Pečena torta od čokolade i kave
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 208 g običnog bijelog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 183 g maslaca
- 130 g kristal šećera
- 5 g morske soli
- 150 g pečenih lješnjaka nasjeckanih
- 12 bjelanjaka
- 240 g kristal šećera
- malo vinskog praška za pecivo
- 90 g brašna od lješnjaka
- 90 g bademovog brašna
- 240 g šećera u prahu
- 6 žličica kukuruznog škroba
- šećer u prahu
- 50 g običnog brašna
- 100 g kvalitetne crne čokolade (80% kakao)
- 10 g kakao praha
- 15 g instant kave u prahu
- 120 g maslaca
- 3 cijela jaja
- 128 g kristal šećera
Priprema
- Štanglice- Spojite brašno i sodu bikarbonu u posudu. U drugu posudu stavite maslac i šećer i miješajte mikserom dok se ne sjedini i postane lagana pjenasta smjesa.
- Dodajte iz prve posude brašno i sodu bikarbonu i sol i miješajte mikserom na niskoj brzini dok se sve ne sjedini. Tijesto stavite na silikonsku podlogu ili na papir za pečenje i valjkom ga stanjite na debljinu od 3 mm. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku da se ohladi. Nasjeckajte kvadratiće željene veličine i stavite ih u lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 165 ˚C 12 do 15 minuta.
- Baza od lješnjaka-Zagrijte pećnicu na 160 ˚C. Pecite lješnjake u pećnici 12 do 15 minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ogulite ljusku sa lješnjaka, trljanjem površine lješnjaka. Nakon što se ohlade, grubo narežite lješnjake i ostavite ih sa strane.
- U posudi mikserom umutite bjelanjke s trećinom količine kristal šećera i vinski prašak za pecivo. Kad se polovično umuti postepeno dodajte ostatak kristal šećera i nastavite mutiti dok se sav šećer ne rastopi.
- Prosijte brašno od lješnjaka i bademovo brašno, šećer u prahu i kukuruzni škrob. Ako ostane malih komadića orašastih plodova koji nisu prošli kroz sito, i dalje ih možete staviti u smjesu. Prosijane namirnice možete lopaticom utisnuti u bazu od bjelanjaka.
- Podmažite kalupe za tortu veličine 8 x 80 mm i poslažite ih na lim s papirom za pečenje. Smjesu za tijesto napunite u vrećicu za šlag s nastavkom veličine 10 do 12 mm i istisnite tanak sloj na osnovu torte. Istisnite u kružnom obliku torte (ovo je moguće uraditi i pažljivo, pomoću žlice). Poprskajte šećerom u prahu i ukrasite sjeckanim lješnjacima. Pecite koru u pećnici s ventilatorom na 160˚C, 20 minuta. Kada smjesa dobije blagu smeđu boju i čvrsta je na pritisak, pečenje je završeno. Dok je još uvijek topla, provucite nožem po rubovima torte i skinite višak prstena. Kolač može stajati u zatvorenoj posudi do mjesec dana.
- Čokoladni nadjev-Prosijte brašno u posudu. Pećnicu zagrijte na 180˚C. Otopite tamnu čokoladu, kakao prah, kavu i maslac u mikrovalnoj ili u posudi koja je stavljena na drugu posudu. U tu posudu ulijte vodu i prokuhajte je. Lagano miješajte da se svi sastojci otope. U posebnoj posudi umutite jaja i šećer.
- Pomiješajte smjesu tamne čokolade sa smjesom jaja i dodajte prosijano brašno. Rukom sve dobro izmijesite dok se smjesa ne sjedini. Smjesu stavite u posudice za tortu i pecite na 180˚C, 10 minuta u pećnici s uključenim ventilatorom. Dodajte preostali „dacquise“ i nastavite peći do kraja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta