Pečena kokoš

Ispeći kokoš vrlo je jednostavno, no mekana, sočna pečena piletina jedna je od onih večera koja stvara osjećaj doma i ugode. Ako prije pečenja kokoš odozgo poškropite limunovim sokom, kožica će biti zlatna, a pečenje će biti ukusnije. 

Zagrijte prethodnu pećnicu na 180 ˚C s ventilacijom. Isperite kokoš, posušite je izvana i iznutra papirnatim kuhinjskim ručnicima te stavite u posudu za pečenje. Prepolovite limun, prelijte kokoš limunovim sokom, a koricu limuna stavite u šupljinu zajedno sa začinskim biljem. Začinite kokoš izvana i iznutra solju, a nožice zavežite koncem otpornim na toplinu.

 

Pecite dok kokoš ne poprimi zlatnu boju, sokovi izađu prozirni kada je probodete čačkalicom u najdeblji dio bataka, a tekućina u šupljini postane smeđa, ne crvena (oko sat vremena, ovisno o veličini). Poslužite vruće, toplo ili na sobnoj temperaturi, ukrasite dodatnim grančicama estragona, peršina, timijana ili ružmarina. Ako ne kanite poslužite unutar tri sata, stavite na hladno do serviranja.

 

Savjeti

U posudu za pečenje ubacite nekoliko krumpira za jednostavan obiteljski obrok ili upotrijebite hladnu piletinu za piknik-sendviče zajedno s ukusnom salatom od hrena ili kao temelj za krepku pitu ili salatu na azijski. 

Za više sjajnih recepata Annabel Langbein posjetite www. annabel-langbein.com

Sastojci

  • Kokoš1 cijela kokoš 2 grančice estragona timijana ili ružmarina plus dodatno za posluživanje 1 limun 1 žličica soli

Priprema