Pečeni račići s bananom s crnim paprom i umakom od listova curryja
Recept iz: Peter Kuruvita
Način pripreme
Oljuštite, očistite i operite škampe te meso stavite po strani. Uklonite šiljke s repnih peraja. Ostavite po strani.
Zagrijte ulje u loncu debelog dna na jakoj vatri. Kad je ulje vruće, dodajte listove curryja, luk, đumbir, češnjak i čilije.
Miješajte dok luk ne postane proziran. Dodajte maslac i smjesta smanjite vatru da maslac ne zagori.
Kad se maslac rastopi, dodajte šećer, riblju umak, sojin umak umak od kamenica, papar, sol i promiješajte da se poveže.
Smanjite vatru, prekrijte lonac poklopcem i ostavite da krčka oko 45 minuta, povremeno miješajući.
Dok se umak kuha, pripremite ukrase.
Kad je ukras pripremljen, začinite škampe solju i paprom te protresite da se oblože.
Zagrijte ulje u woku na jakoj vatri. Kad se ulje počne dimiti, dodajte škampe jednog po jednog.
Pržite ih dok škampi ne postanu hrskavi i kuhani u sredini te se pobrinite da ulje ostane dovoljno vruće da se škampi ne prekuhaju u ulju.
Izvadite škampe iz tave i stavite ih u zdjelu.
Isprepletite po dva škampa pa ih položite na tanjur za serviranje. Ponovite s preostalim škampima.
Uzmite malu porciju umaka i žlicom prelijte svaki škamp.
Za ukrašavanje, svaki škamp posipajte malom količinom smjese luka i kokosa, malo čilija, prženog lika, nekoliko suzica pomela i nešto lišća curryja za posluživanje.
Ukrasi
Ogulite pomelo tako da prerežete svaki kraj i preostalu koru odvojite prstima. Zatim razdvojite svaku krišku.
U svakoj kriški odvojite meso I izvadite kratke suzice ili perle kojima ćete posipati dovršeno jelo.
Zagrijte ulje u tavi. Kad postane vruće, dodajte crveni luk i pržite dok ne posmeđi i ne postane hrskav.
Maknite s vatre i ostavite da se hladi.
Pomiješajte kokos i luk zajedno.
Sastojci
- 100ml biljnog ulja
- 1 grančica listova curryja
- 6 glavica luka, vrlo sitno sjeckana
- 15cm gomolja đumbira, tanko sjeckana
- 3 češnja češnjaka, zdrobljena i sitno sjeckana
- 3 duga crvena čilija, sitno sjeckana
- 150g maslaca
- 1 žlica bijelog šećera
- 1 žlica ribljeg umaka
- 1 žlica laganog sojinog umaka
- 1 žlica tamnog sojinog umaka
- 1 žlica umaka od kamenica
- 3 žličica crnog papra grubo mljevenog
- soli prema ukusu
- 10-12 škampa
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 100ml biljnog ulja
- Za ukras:
- 1 pomelo
- 1 srednji crveni luk, tanko narezan
- 64 g svježe ribanog kokosa
- 2 crvena čilija, narezani na trake, uklonjenih sjemenki
- 2 vezice lišća curryja
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Peter Kuruvita
Pirjana govedina sa zelenim chillijem sa žara
Recepti Peter Kuruvita
Svinjetina sa salsom od arbóla
Recepti Peter Kuruvita
Kokosov sladoled s ananasom u karameli i chillijem
Recepti Peter Kuruvita
Piletina sa žara s meksičkom uličnom salatom
Recepti Peter Kuruvita
Janjetina na žaru sa zelenim moléom
Recepti Peter Kuruvita
Meksička juha od pinto graha
Recepti Peter Kuruvita
Nopale juha
Recepti Peter Kuruvita
Koktel s kozicama – kao u segmentu
Recepti Peter Kuruvita
Gordite od kozica s umakom „povratak u život“
Recepti Peter Kuruvita
Sirove Jakobove kapice