Pecivo na pari punjeno parfeom od šipka
Recept iz: Hidde de Brabander

Hidde je već bio u „showu“ Nizozemski slastičari, a nedavno je započeo i svoj vlastiti show : „De Brabander Bakes“
Sastojci
- 500 g brašna za kineska peciva baozi
- 7 g suhog kvasca
- 75 g šećera
- 5 g soli
- 250 ml vode
- 175 g žumanjaka
- 350 g šećera
- 115 g vode
- 460 ml vrhnja za šlag
- 4 g želatine u listićima
- 120 ml soka od šipka
- 250 g bazne kreme
- 150 ml jogurta
- 150 ml punomasne mlaćenice
- 1 žlica šećera u prahu
- 2 grančice timijana
- Vinaigrette od šipka:
- Pola šipka
- 1 limun
- Ekstradjevičansko maslinovo ulje
- 1 žličica šećera u prahu
- Dodatne potrepštine: Lonac za kuhanje na pari, ulje za prženje, svježe koštice šipka, papir za pečenje.
Priprema
- 1. Brašno pomiješajte s kvascem i šećerom. Dodajte malo soli. Polako dolijte vodu i mijesite dok ne dobijete ravnomjernu i gipku smjesu. Ako je tijesto presuho, dodajte još vode. Još dobro umijesite rukom. Tijesto oblikujte u roladu i podijelite ga na 9 jednakih dijelova. Potom tijesto oblikujte u loptice. Loptice od tijesta stavite na komadiće papira za pečenje. Ostavite ih da se dižu oko 1 sat. Loptice od tijesta kuhajte na pari 10 minuta i ostavite da se ohlade.
- 2. Zagrijte ulje za prženje na 180 °C. Prepolovite peciva i pržite ih dok ne porumene i ne postanu hrskava.
- 3. Žumanjke prozračno istucite. Šećer i vodu zagrijte do 115 °C. Smanjite brzinu miksera. Šećerni sirup polako ulijte žumanjcima i miksajte dok se krema ne ohladi. Ako vam ostane nešto kreme, možete je smrznuti.
- 4. Vrhnje za šlag istucite tako da dobijete gustoću jogurta. Želatinu natopite u hladnoj vodi. Zagrijte natopljenu želatinu s nešto neocijeđene vode. Dodajte sok od šipka i promiješajte. Polovicu soka u fazama umiješajte u baznu kremu, a potom u tučeno vrhnje. Parfe stavite u kalup obložen plastičnom folijom i smrznite.
- 5. Pomiješajte jogurt, mlaćenicu i šećer u prahu. Timijan odvojite od stabljike i nasjeckajte. Umiješajte timijan u umak.
- 6. Mlaćenicu stavite u cjedilo obloženo gazom i ostavite preko noći da se ocijedi. Ocijeđenu tekućinu pomiješajte s 10% šećera u prahu.
- 7. Rastvorite šipak tako da lako možete izvaditi koštice. Dodajte sok 1 limuna, malo maslinova ulja i šećer u prahu.
- 8. Na tanjuru napravite krug od vinaigrettea od šipka. Kalupom za rezanje tijesta izrežite parfe tako da bude iste veličine kao donja polovica peciva. Stavite parfe na pecivo i dodajte umak od jogurta i mlaćenice. Prekrijte gornjom polovicom peciva.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Voćni tart sa želatinom
Recepti Lora i Stoyan
Čokoladna torta s keksima
Recepti Lora i Stoyan
Semifredo sa smokvama, kadaifom i orasima
Recepti Lora i Stoyan
Griz
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke sa zelenim umakom i sirom
Recepti Lora i Stoyan
Saralija
Recepti Lora i Stoyan
Kuglice od uskršnjeg kruha s domaćim namazom od čokolade
Recepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega