Opis
Priprema:
1. Pomiješati šećer, zobene pahuljice, grožđice i pekanske oraščiće u posudi. Dodati malo muskovado šećera i cimeta.
2. Obložiti lim papirom za pečenje i staviti jabuke na njega. Napuniti svaku jabuku mješavinom zobi, pekana i maslaca. Peći u pećnici na 180 °C oko 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Za 20 minuta provjeriti stanje u pećnici.
3. Pripremiti karamel preljev. Pomiješati vrhnje i šećer, dodati cimet, malo pimenta i klinčića i promiješati. Dodati maslac. Kuhati dok se smjesa ne zgusne, oko 10 minuta i nastaviti s miješanjem.
4. Procijediti višak tekućine iz jogurta. Pomiješati sve sastojke i pomoću stroja za pravljenje sladoleda, izmiješati smjesu još jednom i ostaviti je da se zaledi. Kad su jabuke u pećnici, sladoled prebaciti u zamrzivač.
5. Poslužiti pečene jabuke sa zaleđenim jogurtom.
Sastojci
Sastojci
- 5 jabuka
- oguljenih
- 50 g muskovado šećera
- 1 dl valjane zobi
- 50 g grožđica
- 50 g pekanskih oraščića
- smrvljenih
- 50 g maslaca
- narezanog na komadiće
Karamel preljev
- 125 g muskovado šećera
- 2 ½ dl vrhnja
- 1 čajna žličica cimeta
- ½ čajne žličice pimenta
- ½ čajne žličice klinčića
Zamrznuti jogurt
- 5 dl organskog jogurta
- 1 dl agava sirupa
- ½ štapića vanilije
- ½ čajne žličice cimeta
- 2 čajne žličice arome vanilije
- kardamom