Pečeno pile Adobo
Recept iz: Lora i Stoyan
Lora Naydenova rođena u Sofiji (Bugarska).
Diplomirala je na Visokoj školi za turizam u Sofiji, a specijalizirala se u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Španjolskoj. Dosad je radila za Fair Play, internacionalni lanac hotela i restorana, te u Flowers Family restoranu kao zamjenica glavnog kuhara.
Stoyan Seymenski rođen je u Plovdivu (Bugarska).
Diplomirao je na Visokoj tehničkoj školi John Atanasov te na Fakultetu prehrambenih tehnologija u Plovdivu. Styan je bivši član nogometnog kluba PFC „Botev Plovdiv“, a kuhanjem se bavi profesionalno već 13 godina. Dosad je radio u restoranu Američka kuća u nekadašnjem Hotelu Kempinski-Zografski. Uz to, bio je glavni kuhar u restoranu Pastarito te u lancu restorana Fancy.
Sastojci
- 1 pile (1.8 kg)
- 2 luka
- 5 češnja češnjaka
- 200 ml svijetlog sojinog umaka (manje slanog)
- 100 ml crvenog vinskog octa
- 1 žličica crnog papra u zrnu
- 2-3 lovorova lista
- 3-4 žlice meda
Priprema
- 1. Očistite pile i stavite ga u duboku keramičku posudu za pečenje s poklopcem.
- 2. Sitno nasjeckajte češnjak.
- 3. Krupno narežite luk.
- 4. U posudi pomiješajte ocat, sojin umak, lovorov list i papriku.
- 5. Dodajte češnjak i luk. Prema potrebi, dodajte još sojinog umaka.
- 6. Prelijte preko cijelog pileta i ostavite ga da se marinira najmanje 4 sata ili preko noći.
- 7. Pecite 1 sat u poklopljenoj keramičkoj posudi u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
- 8. Pile izvadite na protvan. Umak stavite u posudu i na srednjoj vatri kuhajte dok ne ispari do pola količine.
- 9. Umiješajte med.
- 10. Vratite pile u keramičku posudu, premažite ga umakom s medom i pecite još 15 - 20 minuta kako bi se stvorila ukusna hrskava korica.
- Savjet:
- 1. Želite li jači okus papra, zgnječite zrna netom prije nego što ćete ih dodati u marinadu.
- * Temperatura pečenja odnosi se na ventilatorske pećnice. U slučaju da koristite običnu pećnicu ili je ventilator isključen, pecite na 200 stupnjeva.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju