Pečeni patlidžan s rižotom od heljde i salsom od crvene cikle
Recept iz: Božana Katsarova
Božana Katsarova će vam pokazati kako pripremiti pečeni patlidžan s rižotom od heljde i salsom od crvene cikle
Sastojci
- 4 manje glavice crvene cikle
- 1 glavice žute cikle
- pola glavice ljubičastog luka
- 1 limeta
- 1 vezica svježeg korijandra
- 2 patlidžana
- 2 grančice crvenog bosiljka
- 2 grančice majčine dušice
- prstohvat šećera
- 2 jaja
- 200 g heljde
- 60 g maslaca
- 2 žlice gustina
- ocat
- ekstradjevičansko
- maslinovo ulje
- sol i papar
- 100 g sira brie s gljivama
- 1 posudica lisičarki
- 2 žlice sira cottage
Priprema
- 1. Svaku glavicu crvene cikle stavite na komad aluminijske folije. Pospite s malo ulja i dobro omotajte ciklu. Stavite u tavu i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko sat vremena. Štapićem provjerite je li gotovo.
- 2. Ogulite pečenu mrkvu i s pomoću specijalne žličice oblikujte kuglice ili ih narežite na manje kockice. Kuglice cikle ubacite u posudu. Oguljeni sirovu žutu ciklu također narežite na kockice pa dodajte i njih. Dodajte luk narezan na tanke polumjesece. Dodajte sitno narezan korijandar. Začinite solju, sokom limete, octom i maslinovim uljem. Promiješajte.
- 3. Operite i osušite patlidžane. Jedan prepolovite po dužini, nemojte ukloniti peteljku. Drugi patlidžan narežite na debele kriške i posolite. Ostavite ih oko 10 minuta da ispuste gorki sok.
- 4. U tavi ugrijte 3-4 žlice maslinova ulja i ispržite polovice patlidžana, tako da ih prvo okrenete s unutrašnjosti prema dolje. Po patlidžanima rasporedite bosiljak i majčnu dušicu. Pospite prstohvatom šećera. Čim se donji dio zapeče, okrenite patlidžane i ponovno pospite začinima.
- 5. Kriške patlidžana narežite na kockice i ispržite ih u tavi na 1 žlici maslinova ulja i 30 g maslaca. Čim patlidžan omekša, dodajte lisičarke i 20-30 g maslaca. Začinite solju i paprom.
- 6. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite bjelanjke s pomoću miksera. Dodajte 2 žlice gustina i 1 žličicu octa i ponovno istucite.
- 7. Za mousse u posudu sa žumanjcima dodajte malo pečenih patlidžana i lisičarki i pasirajte. Dodajte 1 žlicu tučenih bjelanjaka i pomno promiješajte.
- 8. Dobro operite heljdu i procijedite. Dodajte vode u količini tri puta većoj od heljde. Potom procijedite ako je potrebno i dodajte sir brie s aromom gljiva. Začinite solju i paprom i promiješajte.
- 9. Polovicu patlidžana stavite u tanjur. Po njemu stavite mousse od patlidžana. Ukrasite crvenom i žutom ciklom i poslužite sa sirom cottage.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom