Pečena guska s tradicionalnim nadjevom od krumpira i jabuka

Pečena guska s tradicionalnim nadjevom od krumpira i jabuka

Opis

Prvo napravite nadjev. Krumpire skuhajte u ljusci u kipućoj slanoj vodi. Ogulite ih i dobro zgnječite. U loncu otopite maslac i pirjajte luk na laganoj vatri otprilike 5 minuta. Dodajte jabuke i kuhajte ih dok ne omekšaju, zatim umiješajte pire od krumpira i začinsko bilje. Začinite solju i paprom. Ostavite nadjev da se dobro ohladi.

 

Priprema guske: Prvo dobro očistite gusku. Izvadite prsnu kost za lakše rezanje. Stavite gusku u lonac s iznutricama, lukom, mrkvom, začinskim buketom i paprom. Prekrijte hladnom vodom, pustite da zavrije i kuhajte na laganoj vatri otprilike 2 sata. (Dodajte krilca u temeljac ako želite.)

 

Unutrašnjost guske začinite solju i svježe mljevenim paprom te je ispunite hladnim nadjevom. Pospite malo morske soli po prsima te je utrljajte i u kožicu. Stavite da se peče 2 do 2 i pol sata u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

 

Izvadite posudu iz pećnice 3-4 puta tijekom pečenja i izlijte višak masnoće. (Pohranite tu masnoću u hladnjak – traje mjesecima i odlična je za pečenje ili prženje krumpira.) Kako biste provjerili je li meso pečeno, nožićem ubodite najdeblji dio batka. Sok koji iscuri trebao bi biti bistar; ako je ružičaste boje, mora se još malo peći. Jednom kad je guska pečena, stavite je na pladanj za posluživanje te ostavite u lagano zagrijanoj pećnici dok ne napravite umak.

Sastojci

Guska

  • 1 guska
  • oko 4
  • 5 kg
  • morska sol i svježe mljeveni papar

Umak

  • zapržak
  • temeljac
  • iznutrice (vrat
  • srce i želudac)
  • 1 mali luk
  • 1 mrkva
  • začinski buket – 1 grančica majčine dušice
  • 3 ili 4 stabljike peršina
  • malo celera
  • 6 ili 7 zrna papra

Nadjev

  • 900 g krumpira
  • 50 g maslaca
  • 450 g nasjeckanog luka
  • 450 g jabuka Bramley
  • oguljenih i nasjeckanih
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 1 žlica nasjeckanog matičnjaka
  • (možete dodati i malo narančine korice!)

Povezani recepti