Opis
Priprema:
1. Začinite pile solju i paprom sa svih strana i iznutra. Pustite da odstoji 10 minuta kako bi sol lagano osušila kožu, zbog čega će postati hrskava.
2. Zagrijte maslinovo ulje u tavi od lijevanog željeza na srednjoj vatri i pržite piletinu sa svih strana dok ne postane zlatna.
3. Izvadite piletinu i u istu tavu stavite kriške poriluka, pastrnjaka i celera.
4. Dodajte soli i pecite 5-6 minuta na srednjoj vatri sa stalnim miješanjem dok povrće ne omekša.
5. Zalijte temeljcem, stavite piletinu na povrće i pokrijte tavu poklopcem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva (ventilator) oko sat vremena.
6. U međuvremenu kuhajte leću u puno slane vode, oko 15-20 minuta. Procijedite i odložite.
7. Izvadite piletinu iz pećnice, maknite poklopac i u tavu dodajte kuhanu leću i grašak. Dodajte soli. Miješajte i pecite još 10 minuta.
8. Za pesto, napravite pire od češnjaka, špinata, bosiljka, maslinovog ulja i soli (po želji).Stavite u hladnjak.
9. Složite piletinu na pladanj za posluživanje.
10. U tavu dodajte špinat i miješajte dok ne omekša od topline ostalog povrća. Složite povrće na pladanj oko piletine. Poslužite s pestom.
Savjet: Piletinu izvadite iz hladnjaka sat vremena prije prženja i ostavite na sobnoj temperaturi.
Sastojci
Sastojci
- 1 pile (teško oko 1
- 5-1
- 6 kg)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 poriluka
- 3 korijena pastrnjaka
- 4 komada rebrastog celera
- 500 ml pilećeg temeljca
- 150 g crne leće
- 150 g mladog špinata
- 150 g graška
- sol i papar po želji
Za pesto
- 1 češanj češnjaka
- 50 g mladog špinata
- 20 g svježeg bosiljka
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol po želji