Pecivo na pari punjeno parfeom od šipka

Pecivo na pari punjeno parfeom od šipka

Opis

Pecivo kuhano na pari

Brašno pomiješajte s kvascem i šećerom. Dodajte malo soli. Polako dolijte vodu i mijesite dok ne dobijete ravnomjernu i gipku smjesu. Ako je tijesto presuho, dodajte još vode. Još dobro umijesite rukom. Tijesto oblikujte u roladu i podijelite ga na 9 jednakih dijelova. Potom tijesto oblikujte u loptice. Loptice od tijesta stavite na komadiće papira za pečenje. Ostavite ih da se dižu oko 1 sat. Loptice od tijesta kuhajte na pari 10 minuta i ostavite da se ohlade.

Zagrijte ulje za prženje na 180 °C. Prepolovite peciva i pržite ih dok ne porumene i ne postanu hrskava.

 

Bazna krema

Žumanjke prozračno istucite. Šećer i vodu zagrijte do 115 °C. Smanjite brzinu miksera. Šećerni sirup polako ulijte žumanjcima i miksajte dok se krema ne ohladi. Ako vam ostane nešto kreme, možete je smrznuti.

 

Parfe

Vrhnje za šlag istucite tako da dobijete gustoću jogurta. Želatinu natopite u hladnoj vodi. Zagrijte natopljenu želatinu s nešto neocijeđene vode. Dodajte sok od šipka i promiješajte. Polovicu soka u fazama umiješajte u baznu kremu, a potom u tučeno vrhnje. Parfe stavite u kalup obložen plastičnom folijom i smrznite.

 

Umak od jogurta i mlaćenice

Pomiješajte jogurt, mlaćenicu i šećer u prahu. Timijan odvojite od stabljike i nasjeckajte. Umiješajte timijan u umak.

Mlaćenicu stavite u cjedilo obloženo gazom i ostavite preko noći da se ocijedi. Ocijeđenu tekućinu pomiješajte s 10% šećera u prahu.

 

Vinaigrette od šipka

Rastvorite šipak tako da lako možete izvaditi koštice. Dodajte sok 1 limuna, malo maslinova ulja i šećer u prahu.

 

Dovršetak

Na tanjuru napravite krug od vinaigrettea od šipka. Kalupom za rezanje tijesta izrežite parfe tako da bude iste veličine kao donja polovica peciva. Stavite parfe na pecivo i dodajte umak od jogurta i mlaćenice. Prekrijte gornjom polovicom peciva.

Sastojci

Pecivo kuhano na pari

  • 500 g brašna za kineska peciva baozi
  • 7 g suhog kvasca
  • 75 g šećera
  • 5 g soli
  • 250 ml vode

Bazna krema

  • 175 g žumanjaka
  • 350 g šećera
  • 115 g vode

Parfe od šipka

  • 460 ml vrhnja za šlag
  • 4 g želatine u listićima
  • 120 ml soka od šipka
  • 250 g bazne kreme

Umak od jogurta i mlaćenice

  • 150 ml jogurta
  • 150 ml punomasne mlaćenice
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 2 grančice timijana

Vinaigrette od šipka

  • pola šipka
  • 1 limun
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • 1 žličica šećera u prahu

Dodatne potrepštine

  • Lonac za kuhanje na pari
  • ulje za prženje
  • svježe koštice šipka
  • papir za pečenje.

Povezani recepti