Pečeni patlidžan s rižotom od heljde i salsom od crvene cikle

Božana Katsarova će vam pokazati kako pripremiti pečeni patlidžan s rižotom od heljde i salsom od crvene cikle

Sastojci

  • 4 manje glavice crvene cikle
  • 1 glavice žute cikle
  • pola glavice ljubičastog luka
  • 1 limeta
  • 1 vezica svježeg korijandra
  • 2 patlidžana
  • 2 grančice crvenog bosiljka
  • 2 grančice majčine dušice
  • prstohvat šećera
  • 2 jaja
  • 200 g heljde
  • 60 g maslaca
  • 2 žlice gustina
  • ocat
  • ekstradjevičansko
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • 100 g sira brie s gljivama
  • 1 posudica lisičarki
  • 2 žlice sira cottage

Priprema

  • 1. Svaku glavicu crvene cikle stavite na komad aluminijske folije. Pospite s malo ulja i dobro omotajte ciklu. Stavite u tavu i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko sat vremena. Štapićem provjerite je li gotovo.
  • 2. Ogulite pečenu mrkvu i s pomoću specijalne žličice oblikujte kuglice ili ih narežite na manje kockice. Kuglice cikle ubacite u posudu. Oguljeni sirovu žutu ciklu također narežite na kockice pa dodajte i njih. Dodajte luk narezan na tanke polumjesece. Dodajte sitno narezan korijandar. Začinite solju, sokom limete, octom i maslinovim uljem. Promiješajte.
  • 3. Operite i osušite patlidžane. Jedan prepolovite po dužini, nemojte ukloniti peteljku. Drugi patlidžan narežite na debele kriške i posolite. Ostavite ih oko 10 minuta da ispuste gorki sok.
  • 4. U tavi ugrijte 3-4 žlice maslinova ulja i ispržite polovice patlidžana, tako da ih prvo okrenete s unutrašnjosti prema dolje. Po patlidžanima rasporedite bosiljak i majčnu dušicu. Pospite prstohvatom šećera. Čim se donji dio zapeče, okrenite patlidžane i ponovno pospite začinima.
  • 5. Kriške patlidžana narežite na kockice i ispržite ih u tavi na 1 žlici maslinova ulja i 30 g maslaca. Čim patlidžan omekša, dodajte lisičarke i 20-30 g maslaca. Začinite solju i paprom.
  • 6. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite bjelanjke s pomoću miksera. Dodajte 2 žlice gustina i 1 žličicu octa i ponovno istucite.
  • 7. Za mousse u posudu sa žumanjcima dodajte malo pečenih patlidžana i lisičarki i pasirajte. Dodajte 1 žlicu tučenih bjelanjaka i pomno promiješajte.
  • 8. Dobro operite heljdu i procijedite. Dodajte vode u količini tri puta većoj od heljde. Potom procijedite ako je potrebno i dodajte sir brie s aromom gljiva. Začinite solju i paprom i promiješajte.
  • 9. Polovicu patlidžana stavite u tanjur. Po njemu stavite mousse od patlidžana. Ukrasite crvenom i žutom ciklom i poslužite sa sirom cottage.

Povezani recepti

Vidi sve