Lora Naydenova rođena u Sofiji (Bugarska).
Diplomirala je na Visokoj školi za turizam u Sofiji, a specijalizirala se u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Španjolskoj. Dosad je radila za Fair Play, internacionalni lanac hotela i restorana, te u Flowers Family restoranu kao zamjenica glavnog kuhara. 

Stoyan Seymenski rođen je u Plovdivu (Bugarska).
Diplomirao je na Visokoj tehničkoj školi John Atanasov te na Fakultetu prehrambenih tehnologija u Plovdivu. Styan je bivši član nogometnog kluba PFC „Botev Plovdiv“, a kuhanjem se bavi profesionalno već 13 godina. Dosad je radio u restoranu Američka kuća u nekadašnjem Hotelu Kempinski-Zografski. Uz to, bio je glavni kuhar u restoranu Pastarito  te u lancu restorana Fancy.

Sastojci

  • 1 pile (1.8 kg)
  • 2 luka
  • 5 češnja češnjaka
  • 200 ml svijetlog sojinog umaka (manje slanog)
  • 100 ml crvenog vinskog octa
  • 1 žličica crnog papra u zrnu
  • 2-3 lovorova lista
  • 3-4 žlice meda

Priprema

  • 1. Očistite pile i stavite ga u duboku keramičku posudu za pečenje s poklopcem.
  • 2. Sitno nasjeckajte češnjak.
  • 3. Krupno narežite luk.
  • 4. U posudi pomiješajte ocat, sojin umak, lovorov list i papriku.
  • 5. Dodajte češnjak i luk. Prema potrebi, dodajte još sojinog umaka.
  • 6. Prelijte preko cijelog pileta i ostavite ga da se marinira najmanje 4 sata ili preko noći.
  • 7. Pecite 1 sat u poklopljenoj keramičkoj posudi u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
  • 8. Pile izvadite na protvan. Umak stavite u posudu i na srednjoj vatri kuhajte dok ne ispari do pola količine.
  • 9. Umiješajte med.
  • 10. Vratite pile u keramičku posudu, premažite ga umakom s medom i pecite još 15 - 20 minuta kako bi se stvorila ukusna hrskava korica.
  • Savjet:
  • 1. Želite li jači okus papra, zgnječite zrna netom prije nego što ćete ih dodati u marinadu.
  • * Temperatura pečenja odnosi se na ventilatorske pećnice. U slučaju da koristite običnu pećnicu ili je ventilator isključen, pecite na 200 stupnjeva.

Povezani recepti

Vidi sve