Pečeni ananas s limetom, kremom od bijele čokolade i metvicom
Recept iz: Hidde de Brabander
Priprema:
Marinirani ananas
Ananas ogulite. Za marinadu po duljini prerežite štapić vanilije i izvadite sjemenke. Pomiješajte vaniliju, maslinovo ulje, bijeli rum, šećer od šećerne trske te koricu i sok limete. Ananas stavite u vatrostalnu posudu i nanesite marinadu. Ostavite da se marinira oko 1 sat.
Naložite drveni ugljen u keramičkom roštilju, poklopite roštilj i pustite da se zagrije na 180 °C. Stavite rešetku i ponovno zagrijte na 180 °C. Vatrostalnu posudu s ananasom stavite na rešetku i pecite oko 30 minuta. Stalno nanosite marinadu. Dodajte maslac i ostavite neka se peče još 30 minuta. Redovito zalijevajte ananas umakom u kojemu se peče.
Krema od bijele čokolade
Natopite želatinu. U posudi zakuhajte mlijeko i glukozu. Želatinu otopite u mlijeku. Bijelu čokoladu nasjeckajte i dodajte u mlijeko. Neka se natopljena želatina otopi, ohladite na 40 °C i dodajte vrhnje. Dobro promiješajte i ostavite oko 45 minuta u hladnjaku da se smjesa zgusne. Čokoladnu kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.
Kolačići od badema
Zagrijte pećnicu na 170 °C. Maslac otopite i ostavite da se ohladi. Bademe u listićima sameljite tako da dobijete prah, dodajte šećer i još jedanput sameljite. Smjesu od badema i šećera pomiješajte s brašnom. Umiješajte bjelanjak i dodajte ohlađeni otopljeni maslac. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i kalupe napunite do pola. Kolačiće pecite oko 10 minuta.
Šećerne ploške
Ugrijte glukozu tako da bude rijetka i tekuća, dodajte šećer i oprezno miješajte na laganoj vatri dok ne poprimi svjetlosmeđu boju. Sirup stavite na papir za pečenje i ostavite da se stvrdne. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Pokidajte i sameljite tako da dobijete sitan prah. Prosijte prah nad limom za pečenje obloženim papirom za pečenje. Napravite krugove u prahu, tako da se ploške lako mogu odvojiti. Šećer otopite u pećnici za 3-4 minute.
Posluživanje
Ananas narežite na tanke kriške debljine jednog centimetra. Kolačiće od badema razigrano rasporedite po tanjuru i na njih stavite šećerne ploške. Istisnite čokoladnu kremu između njih i ukrasite metvicom. Ananas prelijte s nešto umaka u kojemu se pekao.
Savjet
Umjesto glukoznog sirupa možete upotrijebiti med.
Sastojci
- Marinirani ananas 1 ananas 1 štapić vanilije 50 ml maslinova ulja 100 ml bijelog ruma 300 g šećera od šećerne trske 1 limeta 100 g maslacaKrema od bijele čokolade5 g želatine 200 ml mlijeka 10 g glukoze 340 g bijele čokolade 400 g vrhnjaKolačići od badema70 g maslaca 40 g badema u listićima 80 g šećera 55 g brašna 100 g bjelanjkaŠećerne ploške135 g glukoze 135 g šećeraDodatne potrepštine Vatrostalna posuda keramički roštilj kalup za pečenje 15 x 15 cm fleksibilni kalupi za kolačiće od badema i vrećica za ukrašavanje s okruglim nastavkom
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Hidde de Brabander
Pavlova torta s mousseom od viskija i čokolade i s kokicama
Recepti Hidde de Brabander
Punjeni slatki ravioli
Recepti Hidde de Brabander
Canelé (francuski minikuglofi)
Recepti Hidde de Brabander
Cannoli punjeni prozračnim nadjevom od ricotte, s likerom od jaja i limoncella
Recepti Hidde de Brabander
Ušećerena rabarbara s jagodama i sladoledom od jogurta
Recepti Hidde de Brabander
Parfe kolač s brusnicama i slanim karamel-umakom
Recepti Hidde de Brabander
Paprenjaci
Recepti Hidde de Brabander
Kolačići Rose de Reims
Recepti Hidde de Brabander
Pecivo na pari punjeno parfeom od šipka
Recepti Hidde de Brabander
Crêpe Suzette (palačinke u umaku od naranče)