Opis

  1. Zagrijte pećnicu na 200 C.
  2. Izmiješajte maslac, češnjak, đumbir, estragon i zest limuna u manjoj zdjeli; začinite sa soli i paprom.
  3. Odvojite kožicu od mesa pileta tako da nježno gurate prste između kože i mesa, pazite da koža ne pukne. Rukama stavljajte maslac ispod kožice u ravnomjernom sloju.
  4. Pile prebacite u lim za pečenje i razbacajte luk oko pileta. Utrljajte malo ulje po koži i batacima, te začinite.
  5. Pecite otprilike 1½ sat ili dok pile ne bude gotovo. Pile je gotovo kada sokovi iz njega postanu prozirni bez ružičastih tragova, ako s štapićem ubodete najdeblji dio u predjelu oko bataka. Prebacite na drvenu podlogu da malo opusti. Luk prebacite u vruću zdjelu za serviranje.
  6. Za umak, pospite malo brašna po ostatcima masti od pečenja i miješajte dok se ne sjedini. Uspite vino i temeljac i miješajte iznad srednje jake vatre ili dok ne zgusne i postane glatko. Umiješajte žele od crvenog ribiza, Worcestershire umak i malo smeđeg umaka u granulama. Procijedite u drugu posudu, umiješajte estragon i začinite sa soli i paprom.
  7. Razrežite pile i poslužite s lukom i umakom.

Sastojci

  • 50 g maslaca, mekanog
  • 1 češanj češnjaka, drobljenog
  • 1 puna žličica sitno nasjeckanog svježeg đumbira
  • 15 g  sjeckanog svježeg estargona
  • ½ limuna, samo naribani zest
  • 1 očišćeno pile, otprilike 1.8–2 kg
  • 2 velika luka, narezanog na veće komade
  • 15–30 ml biljnog ulja
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Za umak:

  • 45 g brašna
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 15 g želea od crvenog ribiza
  • malo Worcestershire umaka (po želji)
  • malo smeđeg umaka u granulama (po želji)
  • 15 g svježeg sjeckanog estragona
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Povezani recepti