Opis
Pecivo kuhano na pari
Brašno pomiješajte s kvascem i šećerom. Dodajte malo soli. Polako dolijte vodu i mijesite dok ne dobijete ravnomjernu i gipku smjesu. Ako je tijesto presuho, dodajte još vode. Još dobro umijesite rukom. Tijesto oblikujte u roladu i podijelite ga na 9 jednakih dijelova. Potom tijesto oblikujte u loptice. Loptice od tijesta stavite na komadiće papira za pečenje. Ostavite ih da se dižu oko 1 sat. Loptice od tijesta kuhajte na pari 10 minuta i ostavite da se ohlade.
Zagrijte ulje za prženje na 180 °C. Prepolovite peciva i pržite ih dok ne porumene i ne postanu hrskava.
Bazna krema
Žumanjke prozračno istucite. Šećer i vodu zagrijte do 115 °C. Smanjite brzinu miksera. Šećerni sirup polako ulijte žumanjcima i miksajte dok se krema ne ohladi. Ako vam ostane nešto kreme, možete je smrznuti.
Parfe
Vrhnje za šlag istucite tako da dobijete gustoću jogurta. Želatinu natopite u hladnoj vodi. Zagrijte natopljenu želatinu s nešto neocijeđene vode. Dodajte sok od šipka i promiješajte. Polovicu soka u fazama umiješajte u baznu kremu, a potom u tučeno vrhnje. Parfe stavite u kalup obložen plastičnom folijom i smrznite.
Umak od jogurta i mlaćenice
Pomiješajte jogurt, mlaćenicu i šećer u prahu. Timijan odvojite od stabljike i nasjeckajte. Umiješajte timijan u umak.
Mlaćenicu stavite u cjedilo obloženo gazom i ostavite preko noći da se ocijedi. Ocijeđenu tekućinu pomiješajte s 10% šećera u prahu.
Vinaigrette od šipka
Rastvorite šipak tako da lako možete izvaditi koštice. Dodajte sok 1 limuna, malo maslinova ulja i šećer u prahu.
Dovršetak
Na tanjuru napravite krug od vinaigrettea od šipka. Kalupom za rezanje tijesta izrežite parfe tako da bude iste veličine kao donja polovica peciva. Stavite parfe na pecivo i dodajte umak od jogurta i mlaćenice. Prekrijte gornjom polovicom peciva.
Sastojci
Pecivo kuhano na pari
- 500 g brašna za kineska peciva baozi
- 7 g suhog kvasca
- 75 g šećera
- 5 g soli
- 250 ml vode
Bazna krema
- 175 g žumanjaka
- 350 g šećera
- 115 g vode
Parfe od šipka
- 460 ml vrhnja za šlag
- 4 g želatine u listićima
- 120 ml soka od šipka
- 250 g bazne kreme
Umak od jogurta i mlaćenice
- 150 ml jogurta
- 150 ml punomasne mlaćenice
- 1 žlica šećera u prahu
- 2 grančice timijana
Vinaigrette od šipka
- pola šipka
- 1 limun
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
- 1 žličica šećera u prahu
Dodatne potrepštine
- Lonac za kuhanje na pari
- ulje za prženje
- svježe koštice šipka
- papir za pečenje.