Pečeni bakalar s bijelim grahom i chorizo pireom
Recept iz: Rachel Allen

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Sastojci
- 4 x 175 g (6 oz.) debelih komada bakalara uklonjene sve kosti još s kožom
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja plus još ulja za mašćenje ribe
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 240 g (8½ oz.) sušenog cannellini graha (ili drugog bijelog graha) namočenog preko noći u hladnoj vodi tako da ga prekrije ili 2 x 400g limenke ocijeđene (ali sačuvajte tekućinu)
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 grančice svježih listova ružmarina ogoljenih i nasjeckanih
- 125 g (4½ oz.) choriza oguljenih ako ima koricu (meki svježi chorizo ne treba guliti) raščetvorene po dužini i nasjeckane
- 2 češnja češnjaka oguljena i zdrobljena ili fino naribana
- 4 žlice bijelog vina ili suhog višnjevca
- 1 žlica sjeckanog lišća peršina
- kriške limuna i grančice peršina za posluživanje
Priprema
- 1. Natrljajte bakalar s malo maslinova ulja, začinite solju i paprom i ostavite po strani.
- 2. Ocijedite namočeni grah i stavite ga u tavu. Prekrijte hladnom vodom, stavite na jaku vatru i dajte da zakipi, a zatim smanjite jačinu vatre i kuhajte 45 minuta do 1 sat dok ne postane mekan. Ocijedite u cjedilu u zdjelu otpornu na toplinu i sačuvajte tekućinu od kuhanja. Vratite grah u tavu (ili stavite ocijeđeni grah iz konzerve u tavu).
- 3. Prethodno zagrijte pećnicu na 220C (425F), plinsku na 7. Stavite lim debelog dna ili tavu koja može u pećnicu na jaku vatru i ostavite da postane jako vruća, skoro goruća.
- 4. U međuvremenu, u maloj tavi zagrijte maslinovo ulje, zatim dodajte ružmarin, chorizo i češnjak te lagano kuhajte dok ne omekša, ali ne dajte da posmeđi. Zgnječite grah i začinite ga. Dodajte vino ili višnjevac te nekoliko žlica sačuvane tekućine od kuhanja graha (ili tekućine iz konzerve) kako bi pire bio mekan. Odlijte nešto masnoće od choriza i sačuvajte ga. Dodajte peršin i sadržaj tave s chorizom u pire, pomiješajte i zagrijte.
- 5. Ispecite bakalar s kožom prema gore na prethodno zagrijanoj rešetki ili tavi za prženje na jakoj vatri oko tri do pet minuta dok ispod ne porumeni, a zatim preokrenite ribu i stavite je u pećnicu na još četiri do osam minuta, ovisno o debljini ribe. Želite da bakalar iznutra bude blistav i lisnat, a ne suh.
- 6. Stavite dobru grudu pirea od graha na svaki tanjur, povrh stavite file ribe i pokapajte s malo sačuvane masnoće od choriza. Poslužite s listovima zelene salate.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)