kojih ste uklonili kožu položite na ciklu. Upalite vatru ispod lonca.

Na vrh dodajte pekmez.

Rastopite šećer na niskoj vatri uz neprestano miješanje.

Pustite da smjesa vri dok se smokve ne pretvore u tekućinu.

Kad dobijete teksturu pekmeza, dodajte 5-6 kapi limunova soka.

Još malo promiješajte, maknite lonac s vatre i izlijte smjesu na tanjur da se ohladi.

Pospite bijelim makom, sezamom ili začinom po želji.

Sastojci

  • Sastojci1 kom cikle srednje veličine 10 kom svježih smokava 1 čaša šećera 6 kapi limunova soka bijeli mak sezam

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve