Pečeni plodovi mora
Recept iz: Guy Turland
Guy Turland je školovani kuhar, vlasnik restorana i karizmatični domaćin kulinarske emisije "Plodovi Bondija s Guyom Turlandom". Iako je porijeklom iz Bowrala, Guy se preselio u Bondi kako bi nastavio svoje školovanje za kuhara 2003. Po završetku, dobio je priliku za posao u nekoliko vrhunskih kuhinja diljem Sydneyja, uključujući i onu u restoranu Est., koji je proglašen australskim restoranom godine.
Njegovi recepti crpe se iz vlastitih životnih očekivanja, uključuj sezonske i lokalne proizvode koji su zdravi, ukusni i probuđuju paletu okusa svih ljubitelja hrane. Guy slavi hranu, surfanje i putovanja po najnevjerojatnijim mjestima u Australiji i šire. Njegova autentična osobnost pomaže rastopiti barijere koje kuhanje ponekad čine zastrašujućim, a njegova su jela dizajnirana tako da ih svatko može replicirati kod kuće.
Sastojci
- 1 litra pilećeg temeljca
- 750 ml bijeloga vina
- 2 lista lovora
- prstohvat šafranovih niti
- 6 limuna
- 4 mala kipfler krumpira, oguljena i prepolovljena
- 1 cijela lukovica češnjaka, zgnječena i razbijena u češnjeve
- 1 mali crveni chilli, nasitno nasjeckan
- 4 školjke
- 4 dagnje
- 1 šalica morske trave, npr. nori ili kombu (po izboru)
- 2 luka, narezana
- 2 klipa kukuruza, očišćena i poprijeko narezana
- 1 svežanj majčine dušice, lišće natrgano
- 4 jakove kapice, u zatvorenoj školjki
- 4 kozice (po izboru), neoguljene
- 4 ostrige (po izboru), očišćene
- 150 g maslaca
- ⅓ šalice pešina, nasjeckanog lišća
- ⅓ šalice estragona, nasjeckanog lišća
- tostirane pogačice s kvascem, za serviranje
- 1 šalica makadamije aioli
Priprema
- 1. U veliki lonac stavite temeljac, vino, lovor, šafran i 3 prepolovljena limuna. Na jakoj vatri dovedite do ključanja.
- 2. Dodajte krumpir, češnjak i chilli. Pokolopite i kuhajte 3 minute. Dodajte školjke, dagnje, morsku travu (ako je koristite), luk, kukuruz i majčinu dušicu i kuhajte 8–10 minuta, dok kukuruz ne omekša.
- 3. Dodajte jakove kapice, kozice, ostrige (ako ih koristiite), maslac, peršin i estragon. Začinite solju i paprom i kuhajte 5 minuta. Koristite žlicu s prorezima da izvadite sve dobre dodatke iz lonca i aranžirajte ih na pladnju ili u velikoj zdjeli za serviranje nasred stola.
- 4.Poslužitie s preostalim limunima, narezanima na kriške, tostiranim pogačicama s kvascem i aiolijem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)