Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • Tijesto:
  • 208g običnog brašna
  • 1 tsp sode bikarbone
  • 183g maslaca
  • 130g sitnog (kotač) šećera
  • 5g morske soli
  • Meringa s lješnjacima:
  • 150g tostiranih lješnjaka,narezanih
  • 300g ili 12 bjelanjaka
  • 240g sitnog (kotač) šećera
  • prstohvat vinskog praška za pecivo
  • 90g brašna od lješnjaka / mljeveno
  • 90g bademovog brašna
  • 240g šećera u prahu
  • 6 žlica škrobnog brašna
  • šećer u prahu, za posipanje
  • Čokoladni nadjev:
  • 50g običnog brašna
  • 100g tamne čokolade visoke kvalitete (80% kakaa)
  • 10g Nizozemski obrađen kakao u prahu
  • 15g instant kave u granulama
  • 120g maslaca
  • 180g ili 3 cijela jaja
  • 128g sitnog (kotač) šećera

Priprema

  • 1. U zdjelu prosijte brašno i sodu bikarbonu.
  • 2. U zdjelu samostojećeg miksera stavite maslac i šećer, te prikladnim nastavkom miksajte dok ne postane lagano i pahuljasto. Dodajte prosijane sastojke i sol, te miksajte na sporoj brzini dok se ne sjedine.
  • 3. Tijesto stavite između dva silikonska podloška ili papira za pečenje i razvaljajte na debljinu od 3 mm.
  • 4. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok se ne ohladi.
  • 5. Narežite na željenu veličinu i stavite na lim obložen papirom za pečenje, zatim pecite na 165˚C oko 12-15 minuta.
  • 6. Pećnicu zagrijte na 160˚C. Tostirajte lješnjake u pećnici na 12-15 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju. Uklonite ljuske s lješnjaka tako da ih protrljate. Kada se ohlade, grubo ih nasjeckajte i ostavite sa strane za posipanje.
  • 7. U zdjelu samostojećeg miksera s adekvatnim nastavkom, miksajte bjelanjke s trećinom sitnog šećera i vinskim praškom za pecivo. Kada se pojave srednje čvrsti vrhovi, postupno dodajte preostali sitni šećer i nastavite miksati dok se šećer ne sjedini.
  • 8. Zajedno prosijte brašno od lješnjaka, badema, šećer u prahu i škrobno brašno; ako vam u situ ostanu sitni komadići, također ih stavite u smjesu. Gumenom lopaticom pomiješajte prosijane sastojke za meringu.
  • 9. Namastite kalupe za tart veličine 8 x 80 mm (ili kružne kalupe za pečena jaja) i stavite ih na obloženi lim za pečenje; po želji možete napraviti i jedan veliki tart. Pripremljenu smjesu za tart prebacite u dresir vrećicu koja ima nastavak s otvorom od 10-12 mm, te istisnite tanki sloj na dno kalupa za tart. Još malo istisnite uz rub kalupa za tart, kako biste dobili oblik tart školjke (to možete napraviti i uz pomoć žlice).
  • 10. Po vrhu pospite sa šećerom u prahu i nasjeckanim lješnjacima. Meringu pecite u ventilacijskoj pećnici na 160˚C oko 20 minuta ili dok ne poprimi nježnu zlatno smeđu boju, te je tvrdo na dodir.
  • 11. Dok je meringa još topla, nožem prođite između meringe i kalupa, kako biste odvojili kalup. Meringu možete čuvati i do dva dana u hermetički zatvorenoj posudi ili je možete zamrznuti do jednog mjeseca.
  • 12. U zdjelu prosijte brašno. Pećnicu zagrijte na 180˚C. U mikrovalnoj pećnici zajedno rastopite tamnu čokoladu, kakao u prahu, kavu i maslac ili u zdjeli iznad lonca s kipućom vodom, uz neprestano miješanje.
  • 13. U odvojenoj zdjeli ručno miksajte jaja i šećer. Čokoladnu smjesu umiješajte u smjesu s jajima, zatim umiješajte i prosijano brašno.
  • 14. Nastavite nježno miješati dok se sve ne sjedini. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup za tart i pecite na 180˚C, otprilike 10 minuta u ventilacijskoj pećnici.
  • 15. Preostalu meringu istisnite na vrh i nastavite peći.

Povezani recepti

Vidi sve