Pečena piletina s crnom lećom, graškom i pestom od špinata

Pečena piletina s crnom lećom, graškom i pestom od špinata
Povezane emisije:Dobar tekUključite se: Utorak 12 Studeni u 16:30 | Srijeda 13 Studeni u 00:00

Opis

Priprema:

1. Začinite pile solju i paprom sa svih strana i iznutra. Pustite da odstoji 10 minuta kako bi sol lagano osušila kožu, zbog čega će postati hrskava.   

2. Zagrijte maslinovo ulje u tavi od lijevanog željeza na srednjoj vatri i pržite piletinu sa svih strana dok ne postane zlatna.    

3. Izvadite piletinu i u istu tavu stavite kriške poriluka, pastrnjaka i celera.

4. Dodajte soli i pecite 5-6 minuta na srednjoj vatri sa stalnim miješanjem dok povrće ne omekša.  

5. Zalijte temeljcem, stavite piletinu na povrće i pokrijte tavu poklopcem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva (ventilator) oko sat vremena.

6. U međuvremenu kuhajte leću u puno slane vode, oko 15-20 minuta. Procijedite i odložite.   

7. Izvadite piletinu iz pećnice, maknite poklopac i u tavu dodajte kuhanu leću i grašak. Dodajte soli. Miješajte i pecite još 10 minuta.

8. Za pesto, napravite pire od češnjaka, špinata, bosiljka, maslinovog ulja i soli (po želji).Stavite u hladnjak.    

9.   Složite piletinu na pladanj za posluživanje. 

10. U tavu dodajte špinat i miješajte dok ne omekša od topline ostalog povrća. Složite povrće na pladanj oko piletine. Poslužite s pestom.  

Savjet: Piletinu izvadite iz hladnjaka sat vremena prije prženja i ostavite na sobnoj temperaturi. 

Sastojci

Sastojci

  • 1 pile (teško oko 1
  • 5-1
  • 6 kg)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 poriluka
  • 3 korijena pastrnjaka
  • 4 komada rebrastog celera
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 150 g crne leće
  • 150 g mladog špinata
  • 150 g graška
  • sol i papar po želji

Za pesto

  • 1 češanj češnjaka
  • 50 g mladog špinata
  • 20 g svježeg bosiljka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • sol po želji

Povezani recepti