Pečena torta od čokolade i kave
Recept iz: Kirsten Tibballs

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 208 g običnog bijelog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 183 g maslaca
- 130 g kristal šećera
- 5 g morske soli
- 150 g pečenih lješnjaka nasjeckanih
- 12 bjelanjaka
- 240 g kristal šećera
- malo vinskog praška za pecivo
- 90 g brašna od lješnjaka
- 90 g bademovog brašna
- 240 g šećera u prahu
- 6 žličica kukuruznog škroba
- šećer u prahu
- 50 g običnog brašna
- 100 g kvalitetne crne čokolade (80% kakao)
- 10 g kakao praha
- 15 g instant kave u prahu
- 120 g maslaca
- 3 cijela jaja
- 128 g kristal šećera
Priprema
- Štanglice- Spojite brašno i sodu bikarbonu u posudu. U drugu posudu stavite maslac i šećer i miješajte mikserom dok se ne sjedini i postane lagana pjenasta smjesa.
- Dodajte iz prve posude brašno i sodu bikarbonu i sol i miješajte mikserom na niskoj brzini dok se sve ne sjedini. Tijesto stavite na silikonsku podlogu ili na papir za pečenje i valjkom ga stanjite na debljinu od 3 mm. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku da se ohladi. Nasjeckajte kvadratiće željene veličine i stavite ih u lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 165 ˚C 12 do 15 minuta.
- Baza od lješnjaka-Zagrijte pećnicu na 160 ˚C. Pecite lješnjake u pećnici 12 do 15 minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ogulite ljusku sa lješnjaka, trljanjem površine lješnjaka. Nakon što se ohlade, grubo narežite lješnjake i ostavite ih sa strane.
- U posudi mikserom umutite bjelanjke s trećinom količine kristal šećera i vinski prašak za pecivo. Kad se polovično umuti postepeno dodajte ostatak kristal šećera i nastavite mutiti dok se sav šećer ne rastopi.
- Prosijte brašno od lješnjaka i bademovo brašno, šećer u prahu i kukuruzni škrob. Ako ostane malih komadića orašastih plodova koji nisu prošli kroz sito, i dalje ih možete staviti u smjesu. Prosijane namirnice možete lopaticom utisnuti u bazu od bjelanjaka.
- Podmažite kalupe za tortu veličine 8 x 80 mm i poslažite ih na lim s papirom za pečenje. Smjesu za tijesto napunite u vrećicu za šlag s nastavkom veličine 10 do 12 mm i istisnite tanak sloj na osnovu torte. Istisnite u kružnom obliku torte (ovo je moguće uraditi i pažljivo, pomoću žlice). Poprskajte šećerom u prahu i ukrasite sjeckanim lješnjacima. Pecite koru u pećnici s ventilatorom na 160˚C, 20 minuta. Kada smjesa dobije blagu smeđu boju i čvrsta je na pritisak, pečenje je završeno. Dok je još uvijek topla, provucite nožem po rubovima torte i skinite višak prstena. Kolač može stajati u zatvorenoj posudi do mjesec dana.
- Čokoladni nadjev-Prosijte brašno u posudu. Pećnicu zagrijte na 180˚C. Otopite tamnu čokoladu, kakao prah, kavu i maslac u mikrovalnoj ili u posudi koja je stavljena na drugu posudu. U tu posudu ulijte vodu i prokuhajte je. Lagano miješajte da se svi sastojci otope. U posebnoj posudi umutite jaja i šećer.
- Pomiješajte smjesu tamne čokolade sa smjesom jaja i dodajte prosijano brašno. Rukom sve dobro izmijesite dok se smjesa ne sjedini. Smjesu stavite u posudice za tortu i pecite na 180˚C, 10 minuta u pećnici s uključenim ventilatorom. Dodajte preostali „dacquise“ i nastavite peći do kraja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Rajska čokoladna torta
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s datuljama i puslicama
Recepti Kirsten Tibballs
Torta s kruškom, čokoladom i pekanom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s narančom
Recepti Michela Tuscan
Torta od naranče, badema i palente s panforte sirupom
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče