Način pripreme

Oljuštite, očistite i operite škampe te meso stavite po strani. Uklonite šiljke s repnih peraja. Ostavite po strani.

Zagrijte ulje u loncu debelog dna na jakoj vatri. Kad je ulje vruće, dodajte listove curryja,  luk, đumbir, češnjak i čilije.

Miješajte dok luk ne postane proziran. Dodajte maslac i smjesta smanjite vatru da maslac ne zagori.

Kad se maslac rastopi, dodajte šećer, riblju umak, sojin umak  umak od kamenica, papar, sol i promiješajte da se poveže.

Smanjite vatru, prekrijte lonac poklopcem i ostavite da krčka oko 45 minuta, povremeno miješajući.

Dok se umak kuha, pripremite ukrase.

Kad je ukras pripremljen, začinite škampe solju i paprom te protresite da se oblože.

Zagrijte ulje u woku na jakoj vatri. Kad se ulje počne dimiti, dodajte škampe jednog po jednog.  

Pržite ih dok škampi ne postanu hrskavi i kuhani u sredini te se pobrinite da ulje ostane dovoljno vruće da se škampi ne prekuhaju u ulju.

Izvadite škampe iz tave i stavite ih u zdjelu.

Isprepletite po dva škampa pa ih položite na tanjur za serviranje. Ponovite s preostalim škampima.

Uzmite malu porciju umaka i žlicom prelijte svaki škamp.

Za ukrašavanje, svaki škamp posipajte malom količinom smjese luka i kokosa, malo čilija, prženog lika, nekoliko suzica pomela i nešto lišća curryja za posluživanje.

 

Ukrasi

Ogulite pomelo tako da prerežete svaki kraj i preostalu koru odvojite prstima. Zatim razdvojite svaku krišku.

U svakoj kriški odvojite meso I izvadite kratke suzice ili perle kojima ćete posipati dovršeno jelo.

Zagrijte ulje u tavi. Kad postane vruće, dodajte crveni luk i pržite dok ne posmeđi i ne postane hrskav.  

Maknite s vatre i ostavite da se hladi.

Pomiješajte kokos i luk zajedno.

Sastojci

  • 100ml biljnog ulja
  • 1 grančica listova curryja
  • 6 glavica luka, vrlo sitno sjeckana
  • 15cm gomolja đumbira, tanko sjeckana
  • 3 češnja češnjaka, zdrobljena i sitno sjeckana
  • 3 duga crvena čilija, sitno sjeckana
  • 150g maslaca
  • 1 žlica bijelog šećera
  • 1 žlica ribljeg umaka
  • 1 žlica laganog sojinog umaka
  • 1 žlica tamnog sojinog umaka
  • 1 žlica umaka od kamenica
  • 3 žličica crnog papra grubo mljevenog
  • soli prema ukusu
  • 10-12 škampa
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • 100ml biljnog ulja
  • Za ukras:
  • 1 pomelo
  • 1 srednji crveni luk, tanko narezan
  • 64 g svježe ribanog kokosa
  • 2 crvena čilija, narezani na trake, uklonjenih sjemenki
  • 2 vezice lišća curryja

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve