Pečeni pileći bataci
Recept iz: Guy Turland
Da napravite marinadu, stavite sve sastojke u procesor i miksajte dok se ne stope.
Stavite pile u posudu za pečenje ili plastičnu vrećicu na zatvaranje. Ulijte marinadu i utrljajte je u pile. Pokrijte ili zatvorite i stavite u hladnjak na mariniranje preko noći.
Zagrijte pola roštilja s poklopcem na srednje visoku temperaturu. Piletinu s marinadom stavite na roštilj i pecite 5–8 minuta ili dok koža ne počne poprimati boju i malo zagori. Okrenite pile i nastavite ga okretati još 5 minuta ili dok se ne karamelizira i ravnomjerno oboji.
Smanjite vatru na srednje nisku temperaturu, zatvorite poklopac i nastavite peći 10–15 minuta, provjeravajući i okrećući svakih 5 minuta, dok ne bude pečeno ili dok termometar umetnut u meso ne pokaže 75°C. Odložite, prekrijte folijom i pustite da odmori oko 5 minuta prije serviranja.
Da napravite salsu od ananasa, očistite roštilj, stavite štapiće ananasa i pecite ih dok malo ne zagore i potpuno se zagriju. Nasijecite štapiće na kockice i preselite u zdjelu srednje veličine.
Dodajte avokado, luk, metvicu, korijander, jalapeño papričice, češnjak i koricu limete i lagano umiješajte. Protresite sok naranče i maslinovo ulje i prelijte salsu. Začinite solju i paprom i sve promiješajte.
Poslužite pile sa salsom sa strane, puno ubrusa i zdjelom za kosti
Sastojci
- 2 kg pilećih bataka, krila ili cijelo razrezano pile
- MARINADA
- 1 luk, narezan na veće komade
- 3 cm komad svježega đumbira, fino nariban
- 3 jalapeño papričice
- 1 žličica mrvljenog cimeta
- 1 žličica mljevene mješavine začina
- 125 ml Bundaberg ruma
- 2 žlice tamnoga smeđeg šećera
- 100 g umaka za roštilj
- 1 šaka majčine dušice, lišće pokidano
- 4 korjena korijandra (cilantro)
- SALSA OD ANANASA
- 300 g ananasa, narezanog na 2 cm debele štapiće
- 1 avokado, narezan na kockice
- 1 crveni luk, narezan na kockice
- 1 šačica metvice, lišće nasitno nasjeckano
- 1 šačica korijandra, lišće sitno nasjeckano
- 1 jalapeño papričica, sitno nasjeckana
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- korica 3 limete
- sok 1 naranče
- 50 ml maslinova ulja
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom