Pecivo na pari punjeno parfeom od šipka

Hidde je već bio u „showu“ Nizozemski slastičari, a nedavno je započeo i svoj vlastiti show : „De Brabander Bakes“ 

Sastojci

  • 500 g brašna za kineska peciva baozi
  • 7 g suhog kvasca
  • 75 g šećera
  • 5 g soli
  • 250 ml vode
  • 175 g žumanjaka
  • 350 g šećera
  • 115 g vode
  • 460 ml vrhnja za šlag
  • 4 g želatine u listićima
  • 120 ml soka od šipka
  • 250 g bazne kreme
  • 150 ml jogurta
  • 150 ml punomasne mlaćenice
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 2 grančice timijana
  • Vinaigrette od šipka:
  • Pola šipka
  • 1 limun
  • Ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • 1 žličica šećera u prahu
  • Dodatne potrepštine: Lonac za kuhanje na pari, ulje za prženje, svježe koštice šipka, papir za pečenje.

Priprema

  • 1. Brašno pomiješajte s kvascem i šećerom. Dodajte malo soli. Polako dolijte vodu i mijesite dok ne dobijete ravnomjernu i gipku smjesu. Ako je tijesto presuho, dodajte još vode. Još dobro umijesite rukom. Tijesto oblikujte u roladu i podijelite ga na 9 jednakih dijelova. Potom tijesto oblikujte u loptice. Loptice od tijesta stavite na komadiće papira za pečenje. Ostavite ih da se dižu oko 1 sat. Loptice od tijesta kuhajte na pari 10 minuta i ostavite da se ohlade.
  • 2. Zagrijte ulje za prženje na 180 °C. Prepolovite peciva i pržite ih dok ne porumene i ne postanu hrskava.
  • 3. Žumanjke prozračno istucite. Šećer i vodu zagrijte do 115 °C. Smanjite brzinu miksera. Šećerni sirup polako ulijte žumanjcima i miksajte dok se krema ne ohladi. Ako vam ostane nešto kreme, možete je smrznuti.
  • 4. Vrhnje za šlag istucite tako da dobijete gustoću jogurta. Želatinu natopite u hladnoj vodi. Zagrijte natopljenu želatinu s nešto neocijeđene vode. Dodajte sok od šipka i promiješajte. Polovicu soka u fazama umiješajte u baznu kremu, a potom u tučeno vrhnje. Parfe stavite u kalup obložen plastičnom folijom i smrznite.
  • 5. Pomiješajte jogurt, mlaćenicu i šećer u prahu. Timijan odvojite od stabljike i nasjeckajte. Umiješajte timijan u umak.
  • 6. Mlaćenicu stavite u cjedilo obloženo gazom i ostavite preko noći da se ocijedi. Ocijeđenu tekućinu pomiješajte s 10% šećera u prahu.
  • 7. Rastvorite šipak tako da lako možete izvaditi koštice. Dodajte sok 1 limuna, malo maslinova ulja i šećer u prahu.
  • 8. Na tanjuru napravite krug od vinaigrettea od šipka. Kalupom za rezanje tijesta izrežite parfe tako da bude iste veličine kao donja polovica peciva. Stavite parfe na pecivo i dodajte umak od jogurta i mlaćenice. Prekrijte gornjom polovicom peciva.

Povezani recepti

Vidi sve