Pečene jabuke sa zaleđenim jogurtom i karamel preljevom

Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama. 

Sastojci

  • 5 jabuka oguljenih
  • 50 g muskovado šećera
  • 1 dl valjane zobi
  • 50 g grožđica
  • 50 g pekanskih oraščića smrvljenih
  • 50 g maslaca narezanog na komadiće
  • 125 g muskovado šećera
  • 2 ½ dl vrhnja
  • 1 čajna žličica cimeta
  • ½ čajne žličice pimenta
  • ½ čajne žličice klinčića
  • 5 dl organskog jogurta
  • 1 dl agava sirupa
  • ½ štapića vanilije
  • ½ čajne žličice cimeta
  • 2 čajne žličice arome vanilije
  • kardamom

Priprema

  • 1. Pomiješati šećer, zobene pahuljice, grožđice i pekanske oraščiće u posudi. Dodati malo muskovado šećera i cimeta.
  • 2. Obložiti lim papirom za pečenje i staviti jabuke na njega. Napuniti svaku jabuku mješavinom zobi, pekana i maslaca. Peći u pećnici na 180 °C oko 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Za 20 minuta provjeriti stanje u pećnici.
  • 3. Pripremiti karamel preljev. Pomiješati vrhnje i šećer, dodati cimet, malo pimenta i klinčića i promiješati. Dodati maslac. Kuhati dok se smjesa ne zgusne, oko 10 minuta i nastaviti s miješanjem.
  • 4. Procijediti višak tekućine iz jogurta. Pomiješati sve sastojke i pomoću stroja za pravljenje sladoleda, izmiješati smjesu još jednom i ostaviti je da se zaledi. Kad su jabuke u pećnici, sladoled prebaciti u zamrzivač.
  • 5. Poslužiti pečene jabuke sa zaleđenim jogurtom.

Povezani recepti

Vidi sve