Pečeni ananas s limetom, kremom od bijele čokolade i metvicom

Priprema:

Marinirani ananas

Ananas ogulite. Za marinadu po duljini prerežite štapić vanilije i izvadite sjemenke. Pomiješajte vaniliju, maslinovo ulje, bijeli rum, šećer od šećerne trske te koricu i sok limete. Ananas stavite u vatrostalnu posudu i nanesite marinadu. Ostavite da se marinira oko 1 sat.

 

Naložite drveni ugljen u keramičkom roštilju, poklopite roštilj i pustite da se zagrije na 180 °C. Stavite rešetku i ponovno zagrijte na 180 °C. Vatrostalnu posudu s ananasom stavite na rešetku i pecite oko 30 minuta. Stalno nanosite marinadu. Dodajte maslac i ostavite neka se peče još 30 minuta. Redovito zalijevajte ananas umakom u kojemu se peče.

 

Krema od bijele čokolade

Natopite želatinu. U posudi zakuhajte mlijeko i glukozu. Želatinu otopite u mlijeku. Bijelu čokoladu nasjeckajte i dodajte u mlijeko. Neka se natopljena želatina otopi, ohladite na 40 °C i dodajte vrhnje. Dobro promiješajte i ostavite oko 45 minuta u hladnjaku da se smjesa zgusne. Čokoladnu kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.

 

Kolačići od badema

Zagrijte pećnicu na 170 °C. Maslac otopite i ostavite da se ohladi. Bademe u listićima sameljite tako da dobijete prah, dodajte šećer i još jedanput sameljite. Smjesu od badema i šećera pomiješajte s brašnom. Umiješajte bjelanjak i dodajte ohlađeni otopljeni maslac. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i kalupe napunite do pola. Kolačiće pecite oko 10 minuta.

 

Šećerne ploške

Ugrijte glukozu tako da bude rijetka i tekuća, dodajte šećer i oprezno miješajte na laganoj vatri dok ne poprimi svjetlosmeđu boju. Sirup stavite na papir za pečenje i ostavite da se stvrdne. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Pokidajte i sameljite tako da dobijete sitan prah. Prosijte prah nad limom za pečenje obloženim papirom za pečenje. Napravite krugove u prahu, tako da se ploške lako mogu odvojiti. Šećer otopite u pećnici za 3-4 minute.

 

Posluživanje

Ananas narežite na tanke kriške debljine jednog centimetra. Kolačiće od badema razigrano rasporedite po tanjuru i na njih stavite šećerne ploške. Istisnite čokoladnu kremu između njih i ukrasite metvicom. Ananas prelijte s nešto umaka u kojemu se pekao.

Savjet

Umjesto glukoznog sirupa možete upotrijebiti med.

Sastojci

  • Marinirani ananas 1 ananas 1 štapić vanilije 50 ml maslinova ulja 100 ml bijelog ruma 300 g šećera od šećerne trske 1 limeta 100 g maslacaKrema od bijele čokolade5 g želatine 200 ml mlijeka 10 g glukoze 340 g bijele čokolade 400 g vrhnjaKolačići od badema70 g maslaca 40 g badema u listićima 80 g šećera 55 g brašna 100 g bjelanjkaŠećerne ploške135 g glukoze 135 g šećeraDodatne potrepštine Vatrostalna posuda keramički roštilj kalup za pečenje 15 x 15 cm fleksibilni kalupi za kolačiće od badema i vrećica za ukrašavanje s okruglim nastavkom

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve