Pečena piletina s paprikama i maslinama na talijanski

Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.

Sastojci

  • 1 x 15kg piletine (najbolje organske)
  • 1 limun koji nije tretiran voskom prerezan napola
  • 4 grančice ružmarina
  • 3 poriluka oprana i očišćena
  • 2 crvene paprike
  • ž1 narančasta paprika
  • 1 žuta paprika
  • 100 g sušenih crnih maslina bez koštica
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • ljuskasta morska sol
  • svježe mljeveni crni papar za serviranje

Priprema

  • 1. Zagrijati pećnicu na 200°C/400F/plin 6. Raspakirajte pile i stavite ga u posudu za pečenje. Pile napunite polovicama limuna i dvjema grančicama ružmarina.
  • 2. Operite i očistite poriluk, izrežite svaki na tri dijela, a zatim razrežite po duljini i dodajte u posudu. Potom izvadite jezgru i sjemenke paprika i izrežite ih na trake tako da pratite njihov prirodni oblik pa dodajte i njih u posudu.
  • 3. Ubacite masline pa sve prelijte maslinovim uljem, najviše povrće, ali malo i pile. Dodajte ostatak ružmarina k povrću zajedno s ljuskastom morskom solju i svježe mljevenim crnim paprom. Žlicama ili špatulama lagano razbacajte povrće kako bi se pokrilo uljem i pobrinite se da je sve dobro promiješano.
  • 4. Pile začinite ljuskastom solju i stavite u pećnicu na 1-1 1/4 sata. Tada bi piletina trebala biti do kraja pečena i sokovi bi trebali istjecati kad zarežete meso malim oštrim nožem na najdebljem dijelu bedrenog zgloba. Povrće bi sad već trebalo biti mekano, a poriluk će na dijelovima biti svjetlosmeđe boje.
  • 5. Stavite pile na dasku za rezanje, a posudu vratite u ugašenu pećnicu dok se meso odmara (oko 10 minuta).
  • 6. Pile ugrubo izrežite i stavite komade na veliki, zagrijani pladanj. Sada uzmite posudu iz pećnice i špatulom ili žlicom s prorezima stavite povrće na veliki pladanj. Kada pladanj bude složen po vašem ukusu, prelijte sve finim, brončanim sokovima koji su se skupili u posudi za pečenje.

Povezani recepti

Vidi sve