Pečeni tart od čokolade, kave i karamele
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- Tijesto:
- 208g običnog brašna
- 1 tsp sode bikarbone
- 183g maslaca
- 130g sitnog (kotač) šećera
- 5g morske soli
- Meringa s lješnjacima:
- 150g tostiranih lješnjaka,narezanih
- 300g ili 12 bjelanjaka
- 240g sitnog (kotač) šećera
- prstohvat vinskog praška za pecivo
- 90g brašna od lješnjaka / mljeveno
- 90g bademovog brašna
- 240g šećera u prahu
- 6 žlica škrobnog brašna
- šećer u prahu, za posipanje
- Čokoladni nadjev:
- 50g običnog brašna
- 100g tamne čokolade visoke kvalitete (80% kakaa)
- 10g Nizozemski obrađen kakao u prahu
- 15g instant kave u granulama
- 120g maslaca
- 180g ili 3 cijela jaja
- 128g sitnog (kotač) šećera
Priprema
- 1. U zdjelu prosijte brašno i sodu bikarbonu.
- 2. U zdjelu samostojećeg miksera stavite maslac i šećer, te prikladnim nastavkom miksajte dok ne postane lagano i pahuljasto. Dodajte prosijane sastojke i sol, te miksajte na sporoj brzini dok se ne sjedine.
- 3. Tijesto stavite između dva silikonska podloška ili papira za pečenje i razvaljajte na debljinu od 3 mm.
- 4. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok se ne ohladi.
- 5. Narežite na željenu veličinu i stavite na lim obložen papirom za pečenje, zatim pecite na 165˚C oko 12-15 minuta.
- 6. Pećnicu zagrijte na 160˚C. Tostirajte lješnjake u pećnici na 12-15 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju. Uklonite ljuske s lješnjaka tako da ih protrljate. Kada se ohlade, grubo ih nasjeckajte i ostavite sa strane za posipanje.
- 7. U zdjelu samostojećeg miksera s adekvatnim nastavkom, miksajte bjelanjke s trećinom sitnog šećera i vinskim praškom za pecivo. Kada se pojave srednje čvrsti vrhovi, postupno dodajte preostali sitni šećer i nastavite miksati dok se šećer ne sjedini.
- 8. Zajedno prosijte brašno od lješnjaka, badema, šećer u prahu i škrobno brašno; ako vam u situ ostanu sitni komadići, također ih stavite u smjesu. Gumenom lopaticom pomiješajte prosijane sastojke za meringu.
- 9. Namastite kalupe za tart veličine 8 x 80 mm (ili kružne kalupe za pečena jaja) i stavite ih na obloženi lim za pečenje; po želji možete napraviti i jedan veliki tart. Pripremljenu smjesu za tart prebacite u dresir vrećicu koja ima nastavak s otvorom od 10-12 mm, te istisnite tanki sloj na dno kalupa za tart. Još malo istisnite uz rub kalupa za tart, kako biste dobili oblik tart školjke (to možete napraviti i uz pomoć žlice).
- 10. Po vrhu pospite sa šećerom u prahu i nasjeckanim lješnjacima. Meringu pecite u ventilacijskoj pećnici na 160˚C oko 20 minuta ili dok ne poprimi nježnu zlatno smeđu boju, te je tvrdo na dodir.
- 11. Dok je meringa još topla, nožem prođite između meringe i kalupa, kako biste odvojili kalup. Meringu možete čuvati i do dva dana u hermetički zatvorenoj posudi ili je možete zamrznuti do jednog mjeseca.
- 12. U zdjelu prosijte brašno. Pećnicu zagrijte na 180˚C. U mikrovalnoj pećnici zajedno rastopite tamnu čokoladu, kakao u prahu, kavu i maslac ili u zdjeli iznad lonca s kipućom vodom, uz neprestano miješanje.
- 13. U odvojenoj zdjeli ručno miksajte jaja i šećer. Čokoladnu smjesu umiješajte u smjesu s jajima, zatim umiješajte i prosijano brašno.
- 14. Nastavite nježno miješati dok se sve ne sjedini. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup za tart i pecite na 180˚C, otprilike 10 minuta u ventilacijskoj pećnici.
- 15. Preostalu meringu istisnite na vrh i nastavite peći.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Voćni tart sa želatinom
Recepti Lora i Stoyan
Čokoladna torta s keksima
Recepti Lora i Stoyan
Semifredo sa smokvama, kadaifom i orasima
Recepti Lora i Stoyan
Griz
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke sa zelenim umakom i sirom
Recepti Lora i Stoyan
Saralija
Recepti Lora i Stoyan
Kuglice od uskršnjeg kruha s domaćim namazom od čokolade
Recepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega