Pečeni ananas s limetom, kremom od bijele čokolade i metvicom

Pečeni ananas s limetom, kremom od bijele čokolade i metvicom

Opis

Priprema:

Marinirani ananas

Ananas ogulite. Za marinadu po duljini prerežite štapić vanilije i izvadite sjemenke. Pomiješajte vaniliju, maslinovo ulje, bijeli rum, šećer od šećerne trske te koricu i sok limete. Ananas stavite u vatrostalnu posudu i nanesite marinadu. Ostavite da se marinira oko 1 sat.

 

Naložite drveni ugljen u keramičkom roštilju, poklopite roštilj i pustite da se zagrije na 180 °C. Stavite rešetku i ponovno zagrijte na 180 °C. Vatrostalnu posudu s ananasom stavite na rešetku i pecite oko 30 minuta. Stalno nanosite marinadu. Dodajte maslac i ostavite neka se peče još 30 minuta. Redovito zalijevajte ananas umakom u kojemu se peče.

 

Krema od bijele čokolade

Natopite želatinu. U posudi zakuhajte mlijeko i glukozu. Želatinu otopite u mlijeku. Bijelu čokoladu nasjeckajte i dodajte u mlijeko. Neka se natopljena želatina otopi, ohladite na 40 °C i dodajte vrhnje. Dobro promiješajte i ostavite oko 45 minuta u hladnjaku da se smjesa zgusne. Čokoladnu kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.

 

Kolačići od badema

Zagrijte pećnicu na 170 °C. Maslac otopite i ostavite da se ohladi. Bademe u listićima sameljite tako da dobijete prah, dodajte šećer i još jedanput sameljite. Smjesu od badema i šećera pomiješajte s brašnom. Umiješajte bjelanjak i dodajte ohlađeni otopljeni maslac. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i kalupe napunite do pola. Kolačiće pecite oko 10 minuta.

 

Šećerne ploške

Ugrijte glukozu tako da bude rijetka i tekuća, dodajte šećer i oprezno miješajte na laganoj vatri dok ne poprimi svjetlosmeđu boju. Sirup stavite na papir za pečenje i ostavite da se stvrdne. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Pokidajte i sameljite tako da dobijete sitan prah. Prosijte prah nad limom za pečenje obloženim papirom za pečenje. Napravite krugove u prahu, tako da se ploške lako mogu odvojiti. Šećer otopite u pećnici za 3-4 minute.

 

Posluživanje

Ananas narežite na tanke kriške debljine jednog centimetra. Kolačiće od badema razigrano rasporedite po tanjuru i na njih stavite šećerne ploške. Istisnite čokoladnu kremu između njih i ukrasite metvicom. Ananas prelijte s nešto umaka u kojemu se pekao.

Savjet

Umjesto glukoznog sirupa možete upotrijebiti med.

Sastojci

Marinirani ananas

  • 1 ananas
  • 1 štapić vanilije
  • 50 ml maslinova ulja
  • 100 ml bijelog ruma
  • 300 g šećera od šećerne trske
  • 1 limeta
  • 100 g maslaca

Krema od bijele čokolade

  • 5 g želatine
  • 200 ml mlijeka
  • 10 g glukoze
  • 340 g bijele čokolade
  • 400 g vrhnja

Kolačići od badema

  • 70 g maslaca
  • 40 g badema u listićima
  • 80 g šećera
  • 55 g brašna
  • 100 g bjelanjka

Šećerne ploške

  • 135 g glukoze
  • 135 g šećera

Dodatne potrepštine

  • Vatrostalna posuda
  • keramički roštilj
  • kalup za pečenje 15 x 15 cm
  • fleksibilni kalupi za kolačiće od badema i vrećica za ukrašavanje s okruglim nastavkom

Povezani recepti