Opis
- Zagrijte pećnicu na 200 C.
- Izmiješajte maslac, češnjak, đumbir, estragon i zest limuna u manjoj zdjeli; začinite sa soli i paprom.
- Odvojite kožicu od mesa pileta tako da nježno gurate prste između kože i mesa, pazite da koža ne pukne. Rukama stavljajte maslac ispod kožice u ravnomjernom sloju.
- Pile prebacite u lim za pečenje i razbacajte luk oko pileta. Utrljajte malo ulje po koži i batacima, te začinite.
- Pecite otprilike 1½ sat ili dok pile ne bude gotovo. Pile je gotovo kada sokovi iz njega postanu prozirni bez ružičastih tragova, ako s štapićem ubodete najdeblji dio u predjelu oko bataka. Prebacite na drvenu podlogu da malo opusti. Luk prebacite u vruću zdjelu za serviranje.
- Za umak, pospite malo brašna po ostatcima masti od pečenja i miješajte dok se ne sjedini. Uspite vino i temeljac i miješajte iznad srednje jake vatre ili dok ne zgusne i postane glatko. Umiješajte žele od crvenog ribiza, Worcestershire umak i malo smeđeg umaka u granulama. Procijedite u drugu posudu, umiješajte estragon i začinite sa soli i paprom.
- Razrežite pile i poslužite s lukom i umakom.
Sastojci
- 50 g maslaca, mekanog
- 1 češanj češnjaka, drobljenog
- 1 puna žličica sitno nasjeckanog svježeg đumbira
- 15 g sjeckanog svježeg estargona
- ½ limuna, samo naribani zest
- 1 očišćeno pile, otprilike 1.8–2 kg
- 2 velika luka, narezanog na veće komade
- 15–30 ml biljnog ulja
- sol i svježe mljeveni crni papar
Za umak:
- 45 g brašna
- 100 ml suhog bijelog vina
- 500 ml pilećeg temeljca
- 15 g želea od crvenog ribiza
- malo Worcestershire umaka (po želji)
- malo smeđeg umaka u granulama (po želji)
- 15 g svježeg sjeckanog estragona
- sol i svježe mljeveni crni papar